Relația dintre Rusia și Turcia, după doborârea avionului rus de forțele turce, au pus pe jar Europa și Statele Unite, care se tem de o escaladare violentă a conflictului. Între timp, Rusia a trimis armament în Siria, miercuri, pentru a-și proteja avionele care au misiuni în zonă și a precizat că forțele sale aeriene vor continua să survoleze zona de lângă granița cu Turcia, scrie Reuters.
Atât SUA, cât și Europa au îndemnat la calm și au continuat discuțiile telefonice cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, un semn că liderii internaționali sunt îngrijorați că conflictul între cele două țări ar putea escalada.
Doborârea avionului rus de marți a fost unul dintre cele mai serioase dispute, recunoscute public, între un membru NATO și Rusia, din ultimii cincizeci de ani și a complicat relațiile internaționale cu privire la combaterea Statului Islamic în Siria.
Turcia, fermă pe poziții
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu și-a cerut scuze pentru incident și a precizat că țara lui și-a apărat securitatea și granițele cu Siria. De asemenea, Erdogan a subliniat că politica Turciei în acest sens nu se va schimba.
Oficialii ruși s-au arătat înfuriați de acțiunea Turciei și au vorbit despre represalii, care se vor manifesta prin sfătuirea turiștilor să nu mai viziteze Turcia și prin restricții privind comerțul.
Citește și: Rusia își ia măsuri de precauție în Siria, după avionul doborât de Turcia
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că incidentul a fost planificat și a precizat că va afecta eforturile duse până acum pentru o soluție politică în Siria. De asemenea, Lavrov a precizat că Moscova își va regândi relațiile cu Ankara.
Bombardamente în apropierea Turciei
Totodată, avioane ruse au bombardat un depozit cu camioane care așteptau să treacă printr-o trecătoare de la o graniță controlată de rebeli de la granița cu Turcia, a spus Bab al-Salam, liderul trecătorii.
Avioane siriene au mai bombardat acea zonă înainte, însă dacă acum se confirmă că a fost vorba doar de Rusia, aceasta ar fi cel mai apropiat bombardament al Moscovei pe pământul Turciei, și a vizat un cordon umanitar înspre zona deținută de rebelii sirieni.
Citește și: Serghei Lavrov: TURCIA trebuia să obţină acordul SUA înainte să atace avionul rusesc
Încă de dinaintea doborârea avionului, Turcia a fost deranjată de bombardamentele Rusiei în Siria, în mod special de cele din apropiere cu granița sa care îi vizează pe Turkmeni, care sunt sirieni cu descedență turcă.
Dar răspunsul Rusiei a fost gândit cu grijă, ceea ce indică că Moscova nu vrea să pună în pericol obiectivul său principal în regiune: de a strânge susținerea internațională pentru a rezolva conflictul din Siria printr-o colaborare cu Bashar al-Assad.
”Nu avem nicio intenție să pornim la război cu Turcia”, a declarat Lavrov. De asemenea, Erdogan a precizat că Turcia nu vrea o escaladare a tensiunilor cu Rusia.
Președintele Franței, Francois Hollande, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la războiul cuvintelor dintre Ankara și Moscova.
”Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că situația dintre Rusia și Turcia nu escaladează”, a spus Hollande la o conferință de presă cu Angela Merkel.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a precizat că sisteme de apărare avansate vor fi trimise la baza aeriană Khmeimim din Siria.
”Sper că această măsură, alături de altele, vor fi suficiente pentru a ne asigura că avioanele noastre sunt în siguranță”, a spus Putin.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a precizat că Rusia s-a văzut obligată să zboare mai aproape de granița cu Turcia, deoarece acolo sunt ce mai mulți militanți.
Sursa: Youtube
Informații contradictorii
Pe de o parte, Turcia susține că avionul a fost doborât deoarece zbura în spațiul ei aerian și pentru că a ignorat avertismentele emise. Însă oficialii ruși spun că avionul zbura în Siria.
Cei doi piloți s-au catapultat, însă unul dintre piloți a fost împușcat de rebeli. Celălalt a fost salvat de autoritățile ruse. Pilotul rus, care a fost salvat din Siria, susţine că au zburat în spaţiul aerian al Siriei, nu în cel al Turciei.
Citește și: VIDEO. Turcia a publicat o înregistrare a SOMAŢIILOR transmise avionului RUSESC, înainte de a-l doborî
„Avionul nu era în niciun caz în spaţiul aerian turc”, a declarat căpitanul Konstantin Murahtin.
Pilotul rus a mai spus că avioanele militare ale Turciei nu i-au adresat niciun avertisment înainte să deschidă focul.
Turcia a publicat o înregistrare audio cu avertismentele trimise avionului rus înainte de a-l doborâ. Se poate auzi clar ”schimbați cursul” în limba engleză.
Consecințele incidentului
Rusia a fost foarte clară când a spus că a acest incident va costa Turcia din punct de vedere economic. Moscova este un exportator major de cereale și energie în Turcia și trimite anual patru milioane de turiști în stațiunile turcești.
”Consecința direct va fi că vom refuza să mai participăm la proiectele importante pe care le avem împreună și companiile turcești își vor pierde pozițiile de pe piața rusă”, a declarat Medvedev.
Totuși este puțin probabil ca vor fi afectate exporturile de energie, care reprezintă miezul tranzacțiilor economice dintre cele două țări.
”Erdogan are un character dur și emotional, iar dacă Rusia va continua să insiste cu represaliile va fi o contrareacție din partea Turciei, inclusiv în ceea ce privește înțelegerea nucleară”, a spus analistul Timothy Ash.