17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSCANDAL LA CSM. Şedinta pentru alegerea vicepreşedintelui, BOICOTATĂ din nou. Adrian Neacşu...

SCANDAL LA CSM. Şedinta pentru alegerea vicepreşedintelui, BOICOTATĂ din nou. Adrian Neacşu a lansat o informaţie falsă. Vezi despre ce e vorba

UPDATE 2: Judecătorii CSM NU au protestat impotriva intentiei parlamentarilor de fi imuni în faţa legii si de a desfiinta ANI, ci împotriva societăţii civile, care le critică boicotul alegerii vicepreşedintelui CSM

Un comunicat semnat de şapte judecători, membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii împreună cu trei asociaţii profesionale, cere societatii civile si clasei politice sa nu comenteze alegerile de la CSM pentru ca „orice ingerinţă reprezintă o directă ameninţare la independenţa sistemului judiciar”, dar NU face nici o referire la amenintarea independenţei Justiţiei de catre parlamentarii care în aceste zile vor să impună un text de lege care le asigură imunitate totală,  vor să judece ei probele parlamentarilor suspectati de fapte penale, în locul judecătorilor.

Pe cei şapte judecători îi interesează DOAR să impună ei conducerea CSM, in dauna votului altor 10 membri CSM, probabil pe principiul că cifra 7 e mai mare decît 10 dacă serveşte anumite interese.

Din comunicat am aflat că la această şedinţă a participat nu numai Natalia Roman, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecăroirlor din Romania,  aşa cum a anunţat Romania Libera, ci şi reprezentanti ai Asociaţiei Magistraţilor din Romania si ai Asociaţiei Procurorilor din Romania; că a fost o consultare pentru a convinge opinia publică de faptul că adunările generale de revocare a preşedintelui nou ales Oana Haineală şi a candidatilor la functia de vicepreşedinte, respectiv a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ,  „respectă principiul legalităţii în ceea ce priveşte alegerea conducerii şi funcţionarea CSM”.

Este pentru prima dată cand cei şapte judecători admit implicarea în revocările judecătorilor Ghica şi Dănileţ, recunoscand ca au fost  „demersurile instanţelor de judecată, a asociaţiilor profesionale şi a Secţiei de judecători a CSM”. Din înşiruire lipsesc doar baronii locali.

Descarcă Declaraţia comună a Secţiei pentru Judecători a CSM si a asociatiilor profesionale

La categoria „ingerinţe ale clasei politice”, ne aşteptam ca cei şapte judecători CSM să PROTESTEZE  împotriva PARLAMENTARILOR, care  vor să judece ei probele din dosarele penale, care VOR IMUNITATE TOTALA  sau vor să desfiinţeze Agenţia Naţională de Integritate, dar nici judecătorii CSM şi nici invitaţii lor  NU au facut-o.

UPDATE1:

Natalia Roman, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania, participă joi la şedinţa organizată de şapte membri ai Secţiei de judecători a Consiliului Superior  apropiaţi ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, care au boicotat împreună cu ministrul, la 4 ianuarie 2013, alegerea vicepreşedintelui CSM şi au cerut, tot atunci, revocarea noului preşedinte abia ales, procurorul Oana Schmidt Hăineală.

Deşi la şedinţele secţiei pot participa şi invitaţii, prezenţa Nataliei Roman la o astfel de şedinţă, în contextul în care această secţie a boicotat alegerea vicepreşedintelui CSM şi i-a somat pe cei doi candidaţi – Alina Ghica şi Cristi Dănileţ- să renunţe la candidatură, ridică semne de întrebare. 

Natalia Roman este prietena secretarului de la stat de la Justiţie, Cristina Manda (USL), şi a ministrului Mona Pivniceru. Mai mulţi judecători, in special din Transilvania, au anunţat Romania Libera că Natalia Roman se implică activ în strategia de convocare a adunărilor generale pentru revocarea din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ, „pentru vina acestora de a şi fi depus candidatura la vicepreşedinţia instituţiei”, desi motivarea la vedere este că la data de 4 ianuarie cei doi judecatori au participat la nişte alegeri „netransparente” ( dar care au fost transmise in direct, online!).

Citeşte şi Instituţiile europene, ambasadele occidentale, sesizate de peste 3.250 de români că USL subordonează CSM şi Justiţia

Daca tot au fost alegerile „netransparente” (desi nu este adevărat, tocmai pentru ca alegerile au fost transmise în direct, online), de ce n-au fost revocaţi toţi cei 18 membri CSM prezenţi la acele alegeri, care au votat şi ei, între care s-au aflat şi cei şapte judecători contestatari  din CSM?!

Confirmarea „vinei”principale a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ a fost făcută chiar de  Sectia de Judecători, transmisă presei prin Horaţiu Dumbravă, care a anunţat ca DACĂ cei doi -Ghica şi Dănileţ – RENUNŢĂ la candidatura pentru vicepreşedinţie , activitatea CSM va fi deblocată. 

Această cerere seamăna mai mult cu un ŞANTAJ: dacă NU renunţă la candidatură, vor continua convocările adunărilor generale de revocare a lor  din CSM.

Reamintim ca Alina Ghica şi Cristi Dănileţ, alături preşedintele nou ales Oana Hăineală, au criticat dur anul trecut toate derapajele USL de la respectarea legii.

Principalul rol al CSM este apararea independenţei Justiţiei, deci şi apararea respectării legilor, iar nici un text de lege NU interzice depunerea candidaturiii la vicepreşedintie a unui membru CSM. Atunci DE CE şapte membri CSM ( din totalul de 19) se opun cu atata îndarjire candidaturii celor doi judecatori?!

Acum, USL deţine toate parghiile puterii si crede că poate subordona Justitia deoarece, cu un CSM obedient poate modifica Constituţia cum doreşte, poate modifica legile care reglementează activitatea Justiţiei.

Pe fondul paralizării activităţii CSM, deja parlamentarii USL au propus reintroducerea imunităţii pentru fapte penale şi chiar desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Justiţia, cu un CSM paralizat, avea posibilitatea de a protesta doar prin organizaţiile sale profesionale AMR şi UNJR,  care însă NU au făcut-o, ceea ce se poate traduce prin faptul ca deja au acceptat subordonarea faţă de USL.

Minciuna, arma gruparii Pivniceru?

Adrian Neacşu, judecător CSM, membru al grupării ministrului Pivniceru, a facut joi dimineata un anunt FALS, potrivit caruia Alina Ghica renuntă la candidatura pentru functia de vicepresedinte. Se pare că minciuna e parte a strategiei grupării Monei Pivniceru din CSM.

Alina Ghica ne-a transmis ca, in contextul unor intrebari, a afirmat ca ia in calcul si o asemenea posibilitate, dar  in nici un caz NU a anunţat ca renunţă la candidatură.

Această „inexactitate” alui Neacşu  se adaugă manipulărilor făcute de cei şapte judecători, membrii ai grupării Pivniceru, care au invocat „nelegitimate” şi „nelegalităţi” la şedinţa de alegeri din 4 ianuarie,  fără a indica textele de lege încălcate.

La acea şedintă, procurorul Oana Hăineală a fost ales preşedinte CSM, iar Alina Ghica şi Cristi Dănileţ şi-au depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte.

Nici un text de lege NU interzice unui procuror să fie ales preşedinte CSM; nici un text de lege NU interzice unor judecători să-şi depună candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte. 

_____

Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru 23 ianuarie, întrucât nu poate fi asigurat cvorumul necesar. Lipsesc doi membri de drept, intre care şi ministrul Justiţiei, care este la Bruxelles, precum şi reprezentanţii societăţii civile în CSM, care  au anunţat că nu pot participa la şedinţa programată joi.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi figurau alegerea vicepreşedintelui CSM, precum şi o cerere a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) referitoare la suspiciuni privind votul din 4 ianuarie, când a fost aleasă preşedinta Consiliului Oana Schmidt Hăineală, solicitare considerată inadmisibilă de către Direcţia Legislaţie a Consiliului.

Manevre de blocare a CSM, ca să nu poată protesta impotriva majoritătii USL din Parlament care vrea reintroducerea imunităţii parlamentare şi desfiinţarea ANI, actiuni ce pun in pericol independenta Justitiei

Principalele manevre ale gruparii Monei Pivnicveru de blocare a reactiilor CSM la atacurile, tot mai dese, ale Parlamentului majoritar USL la adresa independenţei Justiţiei sunt boicotarea alegerii vicepreşedintelui CSM şi mobilizarea pentru convocarea adunărilor generale de revocare din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, care candideaza la vicepreşedintia CSM si care aveau obiceiul să critice dur ingerintele politicului in treburile Justiţiei.

De asemenea, cei doi, alaturi de (acum) noul preşedinte CSM, Oana Haineală, criticau dur   atacurilor politicului, ale Parlamentului, impotriva independenţei Justiţiei.

Manevrele grupării Pivniceru din CSM, sunt dublate de actiunile a doua asociaţii profesionale – Uniunea Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania-, conduse de apropiaţii Monei Pivniceru. La ele se adaugă acţiunile „de convingere” ale baronilor locali ai USL.

Mod de acţiune, reţeaua de relaţii

UNJR este condusă de Natalia Roman, prietena ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru si a secretarul de stat de la Justiţie, Cristina Manda. De asemenea, Natalia Roman a candidat pentru CSM, dar a pierdut alegerile.

AMR este condusa acum de Dan Spanu, aapropiatul Monei Pivniceru ( fostul presedinte, Marcel Gavris, şi+a dat demisia chiar înainte de a se începe mobilizarea pentru revocările din CSM) si de vicepreşedintele ELENA HACH, prietena ministrului Justiţiei si a doua propunere a acesteia pentru functia de procuror general al Romaniei.

Natalia Roman (UNJR)  coordoneaza mobilizarea judecătorilor din zona Transilvaniei pentru  revocarea judecarilor CSM Cristi Danileţ si Alina Ghica, candidati la vicepresedintia CSM– spun judecatori de la instanate locale. In plus, pe langa Natalia Roman, pentru revocarea celor doi judecatori incomozi actionează şi judecătorii CSM din grupul Pivniceru Horatiu Dumbrava, Alexandru Serban si Adrian Neacsu.

Elena Hach si Dan Spanu (AMR) acţionează în principal in zonele Muntenia, Moldova Dobrogea tot pentru declanşarea adunarilor generale ale magistratilor pentru revocarea  judecatorilor incomozi Alina Ghica si Cristi Danilet.

Daca n-ar fi existat candidati la vicepresedintia CSM, se puteau invoca motive de natura administrativa pentru anularea legerii ca presedinte a Oanei Haineala.

Reamintim  ca scopul eliminarii din CSM a judecătorilor Ghica şi Danileţ este de a scapa instituţia de două voci remarcate pentru apararea independenţei Justiţiei şi pentru a umple locul rămas liber cu obedienţi USL.

In plus, vor ca prin „pedepsirea”celor doi, prin adunarile generale de revocare, să se anihileze şi intenţie altor membri CSM să se opună politicii USL de subordonare a Justiţiei, spun specialiştii.

La convingerea judecatorilor din teritoriu pentru revocarile lui Ghica si Danilet au contribuit şi baronii locali ai PSD, spun surse judiciare pentru Romania Libera, prin promisiuni sau amenintari, după caz.

A existat si intentia revocarii din CSM a presedintelui nou ales, procurorul Oana Haineala, dar 92% dintre procurorii din toata tara au aparat-o.

Mizele subordonarii CSM de catre USL sunt numirile procurorului general al Romaniei, a sefului DNA si a presedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

In plus, USL  urmareşte  modificarea Constitutiei si a legilor, FĂRĂ OPOZIŢIA CSM, in asa fel incat Justiţia sa fie total subordonata actualei puteri.

Precizăm că acest program de subordonare a Justiţiei a început deja în Parlament, unde s-a declanşat promovarea proiectelor de lege pentru reintroducerea imunităţii parlamentare şi pentru  desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Nici CSM -paralizat de boicot- , nici AMR, UNJR ( subordonaţi USL)  nu au protestat împotriva limitării înfăptuirii actului de Justiţie, parlamentarii dorind să fie, din nou, deasupra legii, saa judece ei probele în locul judecătorilor, cum au fost pană in 2005.

Dumbrava, acuzat de ANI de conflict de interese, cere demisia noului presedinte al CSM , invocand nelegalitati, dar nefiind in stare sa indice textele de lege

Luni, in cadrul unei conferinte de presa, şapte membri ai Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin  HORATIU DUMVBRAVA, au cerut demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM şi, totodată, au solicitat judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

In momentul in care Romania Libera l-a intrebat care sunt textele de lege care interzic unui procuror sa fie ales  presedinte CSM si care sunt textele care interzic unor judecători sa candideze pentru functia de vicepreşedinte, HORATIU DUMBRAVA a fugit din sala de conferinte a CSM.

Horatius Dumbravă – membru ales în CSM si presedinte al instituţiei in 2011-, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese deoarece a judecat un dosar al unui conducator de facultate, unde actualul membru CSM era asistent universitar.

DUMBRAVA i-a dat castig da cauza superiorului său. In astfel de situatii, un judecator TREBUIE sa se abtină de la judecare, altfel intra in situatia de conflict de interese, pedepsit de lege.

Citeşte şi VIDEO. Comisia Europeană ATRAGE ATENŢIA: Raportul MCV va fi afectat de SCANDALUL din CSM

Cei şapte judecători din  CSM (care are 19 membri) sunt din gruparea Monei Pivniceru si, la alegerile conducerii CSM din data de 4 ianuarie, au votat impotriva Oanei Haineala.

Reamintim că la data de 4 ianuarie, la alegerea conduicerii CSM, votul celor şapte judecatori a fost minoritar, Oana Haineala a caşigat funcţia de preşedinte CSM cu 10 voturi pentru.

La aceeasi sedinta de alegeri, în momentul in care Alina Ghica a anunţat că-şi depune candidatura pentru vicepreşedintia CSM, Dumbrava a cerut ca pe ordinea de zi să fie trecuta revocarea noului presedinte ales, Oana Haineala. Revocarea a fost respinsa cu 11 voturi tot atunci.

Cand a anuntat si judecatorul Cristi Danilet ca-si depune candidatura, ministrul Mona Pivniceru a avut o ieşire isterică ( deşi pana atunci a tăcut, probabil pentru a se spune ulterior că nu e implicată in manipularea politică a alegerilor).

Grupul Pivniceru spera ca daca NU va exista nici un candidat pentru functia de vicepresedinte, se putea anula alegerea procurorului Oanei Haineala ca presedinte CSM.

Ghica si Danilet, insa, au REFUZAT, sa renunte la candidatura, motiv pentru care de atunci se boicoteaza alegerea vicepresedintelui.

Intre timp, însă, gruparea Monei Pivniceru, ajutata de doua organizatii profesionale subordonate ei , respectiv AMR si UNJR, a declanşat adunari generale de revocare din CSM a Alinei Ghica, a lui Cristi Danilet.  La revocarea acestora au pus umărul şi baronii locali USL, au declarat pentru RL judecatori de la instantele unde s-au organizat sau urmeaza sa se organizeze revocarile.

 Pana la epuizarea sedintelor de revocare, gruparea Pivniceru are intentia sa boicoteze alegerea viceppresedintelui CSM. Procesul este insa de durata si bulverseaza intreaga Justitie.

In aceasta perioada, insa, parlamentarii USL au declaşat procedurile de subordonare a Justiţiei.

Este vorba de intenţia USL de a reintroduce imunitatea parlamentara pentru fapte penale.

De asemenea, s-a declanşat programul USL de desfiinţare a Agenţiei Naţionale de Integritate, care le controlează averile , incompatibilităţile, conflictele de interese.

In tot acest timp, CSM, care TREBUIE să apere INDEPENDENTA JUSTITIEI, este PARALIZAT de actiunile gruparii Pivniceru din care fac parte Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu, Monalisa NEagoe, Alexandru Serban, Marius Tudose, Adrian Bordea ( nepotul temutului general de SEcuritate Aron Bordea) Mircea Aron ( care acum a pierdut presedintia CSM).

Ca Asociatia Magistratilor din Romania si Uniunea Judecatorilor din Romania sunt subordonate USL e demonstrat si de faptul ca aceste doua organizatii profesionale, altadată extrem de vocale ( perioada Guvernului BOC) acum tac malc, lasand USL să subordoneze Justitia.

 

 

Cele mai citite

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă