Instituţiile europene, ambasadele occidentale, sesizate de peste 3.250 de romani că USL subordonează CSM şi Justiţia, exact în ziua în care s-a anunţat că raportul de ţară al Comisiei Europene va fi critic la adresa Romaniei. Vezi unde poţi semna protestul.
Petiţia online „Pentru un CSM puternic, pentru o Justiţie independentă, pentru viitorul ţării„, semnată pană acum de peste 3.250 de persoane, a fost trimisă miercuri tuturor liderilor Uniunii Europene şi ambasadorilor la Bucureşti din Germania, Marea Britanie, Franţa, SUA, precum şi membrilor CSM şi ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.
Susţinătorii petiţiei, semnate pana acum de peste 3250 de romani ( se aduna in continuare semnaturi pe
neafiliaţi politic, cer reprezentanţilor Uniunii Europene şi ambasadorilor ţărilor cu democraţii consolidate, să sprijine autonomia CSM, unde a fost ales legal drept preşedinte Oana Hăineală, să sprijine independenţa Justiţiei din Romania, supusă în această perioadă unor atacuri fără precedent de noua putere politică, a USL, instalată la Bucureşti
Ce li se cere „reformiştilor ” CSM
Semnatarii petiţiei cer membrilor CSM, în special „reformiştilor” Horaţiu Dumbravă, Adrian Neacşu şi Alesandru Şerban, să respecte rezultatele alegerii legale a preşedintelui CSM Oana Schmidt Haineala, să nu mai boicoteze activitatea instituţiei, să nu mai susţină atitudinile ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, membră a executivului, care pune în practică un program politic – în acest moment al USL -, să fie consecvenţi promisiunii cu care au fost aleşi în CSM: apărarea, cu adevărat, a independenţei Justiţiei, respectarea principiilor unui stat democratic.
Cine sunt”reformiştii” din CSM, care au dezamăgit
Horaţiu Dumbravă, Adrian Neacşu şi Alexandru Şerban nu si-au achitat promisiunile din campania lor electorala din 2010 ( susţinută şi de Romania Liberă-nn) pentru a fi aleşi membrii CSM deoarece – dăm doar două exemple din multe altele – , nu au luat apararea magistraţilor linşaţi mediatic pentru că l-au condamnat pe fostul premier Adrian Năstase şi n-au luat atitudine publică atunci cand Parlamentul, majoritar USL ,a hotărat să NU respecte o hotărare judecătorească definitivă, cei trei judecători abdicand astfel de la programul cu care au fost aleşi in CSM.
Nici ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, NU a luat atitudine în acele momente. Mai grav, Pivniceru i- a luat apărarea lui Năstase, condamnat de prima instanţă pentru fapte de corupţie, i-a luat apararea şi judecătorului Florin Costiniu, cu care era prietenă de familie, judecator încătuşat si condamnat apoi de prima instanţă tot pentru corupţie.
Ar mai fi de reamintit faptul că, la ultima sa conferinţă de presă de luni, cand a cerut demisia de onoare a preşedintelui nou ales al CSM, Oana Schmidt Haineală, Horaţiu Dumbravă a fugit din sală cand a fost întrebat care sunt textile de lege care NU permit unui procuror să fie preşedinte CSM.
Pentru ce se cere AJUTORUL reprezentanţilor CE şi ai ambasadelor
Semnatarii petiţiei cer instituţiilor europene, ambasadelor ţărilor cu democraţii consolidate şi chiar actualului CSM ca „înfaptuirea Justiţiei (…)să nu fie subordonată rezultatelor procentuale ale scrutinului pentru alegerile legislative. Conform principiului separaţiei puterilor în stat, majoritatea legislativă nu trebuie să devină şi majoritate decidentă în Justiţie. Respectarea acestui principiu fundamental are drept consecinţă evitarea urmărilor istoric nefaste ale instituirii „tiraniei majorităţii” sau populismului”.
Potrivit semnatarilor, „O instituţie ce ţine de puterea judecătorească trebuie să reprezinte un reper în respectarea Constituţiei şi legilor ţării, aşa cum acestea sunt în vigoare la un moment dat. Nu putem înţelege şi accepta cum un grup de 7-8 judecători pot cere demisia de onoare a Doamnei Oana Hăineală (aleasă legal şi democratic), în condiţiile în care acest grup nu reprezinta majoritatea? Constituţia României permite ca preşedintele CSM să fie un procuror; în consecinţă, cerem pe această cale membrilor CSM să dea dovadă de înţelepciunea şi echilibrul necesare pentru a depăşi disensiunile, orgoliile şi momentele dificile, tensionate, şi pentru a găsi puterea de a-şi îndeplini cu demnitate funcţia pe care fiecare dintre domniile lor o deţine”.
Semnatarii petiţiei cred „cu tărie că ideea artificială a separării între judecători şi procurori – aparută recent în spaţiul public – trebuie abandonată în interesul dreptăţii, echităţii şi al ţării.
Citeşte şi Mizele războiului pentru preluarea controlului asupra CSM
Credem că în România este nevoie de o Justiţie puternică, independentă şi necontaminată de influenţele clasei politice, guvernată de un CSM în care membrii acestuia să îşi rezolve singuri problemele interne”.
La final, semnatarii precizează :”Incheiem cu rugămintea şi cu convingerea că dumneavoastră, toţi membrii CSM-ului, în sedinţa ce urmează a avea loc (joi-nn), veţi adopta măsurile cele mai adecvate, care să fie de natură a garanta independenţa actului de justiţie, ocrotirea corpului de magistraţi, neîngăduindu-se absolut nicio imixtiune, indiferent de unde ar proveni, în conştiinţa magistraţilor. Întreaga ţară aşteaptă cu speranţă şi vă susţine demersurile. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”
In sesizarea transmisă CSM şi ministrului Justiţiei se mai face precizarea că aceeaşi misivă, cu trimitere şi la petiţie , a fost trimisă Presedintelui Consiliului European, Domnului Herman Van Rompuy, Presedintelui Comisiei Europene, Domnului José Manuel Barroso, Vice-Presedintelui Comisiei Europene Doamnei Viviane Reding, Presedintelui Parlamentului European, Domnului Martin Schulz, Excelentei Sale, reprezentantul afacerilor ad-interim al Statelor Unite la Bucuresti, Duane C. Butcher, Excelentei Sale Ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, Excelentei Sale Ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris si Excelentei Sale Ambasadorului Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin.
Citeşte şi VIDEO. Comisia Europeană ATRAGE ATENŢIA: Raportul MCV va fi afectat de SCANDALUL din CSM
Iniţiatorul şi autorul petiţiei online este Daniela Văleanu, economist, alaturi de alte nouă persoane. Daniela Valeanu locuieşte în oraşul Exeter, Marea Britanie.
Raportul de ţară va fi catastrofal pentru Romania, va cuprinde referiri la legerile CSM , la selecţia candidaţilor pentru procurorul general si şeful DNA, la atacurile împotriva instituţiilor de drept, inclusive la atacurile împotriva ANI şi CNA- surse
Petiţia a fost trimisă instituţiilor europene şi ambasadelor de la Bucureşti chiar în ziua în care Comisia Europeană a anunţat că la data de 30 ianuarie va face public raportul de ţară, pe Justiţie şi afaceri interne, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, instituit în 2007, odata cu admiterea Romaniei în Uniunea Europeană.
Purtătorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a anunţat tot miercuri ( cand s-a trimis petiţia pentru apărarea CSM şi a independenţei Justiţiei) ca în raportul de ţară pentru Romania se vor fi face referiri la alegerile CSM, la procedura de selecţie a procurorului general al Romaniei şi a şefului DNA. De asemenea, se va analiza dacă au fost îndeplinite cele 11 angajamente asumate de premierul Victor Ponta în faţa preşedintelui CE, Barroso.
Cum în ultimele zile au fost atacate alte instituţii independente, precum Agenţia Naţională de Integritate, care conform programului USL, ar trebui desfiinţată ( declaraţia aparţine senatorului USL Sorin Roşca Stănescu) sau Consiliul Naţional al Audiovizualului, specialiştii spun că urmează un raport de ţară extreme de critic la adresa Romaniei.
Care sunt cele 11 angajamente ale lui Ponta
Punctul 1
O sesiune extraordinară a celor celor două Camere ale Parlamentului va fi convocată pe 17 şi 18 iulie cu scopul de a abroga Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 şi pentru a restitui atribuţiile Curţii Constituţionale- punct realizat la presiuni publice şi internaţionale
Punctul 2
În aceeaşi sesiune extraordinară a celor două Camere, prevederile ordonanţei de urgenţă nr. 41/2011 vor fi abrogate astfel încât să fie în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale în privinţa referendumului. Pe 16 iulie, legea referendumului adoptată anterior de cele două Camere a fost promulgată de preşedintele interimar. Această lege a fost declarată ca fiind în concordanţă cu Constituţia, prin decizia nr. 73/2012 a Curţii Constituţionale cu condiţia să asigure participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unu din alegătorii înscrişi în listele electorale, condiţie care este respectată. Ca un rezultat al celor două acţiuni, referendumul din 29 iulie va fi organizat şi validat pe baza deciziei Curţii Constituţionale care este general obligatori- realizat, dupa o puternică opoziţie a USL şi un scandal care va fi reflectat în raport
Punctul 3
Guvernul României reafirmă angajamentul de a respecta îndatoririle în ceea ce priveşte folosirea ordonanţelor de urgenţă doar în situaţiile prevăzute în Constituţie. Guvernul reafirmă angajamentul de a nu se folosi de ordonanţele de urgenţă pentru a lua decizii ce pot afecta instituţiile fundamentale ale statului ori Constituţia- respectat, mai ales in ultima perioada
Punctul 4
Guvernul României se angajează să se asigure personal de publicarea imediată a actelor în Monitorul Oficial şi să asigure continuitatea acestui lucru- respectat, dupa ce unele hotărari ale CCR au întarziat să apară. Au apărut în MO după scandal public.
Punctul 5
Guvernul României îşi ia angajamentul să aplice toate deciziile Curţii Constituţionale. Acest mesaj a fost transmis public în repetate rânduri de Primul Ministru şi reprezintă un angajament al actualului Guvern – respectat dupa scandal public, international, cu implicarea Comisiei de la Veneţia
Punctul 6
Guvernul României îşi ia angajamentul să respecte independenţa sistemului judiciar, atitudine exprimată şi de premier pe data de 6 iulie. Acelaşi angajament a fost făcut şi de preşedintele interimar pe data de 10 iulie. În plus, pe 13 iulie, prim-ministrul a trimis o scrisoare către partidele politice în care le cere să respecte activitatea şi independenţa sistemului judiciar şi să se abţină de la criticarea deciziilor pe care acesta le ia. În caz contrar, se vor lua măsuri. NU A FOST RESPECTAT. IN acest punc preşedintele Comisei Europene, Manuel Barroso, comisarul pe Justiţie, Viviane Reding, alţi reprezentanţi ai UE au atras atenţia că vor urmări îndeaproape alegerea procurorului general şi al sefului DNA. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, NU a respectat recomandările Comisiei, facand o selectie lipsita total de transparenta. In plus, încercările de a subordona CSM din aceste zile şi de a desfiinţa ANI se vor reflecta NEGATIV in raport deoarece afectează grav independenta Justitiei.
Punctul 7
Numirea Avocatului Poporului ţine de competenţa Parlamentului. Într-o scrisoare trimisă conducerii Parlamentului pe 13 iulie, prim-ministrul a cerut proceduri transparente şi obiective pentru numirea rapidă a unui Avocat al Poporului care să se bucure de un sprijin transpartinic. –NEREALIZAT
Punctul 8
Ministrul Justiţiei nu va face nicio propunere privind destituirea ori numirea Procurorului General ori a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timpul interimatului prezidenţial. Primul ministru a reafirmat acest angajamentul făcut pe data de 6 iulie şi a declarat că şefii celor două instituţii îşi vor putea continua activitatea –respectat, in urma presiunilor publice.
Punctul 9
Preşedintele interimar al României a afirmat public pe 10 iulie că şi-a luat angajamentul de a nu acorda nicio graţiere în timpul mandatului de interimar- respectat.
Punctul 10
Guvernul reafirmă angajamentul de a nu numi şi de nu a înlocui miniştri cu hotărâri privind integritatea şi de a respecta deciziile legale aplicabile în cazurile de integritate- iniţial nerespectat, apoi respectat, apoi iar nerespectat, pentru ca acum să apară declaraţii ale parlamentarilor USL care susţin că în programul de guvernare figureaza desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi a altor instituţii ca CSM
Punctul 11
Guvernul României a cerut oficial Parlamentului României să ceară demisia membrilor Parlamentului care au decizii finale privind situaţii de incompatibilitate, conflict de interese ori care au verdicte de corupţie. În acest sens, premierul a trimis pe data de 13 iulie o scrisoare conducerii Parlamentului. Guvernul se va folosi de toate mijloacele legale pentru atingerea acestor obiective. Nu a fost respectat.
De ce este important raportul de ţară
Înainte de admiterea în UE, Romania a promis că va reforma Justiţia şi va asigura independenţa totală a acesteia, desprinzand-o total de controlul politic prin crearea Consiliului Superior al Magitraturii. De asemenea, că va crea structuri anticorupţie independende. Aşa au luat fiinţă Direcţia Naţională Anticorupţie din cadrul Ministerului Public (Parchetului General), Agenţia Naţională de Integritate, Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, plus instituţii precum Direcţia Antifraudă a fondurilor autohtone şi europene. Activitatea acestor instituţii, rezultatele obţinute în combaterea corupţiei , a spălării banilor, a evaziunii fiscale , a delapidării banilor comunitari, a fraudelor in achiziţiile publice, precum şi acţiunile Givernului, Parlamentului, Curţii Constituţionale , Curţii de Conturi sunt monitorizate de experţii Uniunii Europene.
Toate aceste instituţii sunt monitorizate, ca de altfel şi activitatea instanţelor de judecată, fiind monitorizate cat dureaza procesele ş ice condamnări pronunţă.