O hotârâre judecătorească a provocat un scandal la nivel naţional în Germania, după ce un tribunal din Koln a hotărât că circumcizia din motive religioase este un delict. Evreii şi musulmanii, direct afectaţi de decizie, cer să le fie respectat dreptul de a-şi practica religia, iar Angela Merkel a cerut Bundestagului să adopte o rezoluţie prin care circumcizia să nu fie interzisă.
În Koln, circumcizia din cauze religioase este interzisă
În luna iunie, un tribunal din Koln, Germania, a hotărât că circumcizia este un delict: circumcizia non-medicală, practicată de evrei şi musulmani, cauzează vătămare corporală şi, prin urmare, reprezintă o infracţiune, potrivit Financial Times Deustcheland, citat de Israel National News.
Judecătorul s-a pronunţat într-o speţă în care un copil de patru ani a fost transportat de urgenţă la spital cu hemoragie, în urma unei circumcizii. În urma acestei decizii, circumcizia religioasă a fost interzisă în Koln.
În luna iulie, Camera Inferioară a Bundestagului a votat o rezoluţie prin care protejează circumcizia cu caracter religios, ca răspuns la decizia judecătorească în cazul copilului de patru ani.
Rezoluţia precizează că guvernul va prezenta în toamnă un proiect de lege prin care circumcizia, efectuată sub supraveghere medicală şi fără durere, este permisă. De asemenea, rezoluţia arată că musulmanii şi evreii trebuie să-şi practice nestingheriţi religia, iar circumcizia este un element religios semnificativ pentru musulmani şi evrei, potrivit Israel National News.
„Nu vreau ca Germania să fie singura ţară din lume în care evreii să nu-şi poată practica ritualurile. În caz contrar, ne vom face de râs în faţa celorlalte naţiuni”, declara, în iulie, cancelarul Angela Merkel.
Protest cu 300 de oameni la Berlin
În urma deciziei Curţii din Koln, mai mulţi doctori din întreaga ţară au refuzat să mai facă operaţii de circumcizie, vorbind despre riscurile legale la care se supun, potrivit Reuters. În acest context, 300 de evrei şi de musulmani au protestat la Berlin şi au cerut să li se respecte dreptul de a-şi practica religia, conform Reuters.
„Ne-am săturat de toate aceste discuţii pline de ură”, a declarat fosta reprezentantă a comunităţii evreişti din Berlin, Lala Suesskind.
Săptămâna trecută, Berlinul a devenit primul din cele 16 landuri ale Germaniei care protejează practica circumciziei, susţinând că este legal ca doctorii să opereze băieţii din motive religioase.
„O ţară întreagă argumentează pro şi contra înlăturării unei bucăţi mici de piele”
„Tonul amar al dezbaterii privind legalitatea circumciziei i-a şocat pe evreii din Germania şi a redeschis răni vechi. În lumina ultimelor evenimente, mulţi evrei se întreabă dacă Germania îi mai vrea”, comentează publicaţia Der Spiegel, în ediţia online.
În acest context, săptămâna trecută, fosta preşedintă a Consiliului Evreilor din Germania, Charlotte Knobloch, a publicat în „Süddeutsche Zeitung” un material extrem de critic la adresa deciziei judecătoreşti, aducând în discuţie însăşi existenţa evreilor din Germania.
„Mă întreb cât se poate de serios dacă Germania ne mai vrea. (…) Oameni înţelepţi discută fără inhibiţii despre „cruzimea asupra copiilor ” şi „traume”. Totuşi, ei fac un singur lucru: pun sub semnul întrebării micuţa comunitate evreiască din Germania. După ce un judecător din Koln a dat verdictul, o ţară întreagă argumentează pro şi contra înlăturării unei bucăţi mici de piele”, a notat Knobloch în publicaţia germană.
„De ani de zile, explicăm de ce este corect şi bine să continuăm să locuim în această ţară şi continuăm să facem asta deşi, în Germania, unii rabini şi unii evrei sunt bătuţi când sunt recunoscuţi pe stradă. (…)Timp de şase decenii, am fost nevoită să mă justific că trăiesc încă în Germania, ca o oaie printre lupi. Am vrut mereu să port această povară pentru că am fost convinsă că această ţară şi poporul ei merită. Pentru prima oară, convingerile mele se clatină. (…) mă întreb foarte serios dacă această ţară ne mai vrea„, a scris fosta preşedintă a Consiliului Evreilor. „(…)Nu cer privilegii. Dar cer respect şi empatie. Asta ar trebui să li se ofere evreilor din Germania”, şi-a încheiat ea comentariul.
Fără simboluri evreieşti pe stradă
Conform estimărilor Reuters, în Germania locuiesc în prezent patru milioane de musulmani şi 120.000 evrei. În prima parte a lui 2012, 13 evrei au fost atacaţi din cauza originii lor, iar în 11 dintre cazuri au fost implicaţi neonazişti. În urmă cu două săptămâni, un rabin din Berlin a fost bătut în faţa copilei lui de şapte ani, potrivit Der Spiegel.
De asemenea, unele şcoli evreieşti le recomandă elevilor să nu poarte kippele în afara orelor, ca să nu fie bătuţi pe stradă- cum este colegiul teologic Abraham Geiger.