5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSatul pisicilor din Insula Serpilor

Satul pisicilor din Insula Serpilor

Prin decizie a Radei Supreme (parlamentul) de la Kiev, pe Insula Serpilor va fi infiintata o asezare pe nume Belai (Alba). Cazul ar putea intra in “Cartea Recordurilor”, avand in vedere ca ar fi prima localitate populata de… pisici, aflate in numar mare pe stanca din Marea Neagra unde specia umana nu e reprezentata decat de cativa graniceri. Stratagema Kievului – de fapt, un fel de “alba-neagra” pe o insula asupra careia, istoriceste, ucrainenii nu au niciun drept – este menita sa pacaleasca Tribunalul de la Haga, unde este pe rol un proces cu Romania. Autoritatile de la Bucuresti au reactionat imediat, apreciind ca demersul Kievului nu poate avea efecte juridice.
Ideea crearii artificiale a unei localitati pe Insula Serpilor bantuie de anul trecut “cutia ucraineana” a oficialilor de la Kiev. Vecinii nostri vor sa demonstreze astfel ca insula e locuita permanent – caz in care ei si-ar adjudeca o felie consistenta din platoul maritim adiacent, bogat in hidrocarburi. Romania, care a dat in judecata Ucraina la Haga, afirma ca insula este o stanca nelocuita care, avand un statut international diferit de cel al unei insule propriu-zise, nu poate indreptati tara vecina sa-si extinda spatiul maritim si zona economica exclusiva.

MAE: demers fara efecte juridice

Potrivit unei note verbale transmise de MAE roman Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, “acest demers, care incearca sa acrediteze in mod artificial aparenta unei capacitati de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie de catre Insula Serpilor, nu poate avea, conform dreptului international, efecte juridice si nu poate influenta in niciun fel procesul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra”. Prin urmare, subliniaza MAE, “aceasta stanca nu poate avea dreptul la platou continental si la zona economica exclusiva”.
O decizie a Curtii de la Haga in acest caz, aflat pe rol din 2004, este asteptata spre sfarsitul anului viitor. Ministrul demisionar de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a declarat, ieri, convins ca argumentele partii romane sunt solide si “nu li se poate contrapune nimic”. “Sper intr-o judecata dreapta si am mare incredere in felul in care justitia va fi administrata”, a spus Ungureanu.
Problema a fost abordata si in cursul intalnirii pe care presedintele Traian Basescu a avut-o in ianuarie, la Sighetu Marmatiei, cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko. “Faptul ca am ajuns la arbitraj international face parte din specificul unei relatii bilaterale civilizate”, a spus cu acea ocazie Basescu. Iuscenko a dat, la randu-i, asigurari ca tara sa va respecta “fara echivoc” decizia Curtii.

Mirajul zacamintelor

Cu o suprafata de 17 hectare, Insula Serpilor a fost smulsa Romaniei de catre URSS in 1948. Lipsita de vegetatie si apa, insula a prezentat pentru sovietici un interes exclusiv militar. Dupa destramarea URSS, au aparut informatii ca zona este bogata in zacaminte de petrol si gaze naturale. Se vorbeste despre peste 10 milioane de tone de titei de cea mai buna calitate si despre o cantitate chiar mai mare de gaze.
Atrasi de mirajul zecilor de miliarde de dolari, ucrainenii s-au pus pe construit, vrand sa demonstreze ca insula e locuita. Asa au aparut o cantina, o baie si chiar un oficiu postal.
Lipseau insa – si se incapataneaza sa lipseasca! – locuitorii, cu exceptia a 100 de militari in misiune. In 2004, ministrul ucrainean al Apararii, Evgheny Marciuk, admitea cu sinceritate ca pe Insula Serpilor traiesc doar “graniceri si foarte multe pisici”…

Cele mai citite

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...
Ultima oră
Pe aceeași temă