38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSarkozy: "Europa m-a schimbat"

Sarkozy: „Europa m-a schimbat”

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a prezentat ieri bilantul la conducerea blocului comunitar in ultima aparitie in fata Parlamentului European ca lider UE.

Seful statului francez, care in cele sase luni de presedintie UE a gestionat trei dosare grele – pachetul de combatere a incalzirii globale, criza financiara si razboiul din Caucaz, a tinut sa multumeasca europarlamentarilor si statelor membre, marturisind ca mandatul in fruntea UE i-a schimbat optica fata de constructia europeana. "Am incercat sa misc Europa, dar Europa m-a schimbat", a spus el, apreciind ca "fiecare sef de stat si de guvern ar avea de castigat daca si-ar asuma o astfel de responsabilitate". "Cand ai sansa ca, timp de sase luni, sa cunosti si sa fii nevoit sa iei decizii pe problemele Celor 27, castigi toleranta, spirit deschis si intelegi ca Europa este cu adevarat cea mai frumoasa idee aparuta in secolul XX", a subliniat Sarkozy.

Discursul sau a fost marcat si de critici la adresa euroscepticilor – in special la adresa lui Vaclav Klaus, presedintele Cehiei, tara care preia de la 1 ianuarie presedintia UE – si a adeptilor federalismului european. "Nu poti construi UE impotriva statelor nationale", a afirmat Sarkozy, subliniind ca pentru o Europa puternica e nevoie de natiuni puternice.
Alocutiunea in fata PE a presedintelui francez a generat si un schimb de replici aprinse intre Sarkozy si seful grupului Verzilor din legislativul UE, fostul lider al protestatarilor din mai 1968 Daniel Cohn-Bendit, care a incercat sa minimalizeze meritele presedintiei franceze a UE. "Sunteti o persoana curtenitoare, toleranta, simpatica, atunci cand sunteti invitat la cina sau la dejun, dar imediat ce apare o camera de filmat in fata dumnevoastra, dati impresia ca innebuniti", a replicat Sarkozy.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă