17.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSarbatoare in intuneric

Sarbatoare in intuneric

Milioane de chinezi se pregatesc sa sarbatoreasca Anul Nou fara electricitate, alimentarea cu energie a numeroase localitati fiind intrerupta din cauza furtunilor si a frigului.

Cea mai grea iarna
a ultimului secol in China a facut numeroase victime, a provocat grave perturbari ale traficului feroviar si rutier si a lasat fara electricitate regiuni intregi, chiar inaintea Anului Nou chinezesc, sarbatoare pe care toti doresc sa o petreaca in familie si care provoaca un adevarat exod al orasenilor spre localitatile de origine. Traficul feroviar s-a reluat, sutele de mii de calatori blocati in gari in provincia Guangzhou scapand, in sfarsit, de cosmarul pe care l-au trait. Peste un milion de militari au fost mobilizati pentru a asigura securitatea calatorilor blocati in gari zile intregi si a evita busculadele. A fost redeschisa si autostrada nord-sud, Beijing-Zhuhai, pentru curatarea careia au fost mobilizati 1.200 de militari si politisti. Criza din transporturile feroviare si rutiere a fost cea mai grava inregistrata de sistem.

Dar numeroase localitati, inclusiv orase de cateva milioane de locuitori (cum ar fi Chenzhou, cu o populatie de 4 milioane, in provincia Hunan), au ramas fara curent electric, de aproape doua saptamani. Autoritatile au estimat ca reluarea alimentarii cu energie va fi posibila in cateva zile in localitatile mai mari, dar in cazul satelor izolate reparatiile retelei de inalta tensiune ar putea dura saptamani, chiar luni. In aceste cazuri, se va incerca folosirea unor generatoare, trimise spre localitatile izolate cu masini ale armatei. Potrivit datelor oficiale, 11 electricieni au murit in timpul lucrului.
Convoaie de camioane ale armatei si civile au fost organizate pentru aprovizionarea localitatilor izolate, dar preturile la alimentele de baza (orez, carne de porc, legume) au crescut de cateva ori.
Pagubele provocate de vreme au fost estimate la 7,5 miliarde de dolari, aceasta suma reprezentand doar costurile directe ale celor aproximativ un milion de cladiri distruse, avariile din reteaua electrica si de telecomunicatii si alte efecte directe. Pierderile suferite in agricultura si industrie urmeaza sa fie evaluate.   
Premierul chinez, Wen Jiabao, a lansat catre conationalii sai mai multe apeluri la calm si la "curaj", dand asigurari ca se vor depasi dificultatile. Discursurile si vizitele sale in regiunile cele mai afectate, provincia Hunan, din centru, si Canton, din sud, au fost inca o dovada a gravitatii situatiei.

» Pagube de miliarde
Criza provocata de iarna extrem de grea va avea, inevitabil, un impact economic, activitatea industriala fiind grav perturbata, dar consecintele ar putea fi contracarate rapid intr-o tara cu o crestere economica atat de puternica, a estimat seful biroului pentru China al Bancii Mondiale, David Dollar. "Dezastrele naturale antreneaza, in mod normal, o activitate economica pentru repararea distrugerilor", a explicat Dollar.

Cele mai citite

Eveniment dedicat iubitorilor de șampanie și vinuri, organizat la București

Pe 3 octombrie, la The Villa din București (Str. Negustori 16), va avea loc prima ediție a evenimentului Champagne Bucharest, dedicat pasionaților de șampanie...

VIDEO Doi cetățeni moldoveni și un român, arestați pentru că au adus în țară „drogul zombie“

Doi cetățeni moldoveni și un român au fost arestați preventiv într-un dosar DIICOT legat de traficul de substanțe psihoactive, inclusiv „drogul zombie," cunoscut pentru...

Legenda fotbalului italian, Salvatore Schillaci, a murit la 59 de ani

Salvatore „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Campionatul Mondial din 1990, a murit la vârsta de 59 de ani, după o lungă luptă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă