17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialŞaptesprezece răniţi şi 34 de studenţi arestaţi în timpul protestelor din Marea...

Şaptesprezece răniţi şi 34 de studenţi arestaţi în timpul protestelor din Marea Britanie

Cincisprezece manifestanţi şi doi poliţişti au fost răniţi, iar 32 de studenţi au fost arestaţi, la Londra, alţi doi studenţi fiind reţinuţi la Cambridge, anunţă poliţia, în urma confruntărilor izbucnite la protestele studenţilor faţă de creşterea taxelor de înscriere la universitate, relatează Mediafax.

Mii de studenţi au ieşit ieri în stradă, în mai multe oraşe din Marea Britanie, pentru a protesta faţă de creşterea taxelor de înscriere la universitate, inclusiv la Londra, unde au avut loc confruntări cu forţele de ordine, după 15 zile de la primele proteste violente pe această temă.

Sute de poliţişti, între care unităţi ale poliţiei călare, au format cordoane de protecţie, oprind miile de studenţi şi de elevi din ciclul secundar, veniţi să manifesteze la Whitehall, cartierul în care se află sediile ministerelor, la Londra. La căderea nopţii, poliţia continua să asigure protecţia acestui perimetru, evacuat progresiv de protestatari.

„Ticăloşilor de conservatori, venim peste voi” şi „Luptaţi contra reducerilor” cheltuielilor publice, au scandat studenţii. Unii aveau faţa acoperită sau purtau cagule, în aceste manifestaţii neobişnuite pentru Marea Britanie.

În pofida prezenţei consolidate a poliţiei, în capitala britanică s-au produs câteva confruntări. Un vehicul de curierat al poliţiei, în care nu se afla niciun poliţist, a fost atacat de manifestanţi, care i-au distrus parbrizul cu lovituri de bare.

Anumiţi studenţi au reuşit să se urce pe clădiri oficiale sau pe refugii din staţii de autobuz, în timp ce alţii aruncau cu fumigene şi bastoane asupra cordoanelor forţelor de poliţie.

La Londra, 15 manifestanţi au fost răniţi, dar şi doi poliţişti, iar 32 de studenţi au fost arestaţi. Alţi doi studenţi au fost arestaţi la Cambridge, potrivit unui prim bilanţ al poliţiei.

Aproximativ 10.000 de studenţi au manifestat în mai multe puncte din Londra, iar între câteva sute şi 3.000 au manifestat în alte oraşe universitare din ţară, potrivit estimărilor agenţiei naţionale Press Association.

„Vom face tot ce putem pentru a opri acest lucru. Austeritate înseamnă şi mai multe inegalităţi sociale”, a declarat Anthony Moore-Baspos, în vârstă de 23 de ani, care studiază germana la King’s College, în Londra.

„Suntem aici pentru a arăta Guvernului ce se întâmplă când suntem furioşi”, a declarat un alt student, cu faţa acoperită, după ce s-a căţărat până la ferestrele Ministerului de Externe.

Bethany Hawker, o elevă în vârstă de 15 ani, într-o uniformă neagră şi purtând cămaşă albă, a declarat că a plecat de la şcoală, împreună cu doi prieteni, pentru a veni să manifesteze. „Vreau să merg la universitate, vreau să fac ceva cu viaţa mea, dar aceste reduceri vor face acest lucru imposibil. Mama mea trăieşte din ajutorul social şi abia o scoate la capăt”.

Guvernul a prevăzut o creştere importantă a taxelor de înscriere la universitate, crescând valoarea acestora de la 3.290 de lire sterline (3.867 de euro) de student pe an, la 6.000 de lire sterline (aproximativ 7.100 de euro), iar în „circumstanţe excepţionale” la 9.000 de lire sterline (aproximativ 10.650 de euro).

Manifestaţii, dar şi ocuparea unor universităţi au avut loc la Oxford şi Cambridge, la Manchaster, Bristol, Sheffield şi Leeds.

Purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron a condamnat violenţa, afirmând că „oamenii au, în mod evident, dreptul să manifesteze legal şi paşnic, dar nu este permisă violenţa sau intimidarea”.

În precedenta zi de acţiune a studenţilor, la 10 noiembrie, forţele de ordine, depăşite de situaţie, au fost copleşite de aproximativ 50.000 de manifestanţi, dintre care câţiva au pătruns în sediul Partidului Conservator, la Londra. Poliţia a operat, în total, 66 de arestări.

Studenţii au anunţat că intenţionează ca de această dată să-i vizeze pe liberal-democraţi, aliaţii conservatorilor în cadrul Guvernului, pe care-i acuză că şi-au încălcat promisiunea electorală de a lupta contra oricărei creşteri a taxelor de înscriere la universitate.

Un mic grup de manifestanţi a spânzurat, în mod simbolic, o păpuşă înfăţişându-l pe vicepremierul Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor, marţi seara, în momentul în care acesta susţinea un discurs, în nordul Londrei.

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă