19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialŞantaj şi instigări la revoltă în "războiul gigacaloriei"

Şantaj şi instigări la revoltă în „războiul gigacaloriei”

Regia Apaterm SA Galaţi încearcă să obţină prin mijloace „neortodoxe” deţinerea simultană a rolurilor de furnizor, administrator şi cenzor al asociaţiilor de proprietari.

Miza încasării costurilor facturilor mari la încălzire a declanşat un război în administraţia gălăţeană.Reprezentanţii regiei care distribuie agentul termic, Apaterm SA Galaţi, sunt acuzaţi că au recurs la şantaj şi instigarea la revoltă a locatarilor împotriva administratorilor asociaţiilor de proprietari, pentru ca aceştia să fie înlocuiţi cu oameni ai Apaterm.Astfel, noii numiţi ar plăti prioritar facturile Apaterm şi cele ale regiei ce distribuie apa rece, Apă-Ca­nal SA Galaţi, care ar fi complice la războiul declanşat împotriva administratorilor de bloc. Potrivit prim-vicepreşedintei Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Galaţi, Antoaneta Gafiţuc, cazul cel mai flagrant a fost înregistrat la o asociaţie din cartierul Micro 40, unde Apă-Canal sistase furnizarea apei reci din cauza datoriilor, iar pe fondul nemulţumirii locatarilor bun-platnici reprezentanţii Apaterm şi ai Serviciului Asociaţiilor de Proprietari din cadrul Primăriei Galaţi au organizat un puci împotriva administratorului.

Două seri la rând, proprietarii au fost convocaţi în faţa blocului, pentru a fi şantajaţi. „Reprezentantul Primăriei le-a spus că e bine să treacă la Apaterm pentru că administratorul îi fură şi le-a promis că imediat ce vor semna procesul-verbal de transfer al administrării către Apaterm, Apă Canal SA va relua furnizarea apei reci fără nici un fel de restricţii, că datoriile vor fi eşalonate şi vor fi anulate penalităţile către Apă-Canal”, ne-a declarat Antoaneta Gafiţuc. Ştergerea penalităţilor şi reluarea furnizării apei reci în schimbul demiterii administratoului e un caz clar de şantaj şi s-a ajuns la dosar penal. „A doua zi a apărut dna Gheorghe de la Apaterm, care i-a spus administratorului că dacă nu vrea să predea actele îi pune toţi locatarii în cap. Administratorul a depus plângere penală la Parchet împotriva modalităţii în care înţelege Apaterm să preia în administrare, prin şantaj, promiţând că vor da drumul la apa rece, o furnizare de servicii care nici nu îi aparţine, ei sunt Apaterm, nu Apă Canal”, ne-a declarat Antoaneta Gafiţuc.

Manevre ilegale

Directorul Apaterm, George Cubasa susţine că preluarea administrării asociaţiilor e perfect legală şi regia a preluat deja 80 de asociaţii. Există Decizia 685/21.01.2009 a primarului Galaţiului, de înfiinţare a unui Departament de Administrare Asociaţii Locatari, condus de Daniela Gheorghe, care să administreze blocurile ANL, dar de la asociaţii de chiriaşi la cele de proprietari e cale lungă. „Apaterm nu poate fi simultan furnizor, creditor la unele asociaţii şi totodată şi administrator, ba mai mult, cu menţiunea de pe site-ul dumnealor că mai asigură şi cenzorat”, a adăugat reprezentanta federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă