24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialSalvamarii au intrat in greva!

Salvamarii au intrat in greva!

Amenintarile de acum doua zile ale salvamarilor, care spuneau ca vor pleca de pe plaja daca nu-si vor primi salariile restante, s-au indeplinit. Ieri, toti cei 315 salvamari de pe litoral au intrat in greva, iar turistii care se aventurau in apa o faceau pe riscul propriu.

Protestul salvamarilor a inceput din sudul litoralului, unde, ieri dimineata 87 de angajati au venit pe plaje, dar au arborat pavilionul albastru, semn ca turistii nu au voie sa intre in apa. Oamenii au apelat la aceasta forma de protest pentru ca nu si-au mai primit salariile de mai bine de o luna. George Lipoveanu, presedintele Callatis Club Nautic, firma care asigura activitatea de salvamar in sudul litoralului, din Olimp pana in Vama Veche, a declarat ca oamenii nu si-au mai platit salariile de la 1 iunie, din cauza faptului ca autoritatile locale nu au incheiat acte aditionale la contractele in vigoare. Numai pentru aceasta parte a litoralului, paguba se ridica la aproximativ un miliard de lei vechi. Lipoveanu a mai spus ca aceasta forma de protest va dura inca doua zile, timp in care ambarcatiunile de salvare vor fi puse cu chila in sus, iar scaldatul in apa va fi interzis. Dupa aceasta perioada, daca nu de ia nici o masura, salvamarii se vor retrage de pe plaje.

O chestiune de zile

Actiunea de protest a salvamarilor s-a extins, in cursul dupa-amiezii de ieri, si in celelalte statiuni de pe litoral. Dupa cum se anuntase inca de acum doua zile, a intrat in greva si personalul din Mamaia, Constanta, Eforie, Costinesti si Navodari. Pe plajele din aceste zone a fost, de asemenea, arborat pavilionul albastru. George Lipoveanu a acuzat Directia Apelor Dobrogea Litoral ca nu a reglementat activitatea de salvamar pentru anul 2006. In replica, DADL a anuntat ca regreta faptul ca firmele au intrat in greva. Purtatorul de cuvant al institutiei, Catalin Anton, a spus ca „aceasta masura extrema nu isi avea locul in plin sezon estival, mai ales ca actiunea salvamarilor ii afecteaza in mod direct pe turistii veniti sa isi petreaca concediul pe litoral”. Acesta a mai spus ca greva salvamarilor este nejustificata, „mai ales ca pana la publicarea in Monitorul Oficial a Legii de aprobare a OUG 19/2006 modificata este o chestiune de cateva zile”. DADL a asigurat ca, in baza acestei legi, Guvernul va asigura fonduri pentru serviciile de salvamar pentru anul 2006, fonduri care vor fi repartizate firmelor ce asigura serviciul de salvamar prin intermediul Directiei Apelor Dobrogea-Litoral. Reprezentantii salvamarilor isi cer scuze fata de problemele pe care le intampina turistii din cauza protestului lor, dar spun ca nu pot face la nesfarsit munca patriotica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă