22.1 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialSalman Rushdie implineste 60 de ani

Salman Rushdie implineste 60 de ani

Scriitorul Ahmed Salman Rushdie, proaspat Cavaler al Marii Britanii, s-a nascut la 19 iunie 1947 la Bombay, in India, intr-o familie de origine musulmana. Este casatorit de aproape trei ani cu frumoasa actrita americana de origine indiana (hindusa) Padma Lakshmi, in varsta de 37 de ani.

Salman Rushdie a fost facut cavaler de catre regina Marii Britanii, Elizabeta a II-a, sambata, cu ocazia aniversarii oficiale. Iranul a condamnat duminica decizia Marii Britanii de a-l ridica la rangul de cavaler pe scriitorul Salman Rushdie. Decizia Marii Britanii de a-i acorda aceasta inalta onoare lui Rushdie, autorul 'Versetelor Satanice', este o insulta la adresa lumii musulmane, a declarat Mohammad Ali Hosseini, purtator de cuvant al Ministerului iranian de Externe. "Acordarea acestei distinctii unei persoane care se numara printre cele mai detestate caractere din societatea islamica este dovada evidenta a antiislamismului inaltilor oficiali britanici", a mai spus Hosseini la conferinta sa saptamanala de presa.

La varsta de 17 ani, familia lui Salman Rushdie s-a mutat in Pakistan. A urmat cursurile scolii 'Cathedral and John Connon School' din Mumbai si pe cele ale scolii 'Rugby School' din Warwickshire, Anglia. A urmat apoi cursuri de istorie la colegiul 'King's College' din Cambridge. A lucrat initial in publicitate, apoi s-a dedicat carierei de scriitor.

Primul sau roman, 'Grimus' (1975), a fost oarecum ignorat de publicisti si de critica literara. A urmat 'Midnight's Children' (1981), considerat de unii cea mai buna lucrare a scriitorului pana in prezent. Cartea a fost distinsa cu premiul Booker Prize in 1981, iar in 1993 – cu 'Booker of Bookers', fiind selectata drept cel mai bun roman in 25 de ani de cand se acorda premiul. Rushdie a scris apoi o nuvela, 'Shame' (1983), in care descrie tulburarile de pe scena politica pakistaneza. In colectia 2002 'Step Across the Line', prezinta admiratia fata de scriitorul italian, Italo Calvino, fata de scriitorul indian, Arundhati Roy, si fata de scriitorul american, Thomas Pynchon. In primele sale opere, Rushdie a dezvoltat indeosebi teme legate de India si Pakistan. In cartile mai recente, autorul se indeapta catre lumea occidentala: 'The Moor's Last Sigh' (1995), 'The Ground Beneath Her Feet' (1999). Ultimul sau roman, 'Shalimar the Clown', publicat in 2005, a fost selectionat pe
ntru editia 2007 a premiilor 'International IMPAC Dublin Literary Award'. Rushdie a fost presedinte al PEN American Center din 2004 pana in 2006.

In 1988 publica 'Versete Satanice', carte extrem de controversata in lumea islamica, datorita faptului ca prezinta o descriere considerata irelevanta a profetului Muhammad. Ayatollahul Khomeini al Iranului a emis, in 1989, un decret, denumit Fatwa, prin care le cerea musulmanilor din intreaga lume sa-l omoare pe Rushdie, deoarece 'Versetele satanice' reprezinta o insulta la adresa Islamului. Ca urmare a acestui decret, Rushdie a fost nevoit sa se ascunda timp de un deceniu. In 1998, la 9 ani de la moartea lui Khomeini, guvernul iranian a declarat ca nu mai sustine cererea fostului ayatollah, insa nici nu poate sa retraga Fatwa emisa de acesta.

In octombrie 2006 Salman Rushdie a semnat un contract de cinci ani cu Universitatea Emory din Atlanta, careia ii va dona si intreaga sa arhiva. Contractul a intrat in vigoare in primavara anului 2007 si reprezinta prima relatie de durata a scriitorului indian cu o institutie de invatamant superior. In arhiva scriitorului se afla si jurnalele sale ce descriu viata sa dupa 1989, precum si corespondenta personala, fotografii, manuscrisele tuturor scrierilor sale, inclusiv ale romanelor din tinerete, nepublicate inca.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Eminem urmează să devină bunic

Joi, 3 octombrie, Eminem, în vârstă de 51 de ani, a lansat un videoclip emoționant pentru piesa sa „Temporary”, care prezintă zeci de filmări...

Probleme uriașe pentru Garth Brooks, cântăreţul country

Cântărețul country Garth Brooks, considerat o legendă în muzica country americană, se confruntă cu acuzații grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă