0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSali de lectura sau de sport in locul discotecilor din Regie

Sali de lectura sau de sport in locul discotecilor din Regie

De miercuri, studentii de la Universitatea Politehnica Bucuresti, deci cei care locuiesc in caminele din Regie, vor fi intrebati daca mai vor discoteci si baruri sau, dimpotriva, sali de lectura si sali de sport. Rezultatul chestionarului, care se va derula pe parcursul a zece zile, sondajul fiind organizat de Asociatia Studentilor din Universitatea Politehnica Bucuresti (AS Poli), va fi extrem de important. Practic, de raspunsurile studentilor din Regie depinde soarta discotecilor si barurilor, rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti admitand ca va tine cont de parerea lor atunci cand va decide viitorul respectivelor firme care activeaza in complexul studentesc.

Reamintim ca in urma cu aproape o luna rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti a ridicat problema oportunitatii prezentei discotecilor din respectivul complex studentesc in viitor, exprimandu-si parerea ca, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, un campus studentesc al zilelor noastre trebuie sa arate cu totul altfel.

Distractiile, in limite normale

Si pentru a nu se spune ca impune ceva de la centru, dna rector Ecaterina Andronescu a fost de acord ca insisi studentii sa se exprime asupra chestiunii. Rectorul acuza faptul ca multi studenti i s-au plans ca zgomotul produs de discoteci si baruri este foarte mare si dureaza pana noaptea tarziu, cel mai rau fiind la sfarsit de saptamana, cand prin Regie este un trafic dublu de persoane.  

Chestionar cu 12 intrebari

Membrii Asociatiei Studentilor din UPB au afirmat foarte clar in urma cu o luna ca numai un sondaj in randul studentilor care locuiesc in campus ar putea fi relevant pentru o decizie in sensul inchiderii activitatii agentilor economici din Regie. Chestionarul, care este aproape finalizat de catre studenti, cuprinde 12 intrebari legate de problematica barurilor si discotecilor in complexul stu-dentesc. "Lucrurile au cam degenerat, iar sambata seara sunt peste 20.000 de persoane, in conditiile in care in complex se afla 13.000 de studenti. Zilele acestea terminam intrebarile, le tiparim si probabil ca de miercuri vom incepe sondajul propriu-zis. Credem ca vor fi suficiente zece zile, cat am decis sa alocam pentru acest sondaj, si apoi vom prelucra raspunsurile si vom avea o imagine finala. Abia atunci vom sti exact ce vor studentii, daca vor ramane discotecile sau nu, pentru ca dna rector a subliniat de mai multe ori ca va tine cont de parerea studentilor", spune Gabriel Petrea, liderul AS Poli.
Printre intrebarile la care studentii vor trebui sa raspunda se numara urmatoarele:
• Sunteti de acord cu inchiderea discotecilor din campus? (cea mai importanta de fapt din tot sondajul)
• Ce va deranjeaza cel mai mult in privinta discotecilor?
• Care este masura cea mai urgenta care trebuie luata in complex?  
• Ce anume va deranjeaza, specific, la o anumita discoteca?
• Cat de des frecventati discotecile din Regie? / Cand ati fost ultima data in discoteca in Regie/in care?
Membrii AS Poli vor intervieva doar cate trei studenti de la fiecare etaj al celor 27 de camine, dar studentii care vor sa-si spuna parerea au aceasta posibilitate, venind la sediul AS Poli, unde vor exista chestionarele respective.

Petrecerile s-ar putea muta in camere

Inchiderea discotecilor este privita de catre unii studenti cu foarte mult scepticism. In timp ce unii cred ca nu ar trebui inchise, admitand ca fac parte din viata de student, deci nu se poate studentie fara distractie, petreceri, alcool, altii sunt convinsi ca inchiderea nu va avea nici un rezultat. Tot mai multi spun ca atunci petrecerile s-ar muta in camere si zgomotul ar fi si mai mare, numarul celor deranjati de scandaluri urmand sa creasca foarte mult. De altfel, cine a facut facultatea inainte de 1989 nu poate sa uite de petrecerile din camerele de camin, unele soldandu-se cu scandaluri infernale, chiar cu aruncat mobilierul pe fereastra, la betie. Alti studenti, chiar fosti, afirma ca motivele sunt cu totul si cu totul altele, fie o neintelegere privind comisioanele si chiriile incasate, fie doar o miscare politica si deci incercarea de a aduce alti clienti dispusi sa cotizeze in apropiata campanie electorala. Oricare ar fi motivele, nu trebuie uitat ca din chirii Universitatea Politehnica Bucuresti incaseaza anual in jur de 500.000 de euro, suma care nu trebuie neglijata, mai ales ca prin Regie sunt foarte multe de facut – de la salubrizarea caminelor si spatiilor verzi – multe adevarate ruine, la modernizarea spatiilor de invatamant.

Consumul de alcool si droguri, adevaratul motiv
Desi s-a evitat sa se spuna adevarul transant, se pare, dupa cum spun multe voci, inclusiv din randul studentilor, ca in spatele ideii de inchidere a discotecilor nu ar fi atat zgomotul, cat consumul alarmant de alcool si droguri din Regie.
"Consider ca este buna aceasta propunere, pentru ca exista intr-adevar un consum de droguri ridicat in campusul din Regie. Daca discotecile ar  fi inlocuite cu sali de sport sau de cinema, pentru a ocupa timpul liber al studentilor, ar scadea consumul si traficul de droguri in complexul studentesc. De asemenea, si numarul scandalurilor provocate de consumul de stupefiante si de alcool s-ar micsora", spune Maria Georgescu, specialist pe probleme de educatie si invatamant in cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Sectorul 6.

Este vorba de patru discoteci si mai putin de zece baruri pentru care nu vom mai prelungi contractele daca pastreaza profilul amintit. Nu am vrea sa nu se mai vanda bauturi alcoolice, iar muzica din discoteca sa nu ii mai deranjeze pe cei care locuiesc in apropierea acestora. Vreau sa fie foarte clar. Sustin distractiile studentilor, dar in limite normale. Patronii pot schimba profilul discotecilor si al barurilor. Ar fi bine sa creeze cluburi studentesti, unitati de alimentatie publica, librarii, magazine universale sau pentru reparatii calculatoare. Poate ca unii studenti nu vor fi multumiti, dar se vor obisnui, asa cum a fost si atunci cand am impus prezenta obligatorie la curs", spune rectorul UPB.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă