2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalarii mai mari la Poştă doar condiţionat de rezultate

Salarii mai mari la Poştă doar condiţionat de rezultate

 

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, ce are în subordine Poşta Română este de acord să dea o majorare salarială de până la 120 de lei, însă doar dacă cresc veniturile operatorului poştal. Cum se poate întâmpla aceasta este însă neclar căci mai toate Guvernele de până acum au numit la Poştă doar directori de partid prea puţin interesaţi de redresarea companiei.

Salariile angajaţiilor Poştei Române ar putea fi majorate cu sume cuprinse între 80 şi 120 de lei, dar în mai multe etape şi doar dacă vor creşte veniturilor operatorului poştal, întrucât o creştere imediată pentru toţi salariaţii ar băga firma în faliment, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.

Promisiunile ministrului vin după ce săptămâna trecută, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, a declarat că principalele nemulţumiri şi revendicări sunt legate de salariul prea mic din Poşta Română. „Aşa cum am spus în mai multe rânduri, peste 80 la sută din salariaţii din Poşta Română au salariul net lunar între 500 de lei şi 1.200 de lei cu tot cu tichete de masă şi toate sporurile incluse. Revendicarea este majorarea salariilor în sumă fixă cu echivalentul ratei inflaţiei pe perioada 2009 – 2014, iar a doua revendicare majoră este legată de angajarea de personal pe locurile de muncă vacante”, a spus liderul sindical.

„Majorarea salariilor depinde foarte mult de propunerile şi discuţiile pe care le vom avea miercuri. Nu avem un spaţiu mare de manevră în această direcţie. În termeni reali, este nerelevant procentul cu care am putea majora salariile la Poştă, adică 0,2%. Pentru cei 27.000 de angajaţi, acest procent este nerelevant. În mai multe etape şi într-un un anumit interval de timp, salariile ar putea fi majorate cu sume cuprinse între 80 şi 120 de lei. Capacitatea financiară a companiei nu permite în mod imediat pentru toţi cei 27.000 de angajaţi o creştere substanţială a salariilor, iar o eventuală creştere va fi direct corelată cu majorarea veniturilor companiei”, a afirmat Cotovelea. El a adăugat că, pentru a privatiza Poşta Română, compania trebuie să aibă „o balanţă financiară cât mai bună”.

Presa a dezvăluit însă recent că nevoia de a avea o balanţă financiară bună nu a împiedicat conducerea Poştei să plătească Rositei Mădălina Alexe, fost director juridic şi resurse umane, suma de 60.000 de euro cu titlul de compensări salariale la părăsirea companiei, chiar dacă aceasta lucra doar de doi ani în firmă.

Smeeianu, greu de demis

Răzvan Cotovelea intenţionează să-l demită pe directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, acesta fiind vinovat de compensaţia uriaşă primită de fosta angajată. „Nu ni se pare corect ca Poşta să suporte aceste ­clauz… Exista, pentru că acum nu mai există, o clauză în cazul contractului unui director executiv care, indiferent ce făcea, în momentul în care contractul individual de muncă se încheia, chiar dacă fura, pleca acasă cu 20 de indemnizaţii, situaţie pe care noi o considerăm inacceptabilă… Aceste contracte au fost semnate de actualul director general al Poştei Române, Ion Smeeianu”, spune ministrul.

Problema este însă că directorul Poştei este un angajat de stat deţinător al mai multor funcţii de vârf, experimentat, călit în lupta cu politicienii, greu de demis. În 2005 ­Călin Popescu Tăriceanu, la acel moment premier, a decis desfiinţarea şi apoi reînfiinţarea sub un alt nume a ­Autorităţii Nationale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) pentru a scăpa de Smeeianu, preşedinte la acel moment al instituţiei. Acesta însă s-a adresat Justiţiei, care i-a dat dreptate şi a dispus repunerea sa în funcţie.    

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă