Adeptii fostului partid de guvernamant din Irak, Baas, au amenintat SUA cu savarsirea unor acte teroriste in cazul in care fostul lor presedinte si lider de partid va fi executat.
Rebelii sunniti s-au declarat convinsi ca sentinta condamnarii la moarte a dictatorului s-ar datora influentarii justitiei irakiene de catre SUA. In consecinta, „partidul Baas si intreaga miscare de rezistenta vor trece la razbunare”, se arata intr-un comunicat postat pe internet.
Intre timp, cel condamnat s-a adresat poporului „sau” intr-o scrisoare, adusa la cunostinta opiniei publice prin intermediul echipei sale de avocati. Adoptand postura de martir, Saddam Hussein a anuntat ca se „jertfeste” si, cu voia lui Allah, se va afla curand alaturi de Domnul si de ceilalti „viteji si martiri”. Indemnandu-i pe irakieni sa devina „lumina civilizatiei” mondiale prin rezistenta opusa „sclaviei”, Saddam isi continua epistola pe un ton lacrimogen: „Credinciosilor, imi iau ramas-bun de la voi, in timp ce sufletul meu se indreapta catre Allah, Preamilostivul”. Finalul este insa mai barbatesc, continand o serie de urari dramatice: „Traiasca Irakul, traiasca Palestina, traiasca Jihadul!”
La Bagdad, mai persistau ieri unele incertitudini asupra verdictului de marti al Curtii de Apel, care confirmase sentinta condamnarii la moarte prin spanzurare a fostului sef de stat in decurs de 30 de zile. Daca initial presedintele Irakului, Jalal Talabani, se pronuntase impotriva sentintei capitale, juristii irakieni reverificau ieri noianul de prevederi legale pentru a stabili daca semnatura sefului de stat este cu adevarat indispensabila. Dilema consta in decizia asupra prioritatilor de legislatie Ð fie s-ar considera prioritara Constitutia, care prevede contrasemnarea sentintelor capitale de catre seful de stat, fie s-ar da prioritate deciziei Tribunalui Special care il judecase pe cel inculpat de genocid. Potrivit unor oficiali irakieni care au preferat sa-si pastreze anonimatul, concluziile expertilor juristi nu vor conta in cele din urma, deoarece presedintele irakian il va insarcina, cu mare probabilitate, pe adjunctul sau cu contrasemnarea verdictului, asa cum a procedat si cu ocazia altor dosare similare.
Ministrul irakian al Justitiei, Hashem Shibli, a exclus orice forma de amnistiere a condamnatului, declarand ca autoritatile se pregatesc de executie. Pana atunci, guvernantii vor trebui sa mai decida daca aceasta ar urma sa aiba loc intr-un spatiu public, sa fie televizata sau anuntata abia ulterior. Biroul premierului al-Maliki a reconfirmat ca sute de irakieni apartinand tuturor gruparilor religioase se inghesuie sa-si ofere serviciile de calau, in timp ce bazarurile au devenit arhipline de „suveniruri cu Saddam”.