17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialSa traiti bine, mai bine!

Sa traiti bine, mai bine!

Arsenalul tipic campaniilor electorale este scos din depozite. Laboratoarele sloganurilor lucreaza pentru transmiterea mesajelor electorale. Sloganurile fac parte din ceea ce se numeste management electoral si cauta sa exprime concis mesajul principal al partidului pentru grupuri-tinta. Au menirea sa-i apropie pe oameni de partide si candidati. Vehicule propagandistice de campanie pentru priza de mase. Indemn la vot, intr-o anume directie, pentru captatio benevolentiae.
Ce ravagii au facut "consensul", "linistea", "re-forma", "noi muncim, nu gandim", dar mai ales "noi nu ne vindem tara"! In perioadele de normalitate sloganurile au devenit seci, parca facute sa nu convinga alegatorii de ce trebuie sa voteze un anume candidat. O combinatie intre sloganuri de partid si de candidati.
PD-L si-a ales sloganul "Facem ce trebuie". Alegatorii care mai descifreaza cate un slogan si-ar putea pune intrebarea: De ce n-ati facut si pana acum? Oricum, la PD-L apar lideri "stimati si iubiti". Vorbele Elenei (extaziata de modelul mitralierei Boc) pot deveni slogan: "In timp ce unii spunem cateva cuvinte, dansul editeaza fraze". Nu degeaba are masteratul in stiintele comunicarii. De aici inainte, ne putem vaccina politic.

"Noul PSD" a iesit la rampa cu un slogan intr-un nou ambalaj – "Mai bine pentru mai multi" – pe care Bunicuta nu s-a dat in laturi sa-l desfiinteze. Ion Iliescu, lovind microfoanele, i-a mustruluit pe pesedisti pentru slogan. Doreste utopicul "pentru toti" (inca putin si revenim la "fiecaruia, dupa nevoi"). Egalitate la toate nivelurile. Cat de "mult", dar mai ales din ce surse? Te minunezi cum politicieni care au stat la putere 10-15 ani vorbesc si despre "valul schimbarii". De altfel, din vechiul slogan al Aliantei D.A. si cel de acum al PSD am putea crea unul nou: "Sa traiti bine, mai bine!". Sa vedeti atunci magnet la electorat! Dincolo de mai bine s-ar putea? Daca romanii i-au ales pe Basescu si ai lui pentru "a trai bine", de ce nu i-ar alege acum pe cei ce le promit ca vor trai si mai bine?

Exista si sloganuri de tipul "Sibiul voteaza PSD", ca nuca-n perete intr-un oras unde Johannis are 70% in sondaje. Iar persecutatul Sorin Oprescu, daca nu va pierde startul, ar putea folosi sloganul "Sistemul ticalosit incearca sa ma opreasca".
De obicei, sloganurile electorale sunt insotite de accesorii – muzica pentru toate gusturile, ceva pomeni, ceva actrite porno, calendare, tricouri, plase, umbrele – cu insemnele partidelor. Un hatru, exasperat de sloganuri stupide si fara substanta, a si compus un catren: "Nu va mai dam mici si bere, va dam plase si umbrele". A da plasa are si alta conotatie, de care electoratul roman a avut parte, din plin. Pana la urma, in top ramane un slogan al caricaturistului Mihai Stanescu: un individ imprastie sacose inscriptionate FSN – "Luati plasa cu fesene".
Cine ar mai crede acum in sloganul "Arde-i pe corupti!" sau altele, la fel de autoritare? In schimb au aparut propuneri de sloganuri pentru Basescu: aceeasi fotografie cu ca-masa cadrilata, cu fata zbanghie, dar tumefiata, si cu textul: "Vrei sa iau bataie la alegeri? Voteaza Traian Basescu".

Una este sa editezi fraze, alta sa le sintetizezi in sloganuri fara sa arunci cu vorbe nesemnificative in ochii alegatorilor. Ce-a ramas din asemenea sloganuri? Care dintre acestea vor fi resuscitate: "Daca nu noi, atunci cine?; "Aproape de oameni, impreuna cu ei"; "Ne-am saturat cat ne-au furat"; "Castigam cu PSD"; "Boc, vecinul tau de bloc"; "Continuam impreuna"; "Pentru prima data Ordine"; "Prin noi, administratia publica va fi la dispozitia dumneavoastra"; "Vin la primarie!"; "Putin mai bine pentru cei multi si saraci"; "Noua descalecare"; "Tu faci oferta"; "Fapte, nu vorbe"; "De la branzarie in primarie un primar cu modestie"; "stim! Vrem! Facem!"; "Da, pentru schimbare"; "Ofensiva tinerilor"; "Brasovul puternic"; "Cu Valenii impreuna spre o viata mai buna. Cu Valenii an de an spre satul european"; "Numai sa pierd este imoral"; "O Romanie ca soarele sfant de pe cer"; "Un primar pe masura problemelor noastre" s.a.m.d.

Curios, nici un partid n-a mai inclus anticoruptia in sloganuri. Simplu: i s-a cantat prohodul. A trecut vremea cand anticoruptia prindea la mase si aducea voturi. si eram obisnuiti ca in campaniile electorale sa asistam la demascari de corupti.
Hatrii propun fel de fel de sloganuri pentru castigarea sigura a alegerilor: "Sunt sarac si vreau sa ma imbogatesc", "astia sunt mai prosti ca noi". si antisloganul se dovedeste mai eficient. Fotografii cu borduri pe care s-a inscriptionat "Aici sunt banii dumneavoastra" au facut ocolul blogurilor. Ce-ar mai fi "lucrat" si Caragiale pe cele mai multe dintre sloganurile noastre despre "cei mai tari"!
Dintre toate sloganurile, cel mai apropiat de alegatori ar putea ramane cel al Pro Democratiei: "Nu te lasa strivit! E timpul pentru curatenie in viata politica".
Sloganul, in campanie, este o modalitate de refulare si de vrajit electoratul. Cu rare exceptii, la noi sloganul este banal, neadecvat, ipocrit, neadaptat vremii, neclar, chinuit, in bataie de joc, cu limbaj usor vulgar. Campanie sa fie, dar s-o stim si noi!

Aceste zile sa lumineze si mintile politicienilor. Paste fericit!

Cele mai citite

Nadia Comăneci a dezvăluit discuția purtată cu Serena Williams, la finala de gimnastică de la JO 2024

Nadia Comăneci, prezentă la evenimentul Țiriac Foundation Trophy, a oferit câteva detalii interesante despre discuția sa cu Serena Williams, pe care a întâlnit-o recent...

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale: „Candidatura mea vreau să însemne un mesaj de încredere şi speranţă“

Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, și-a anunțat luni candidatura la alegerile prezidențiale din acest an. El va reprezenta alianța politică formată din Partidul...

Răzvan Marin, aproape de un gol antologic! Echipa românului a fost zdrobită de Napoli

Cagliari a suferit o înfrângere categorică în fața celor de la Napoli, iar Răzvan Marin a fost unul dintre puținii jucători ai echipei sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă