31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialS-a scumpit si adevarul

S-a scumpit si adevarul

Teodor Maries a intrat, din nou, de 15 zile, in greva foamei, pentru ca dosarele de la Serviciul de Transmisiuni Speciale, SRI si de la Ministerul Apararii, in total 98 de bucati, nu au fost predate asociatiei pe care o reprezinta, in calitatea acesteia de reclamant. Duminica, la o noua conferinta de presa organizata de Asociatia "21 Decembrie 1989", ziaristii, prezenti acum in numar mai mare decat alte dati, au putut sa vada cu propriii ochi ultimele dosare, predate de Parchet cu taraita, parca asteptand incheierea acestui protest extrem prin decesul protagonistului.
Toata lumea a putut vedea inlocuirea copiilor unor jurnale de lupta de la unitati militare din Bucuresti, din zilele de 21 si 22 decembrie 1989, cu pagini de la alte unitati, de la Rm. Sarat de exemplu, in scopul, prea evident, de a ascunde ceva. Pe cineva. Am aflat din nou ca unele dintre persoanele care si-au exersat tirul la Revolutie asupra celor care protestau au primit grade mari, sunt generali cu mai multe stele, facuti de Ion Iliescu si chiar mai recent.

 

Interesant este faptul ca, in ziua de 22 decembrie 1989, maiorul Gheorghe Carp, din Capitala, nota in jurnalul de lupta al unitatii pe care o comanda ca militarii isi fac datoria cu "elan revolutionar", asa cum le spusese Nicolae Ceausescu la mitingul din 21 decembrie. Este notat constiincios numarul de cartuse eliberate militarilor, aproape doua milioane, plus vreo sase mii de grenade, defensive si ofensive, dar lipseste din jurnalul de lupta raportul asupra celor trase si a celor ramase. si mai interesant este faptul ca maiorul de atunci este azi general cu stele pe umar. Nu cumva, avanseaza ideea Teodor Maries, pentru ei nu s-a schimbat nimic intre timp? Continuitati, Horatio, continuitati, ar spune un Hamlet modern. Oricum, teza ca armata n-a tras, ca armata e cu noi si ca a tot fost cu noi nu mai sta in picioare.

 

De pilda, dintr-un jurnal de lupta reiese clar ca militarii scosi in strada sa apere regimul aveau in dotare si pistoale, astfel incat teza ca au tras numai securistii, pentru ca militarii MFA nu aveau pistoale, cade. Intr-un alt jurnal de lupta se scrie negru pe alb, cu cinism, ca, desi s-au tras circa patru sute si ceva de cartuse, au fost ucise "doar" 50 de persoane. Asadar, o rata a ratarilor foarte mare!
Dar, pentru lamurirea definitiva a vinovatiilor, importante ar fi dosarele de la STS, acolo unde s-ar putea gasi, inregistrate, ordinele telefonice de lupta, cine cui a ordonat sa iasa in strada si sa traga in revolutionari. Or, tocmai pentru aceste dosare Teodor Maries face greva foamei. Este un protest mai potrivit cu un stat totalitar decat cu unul care se pretinde "de drept". Se profileaza aici o criza mult mai grava decat cea economica, desi mai putin sensibila pentru burtile oamenilor, o criza a institutiilor, in paralel cu una morala, din care nu vom iesi nici daca economia o sa duduie din nou, ca acum cativa ani.

Dar nu numai dosarele Revolutiei sunt cerute de Asociatia "21 Decembrie 1989", ci si cele ale mineriadei din iunie 1990, moment care a hotarat pentru multi ani lumea civilizata sa-si intoarca fata de la noi. si chiar daca azi ne aflam, printr-un concurs de imprejurari, in UE si in NATO, asta nu inseamna ca suntem credibili suta la suta pentru partenerii nostri. Membrii Asociatiei "21 Decembrie 1989" ii acuza de taraganarea desecretizarii dosarelor Revolutiei pe procurorul general Laura Codruta Kovesi, procurorul general adjunct Tiberiu Nitu si pe seful parchetelor militare, generalul Ion Vasilache. Despre cel de-al doilea, revolutionarii afirma ca a tras, in zilele de dupa inaltarea la cer a elicopterului de pe CC al PCR, pe la televiziune. Pe scurt, lupul a ajuns paznic la oi. Teodor Maries face apel la presedintele Traian Basescu sa spuna clar daca nu cumva exista un interes pentru ascunderea adevarului pana cand faptele se vor prescrie.

Surprinzator, televiziunea dlui Alexandru Sassu a dat, de data asta, stirea despre dosarele Revolutiei si scurte fragmente din declaratiile avocatului revolutionarilor, dl Antonie Popescu, si ale dlui Teodor Maries. Dar n-a suflat nici o vorba ca toate aceste adevaruri, inca partiale, sunt obtinute cu pretul sanatatii presedintelui Asociatiei "21 Decembrie 1989" si ca el este sustinut de cateva sindicate importante, printre care cel de la ALRO Slatina. Uneori vad o reclama a unui cutit care taie tot, inclusiv cuie, iar un bob de strugure il face felii subtiri, ca hartia. TVR are deja cutitul si il foloseste pentru adevar, dar cred ca l-a cumparat si Parchetul.
Va reamintesc, dupa cele 74 de zile de greva foamei, intrerupta in octombrie 2009, Teodor Maries a intrat din nou in greva foamei, din aceleasi motive, acum 15 zile. si numai Dumnezeu stie cu cat din viata unui om care traieste normal echivaleaza o zi in greva foamei. Dar cate zile din viata unui asemenea om trebuie sacrificate pentru un adevar stim?

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...
Ultima oră
Pe aceeași temă