13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRusii din Londra, bogati si influenti

Rusii din Londra, bogati si influenti

Inainte de 1990, comunitatea rusa din Londra numara cateva mii de persoane. Acum a ajuns la 250.000, dintre care cel putin zece miliardari si peste o mie de milionari, scrie "The Guardian".
"Am vazut oameni sosind cu valize pline de bani. (…) A fost ca in Vestul Salbatic. Cei mai multi bani au fost facuti din privatizari si, dupa fiecare convulsie din Rusia, sosea aici un nou val de exilati", povesteste Natasa suvaeva, care s-a stabilit in iunie 1991 la Londra, unde a infiintat unele dintre primele publicatii (un ziar si o revista) in limba rusa, ajungand acum sa conduca un concern mediatic infloritor.
Nu se stiu date prea exacte despre averile rusilor, dar sunt si cateva exceptii de la aceasta regula. Roman Abramovici si Boris Berezovski sunt miliardari recunoscuti, iar proprietatile lor imobiliare si afacerile lor sunt (in mare majoritate, cel putin) de notorietate. Averea lui Abramovici, care este si proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a fost estimata la 10,6 miliarde de lire sterline (21 miliarde de dolari).
Povara notorietatii (de care, de altfel, nu face deloc eforturi sa scape, la fel cum nu isi ascunde nici adversitatea fata de regimul presedintelui rus, Vladimir Putin) este, uneori, greu de purtat pentru Boris Berezovski, care a supravietuit cel putin unei tentative de asasinat. El este tot timpul inconjurat de propria echipa de garzi de securitate, alcatuita din veterani ai Legiunii Straine. Convoiul cu care se deplaseaza, din care nu lipsesc masina blindata si motociclistii, este comparabil cu unul prezidential.
Chiar daca nu prea multi vorbesc deschis despre acest lucru, milionarii si miliardarii rusi au fost atrasi in Londra de legile fiscale extrem de blande cu strainii, datorita carora nu platesc impozite pentru veniturile dobandite in afara Marii Britanii. In plus, celebrul City londonez (centrul financiar) este plin de experti in evitarea taxelor.

Piata imobiliara si a produselor de lux
Rusii bogati au devenit o forta care determina cursul pietei imobiliare si a produselor de lux din Marea Britanie. Incepand din anul 2000, rusii au cumparat imobile in valoare de 2,2 miliarde lire sterline in Marea Britanie, mai mult decat investitorii din SUA si din Orientul Mijlociu la un loc. Rusii reprezinta 60 la suta dintre clientii unei companii aviatice de lux. "Primul val" de oligarhi rusi, alcatuit din miliardari, a fost urmat de milionari. Acum, sunt cautate nu doar proprietatile in cartierele la moda din Londra, ci si domenii la tara, care ofera doua elemente de care clientii rusi sunt extrem de interesati: secretul si securitatea. "Nu punem prea multe intrebari", spun agentii imobiliari si ai altor companii care lucreaza cu clienti rusi. (D.M).    

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă