16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia strange probe pentru a controla resursele de la Polul Nord

Rusia strange probe pentru a controla resursele de la Polul Nord

In cadrul expeditiei prin care Rusia vrea sa obtina dovezi in sprijinul pretentiei sale asupra unei mari portiuni din Oceanul Arctic, doua minisubmarine au facut o scufundare de proba in largul celor mai nordice insule rusesti.
coborarea pana la adancimea de 1,3 km, intr-un punct aflat la 87 km nord de arhipelagul Franz Josef, a fost un test inaintea scufundarii pana la peste 4 km adancime care va avea loc in cateva zile, avand ca scop infigerea pe fundul Oceanului Arctic, chiar sub Polul Nord, a unui steag rusesc din titan.
Dincolo de acest gest simbolic, expeditia condusa de doi parlamentari rusi, Arthur Cilingarov (un explorator polar experimentat) si Vladimir Gruzdev, are drept scop strangerea de probe geologice in sprijinul pretentiei Moscovei asupra unei portiuni considerabile din Oceanul Arctic, ale carui ape acopera resurse considerabile (petrol, gaze si minerale).

"Avem cea mai riscanta misiune, sa coboram in adancuri, pana pe fundul celui mai dur dintre oceane, unde nu a mai fost nimeni pana acum, si sa stam acolo pe propriile picioare. Omenirea viseaza de mult la asta", a declarat Arthur Cilingarov pentru BBC.
Minisubmarinele Mir 1 si Mir 2 au fost lansate la apa de pe vasul de cercetare "Akademik Feodorov", care inainteaza in Oceanul Arctic pe urmele unui spargator de gheata nuclear.

"A fost pentru prima data cand un submarin s-a scufundat sub calota polara, dovedind ca acest lucru este posibil", a explicat pilotul unuia dintre minisubmarine, Anatoli Sagalevici, dupa scufundarile de proba.
Experimentele si premierele stiintifice au un scop foarte clar: gasirea de dovezi care sa demonstreze ca Fasia Lomonosov, o formatiune subacvatica, este prelungirea platformei continentale a Rusiei, justificand astfel pretentiile Moscovei asupra unei portiuni mai mari din Oceanul Arctic.

Cele mai citite

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă