Spre bucuria nedisimulata a oficialilor europeni, rusii si ucrainenii au incheiat „razboiul gazului” printr-un acord semnat in noaptea de marti spre miercuri la Moscova de companiile de profil din cele doua tari – Gazprom si Naftogaz.
„Pacea de la miezul noptii” convine fiecaruia dintre fostii beligeranti. Contractul, cu o durata de cinci ani, fixeaza pretul gazelor naturale rusesti destinate Ucrainei la 230 de dolari mia de metri cubi. Totusi, Gazprom va vinde la acest pret consortiului RosUkrEnergo, inregistrat in Elvetia si avand ca actionari Gazprombank si banca austriaca Raiffeisen. RosUkrEnergo va amesteca gazele rusesti cu cele provenite din Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan (achizitionate mult mai ieftin, la 40-60 de dolari). Gratie acestui aranjament, pretul real la care Ucraina va primi gazele este de 95 de dolari mia de metri cubi. In ceea ce-i priveste, rusii vor plati mai mult pentru gazele pe care le exporta prin Ucraina spre vestul Europei, de la 1,09 la 1,6 dolari/1000 mc/100 km. Intelegerea a fost pecetluita printr-o strangere de mana si pupaturi intre patronul Gazprom, Alexei Miller, si cel al Naftogaz, Olexi Ivcenko.
„Suntem fericiti ca ambele parti sunt satisfacute de acord”, a declarat la Bruxelles comisarul european pentru Energie, letonul Andris Piebalgs. Presedintia austriaca a UE si Comisia Europeana s-au grabit, de asemenea, sa salute compromisul ruso-ucrainean. Dupa cum comenta insa AFP, criza a aratat „lacunele” UE in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie, fiind evidenta dependenta europenilor de producatorii din afara Uniunii.
Pe de alta parte, pentru a patra zi consecutiv, presiunea gazelor continua sa fie zero in tevile rusesti spre Republica Moldova. Pretul cerut de Gazprom – 160 de dolari mia de metri cubi – este considerat exagerat de Chisinau. Agentia Moldpres evoca ieri negocierile in curs dintre Republica Moldova si Turkmenistan. Presedintele Saparmurat Niazov i-a trimis ieri o telegrama omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, comunicandu-i ca „Turkmenistanul are rezerve suficiente de gaze naturale si doreste sa le livreze in cantitatile necesare Ucrainei, Republicii Moldova, dar si altor tari”.