15 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia nu s-a lasat cucerita de Obama

Rusia nu s-a lasat cucerita de Obama

» O intalnire marcata de stanjeneala si gafe cu "presedintele Putin" si un mare discurs de politica externa difuzat de un post de televiziune de nisa rusesc alcatuiesc bilantul celei de-a doua zile a vizitei presedintelui SUA la Moscova.

In interviurile si declaratiile care au precedat vizita sa in Rusia, Barack Obama a tinut sa sublinieze distinctia dintre presedintele rus, Dmitri Medvedev, si premierul Vladimir Putin. Dar in atmosfera imperiala a Kremlinului si, probabil, obosit din cauza diferentei de fus orar si a programului solicitant, presedintele american a avut si el un "lapsus freudian", spunand (cu Medvedev zambind fortat alaturi) ca se va intalni cu "presedintele Putin", a relatat corespondentul cotidianului italian "La Repubblica". Gafa s-a repetat la micul dejun de lucru de ieri, de la resedinta de vara a lui Putin de langa Moscova, cand Obama si-a exprimat pretuirea pentru "munca extraordinara in folosul poporului rus" a amfitrionului sau "in precedentul rol, de prim-minis… aaa, de presedinte, ca si in actualul rol, de premier".

 

Obama a recunoscut astfel o stare de fapt asupra careia rusii – ce continua sa il numeasca pe Putin "nacialnik" ("seful") – nu au nici o indoiala: faptul ca polul de putere s-a mutat de la Kremlin la "Casa Alba" din Moscova (sediul guvernului rus avand aceeasi denumire populara ca resedinta si biroul presedintelui SUA).
Vladimir Putin a apreciat ca "au existat perioade in care relatiile bilaterale au inflorit destul de mult, dar si perioade, sa spunem, mohorate si de stagnare". Evitand sa il priveasca in ochi pe oaspetele sau, premierul rus a adaugat: "De dumneavoastra legam toate sperantele de intarire a relatiilor dintre tarile noastre. Suntem foarte fericiti sa va avem aici si sa va spunem: «Bun venit in Rusia!»".
La intalnirea cu Putin, care a durat aproximativ doua ore, cu o jumatate de ora mai mult decat era programat, au fost abordate subiecte sensibile precum scutul american antiracheta si situatia Georgiei si a Ucrainei. Un consilier al lui Putin, Iuri Usakov, a declarat pentru Interfax ca presedintele american "a promis sa tina cont de particularitatile relatiilor noastre (ale Rusiei – n.r.) cu aceste state". Potrivit aceluiasi oficial rus, Putin si Obama au discutat si, "in general, despre zona postsovietica", desi, public, presedintele SUA a catalogat conceptul de "sfere de influenta" ca tinand de secolul XX sau XIX, nu de secolul XXI.

Discursul catre poporul rus, concurat de retransmiterea unui meci
Initiativa presedintelui SUA de a se adresa poporului a fost subminata de gazdele de la Moscova, care au decis ca discursul lui Obama de la Noua scoala Economica din Rusia sa fie transmis doar de un post de televiziune de stiri, cu o audienta redusa. Mai mult, in paralel cu discursul, pe principalul canal de sport controlat de stat a fost difuzat in reluare un derby din campionatul national de fotbal. Asa ca prea putini rusi l-au ascultat pe Obama vorbind despre suveranitatea nationala, care trebuie sa fie "piatra unghiulara" a relatiilor internationale, si cerand respectarea suveranitatii si integritatii Georgiei sau explicand cat de multe pot realiza doua mari puteri care nu mai sunt antagonice, ci urmaresc interese comune.

» Suma zero
Desi presedintele SUA a subliniat ca ideea de "suma zero" in relatiile internationale este depasita, analistii americani si rusi, ca si presa din intreaga lume, se grabesc sa faca bilantul vizitei lui Obama la Moscova si sa vada cine a pierdut si cine a castigat. si, din cat s-a aflat pana acum, se pare ca nu s-a obtinut mai mult decat un inceput de dezghet. Faptul ca s-a convenit in numai 11 zile asupra textului acordului preliminar privind reducerea arsenalului nuclear, in conditiile in care acordul START–1 a fost negociat timp de noua ani, poate fi considerat o reusita, apreciaza pentru "Gazeta" expertul rus Aleksandr Pikaev.

Dar acordul preliminar are in vedere doar reducerea armelor desfasurate, in stare operativa, nu a tuturor armelor in dotare, capitol la care superioritatea americana este categorica. Rusia nu a reusit nici in incercarea de a conditiona reducerea arsenalului nuclear de renuntarea la proiectul scutului american antiracheta, dar si noua administratie americana este destul de reticenta fata de proiectul mostenit de la George W. Bush.

Cele mai citite

Cine este investitorul care a cumpărat titluri de stat de 324 milioane lei. Dobânda pe care o va primi este impresionantă

Romeo Pomponiu, un antreprenor cunoscut pentru deținerea rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, a stabilit un record în România printr-o investiție masivă de 324...

Ciucă este candidatul oficial al PNL pentru prezidențiale

Liberalii au validat în unanimitate candidatura lui Ciucă pentru alegerile prezidențiale. Rareș Bogdan promite o duzină de batiste pentru PSD Nicolae Ciucă a reafirmat...

Cadavrul unui bărbat, adus de ape în Slobozia Conachi, dintr-un sat vecin

Cinci persoane au murit, iar două sunt încă date dispărute. Școala se suspendă pentru două zile în zonele afectate de inundații Cadavrul unui bărbat a...
Ultima oră
Pe aceeași temă