3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRusia, "nepregatita" sa recunoasca Holodomorul

Rusia, „nepregatita” sa recunoasca Holodomorul

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Yuriy Malko, este sceptic in legatura cu recunoasterea de catre Rusia a foametei din Ucraina din anii 1932-1933 („Holodomor”) Ð un genocid cu 10 milioane de victime. „Conducerea politica a Rusiei nu este pregatita pentru acest lucru”, a declarat diplomatul ucrainean intr-o conferinta de presa, la mai putin de o luna dupa ce Parlamentul de la Kiev a recunoscut aceasta pagina neagra din istoria tarii, dar si a comunismului mondial.
Potrivit lui Yuriy Malko, Rusia ezita sa recunoasca aceasta crima impotriva umanitatii din cauza „temerii ca partea ucraineana ar putea emite pretentii materiale pentru despagubirea urmasilor victimelor”. Excluzand categoric asemenea intentii, diplomatul ucrainean a subliniat ca un gest de recunoastere din partea Rusiei s-ar impune ca „un act politic si moral”.
Zece milioane de ucraineni, intre care foarte multi copii, au murit rapusi de foame la ordinul lui Stalin, care dorea „lichidarea” taranimii instarite si crearea de colhozuri. Recoltele din 1932 si 1933, desi indestulatoare, le-au fost confiscate taranilor, care au fost astfel condamnati la moarte impreuna cu familiile lor. Asa cum arata cifrele, mureau in medie 17 persoane pe minut, 1000 la fiecare ora… Denumit „Holodomor” (de la „holod” – foamete in ucraineana), genocidul a fost recunoscut pe plan mondial de catre zece state Ð SUA, Canada, Estonia, Argentina, Australia, Italia, Ungaria, Lituania, Georgia, Polonia. Un numar de 63 de tari au sustinut la ONU introducerea termenului de „Holodomor” in dictionarul politic international.

Demersuri si in Romania

Ucraina va fi recunoscatoare Romaniei daca ea se va alatura tarilor care au recunoscut Holodomorul, a declarat Yuriy Malko. El a adaugat ca a abordat acest subiect in intalniri cu reprezentanti ai Parlamentului Romaniei.
Ambasadorul ucrainean s-a declarat „foarte optimist” in legatura cu relatiile bilaterale, estimand ca probleme precum Canalul Bastroe ori situatia minoritatilor pot fi rezolvate. „Avem o abordare comuna la Bucuresti si Kiev, in favoarea integrarii europene si euro-atlantice, iar Ucraina apreciaza sprijinul pe care i-l acorda Romania”, a spus diplomatul ucrainean.

Cele mai citite

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă