21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia, "nepregatita" sa recunoasca Holodomorul

Rusia, „nepregatita” sa recunoasca Holodomorul

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Yuriy Malko, este sceptic in legatura cu recunoasterea de catre Rusia a foametei din Ucraina din anii 1932-1933 („Holodomor”) Ð un genocid cu 10 milioane de victime. „Conducerea politica a Rusiei nu este pregatita pentru acest lucru”, a declarat diplomatul ucrainean intr-o conferinta de presa, la mai putin de o luna dupa ce Parlamentul de la Kiev a recunoscut aceasta pagina neagra din istoria tarii, dar si a comunismului mondial.
Potrivit lui Yuriy Malko, Rusia ezita sa recunoasca aceasta crima impotriva umanitatii din cauza „temerii ca partea ucraineana ar putea emite pretentii materiale pentru despagubirea urmasilor victimelor”. Excluzand categoric asemenea intentii, diplomatul ucrainean a subliniat ca un gest de recunoastere din partea Rusiei s-ar impune ca „un act politic si moral”.
Zece milioane de ucraineni, intre care foarte multi copii, au murit rapusi de foame la ordinul lui Stalin, care dorea „lichidarea” taranimii instarite si crearea de colhozuri. Recoltele din 1932 si 1933, desi indestulatoare, le-au fost confiscate taranilor, care au fost astfel condamnati la moarte impreuna cu familiile lor. Asa cum arata cifrele, mureau in medie 17 persoane pe minut, 1000 la fiecare ora… Denumit „Holodomor” (de la „holod” – foamete in ucraineana), genocidul a fost recunoscut pe plan mondial de catre zece state Ð SUA, Canada, Estonia, Argentina, Australia, Italia, Ungaria, Lituania, Georgia, Polonia. Un numar de 63 de tari au sustinut la ONU introducerea termenului de „Holodomor” in dictionarul politic international.

Demersuri si in Romania

Ucraina va fi recunoscatoare Romaniei daca ea se va alatura tarilor care au recunoscut Holodomorul, a declarat Yuriy Malko. El a adaugat ca a abordat acest subiect in intalniri cu reprezentanti ai Parlamentului Romaniei.
Ambasadorul ucrainean s-a declarat „foarte optimist” in legatura cu relatiile bilaterale, estimand ca probleme precum Canalul Bastroe ori situatia minoritatilor pot fi rezolvate. „Avem o abordare comuna la Bucuresti si Kiev, in favoarea integrarii europene si euro-atlantice, iar Ucraina apreciaza sprijinul pe care i-l acorda Romania”, a spus diplomatul ucrainean.

Cele mai citite

BMW recheamă 1,5 milioane de mașini din cauza unui defect la frâne, afectând profitul pe 2024

BMW a anunțat rechemarea a 1,5 milioane de vehicule din cauza unui defect la sistemul de frânare, ceea ce va afecta semnificativ profitul companiei...

Autoritățile sanitare sunt în alertă: caz de holeră la granița cu România

Autoritățile din Bulgaria au raportat primul caz de holeră înregistrat pe teritoriul țării după mai bine de un secol. Pacientul este un cetățean indian...

Ministrul Mediului: Se așteaptă o noapte grea. Numărul de salvatori a fost suplimentat

Ministrul Fechet a declarat că atenția autorităților se mută spre nord, unde sunt avertizări de viituri la noapte Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă