31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia aplică în estul Ucrainei „modelul Alep“ pentru a prelua orașele

Rusia aplică în estul Ucrainei „modelul Alep“ pentru a prelua orașele

Estul Ucrainei se confruntă cu o nouă escaladare a luptelor între armata guvernamentală și rebelii pro-ruși, care au atacat cu rachete Grad. 16 persoane au fost ucise.  

Mii de civili au rămas fără curent electric și căldură în zona ce cuprinde Avdiivka, pe linia frontului. Reluarea ostilităților a început duminică, când forțele pro-ruse au atacat pozițiile trupelor guvernamentale din Avdiivka. Atacul s-a soldat cu moartea a patru soldați ucraineni. Chiar și în timpul armistițiului, orașul Avdiivka a fost atacat de mai multe ori, în încercarea trupelor rebele de a-l controla. Orașul este situat la zece kilometri nord de bastionul rebel Donetsk. În urma luptelor, peste 20.000 de locuitori din Avdiivka au rămas fără apă, curent electric și căldură, în condițiile în care vremea este deosebit de rece.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a atras atenția că instalațiile civile sunt ținte ale rebelilor pro-ruși, care încearcă astfel să determine populația să se refugieze, pentru a ocupa orașul. Aceeași „strategie” s-a practicat de către ruși în Siria, chiar asupra orașului Alep, forțând organismele internaționale să intervină pentru evacuarea civililor, astfel îndeplinindu-se „planul” rusesc. 

„Impactul luptelor asupra populației civile este grav, există puțin acces la apa curentă, la caldură și la electricitate pentru mii de locuitori aflați de cele două părți ale liniei frontului,” se arată într-un comunicat al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Un înalt oficial militar, Fridon Vekua, a declarat că se organizează o eventuală evacuare a locuitorilor din Avdiivka, în ultimă instanță, dacă nu se restabilesc serviciile publice de maximă necesitate.

„Îngrijorarea profundă” revine la ONU

Într-o vizită la Berlin, în cadrul unei întâlniri a factorilor de decizie pentru implementarea acordurilor de la Minsk, președintele Petro Poroșenko a cerut să se acționeze ferm în fața Moscovei, care continuă să susțină financiar și militar separatiștii din estul Ucrainei. Conflictul din estul Ucrainei, între forțele guvernamentale și rebelii pro-ruși, s-a soldat cu peste 10.000 de morți, din 2014, mai mult de jumătate dintre victime fiind civili.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, întrunit pe această temă, a cerut în unanimitate revenirea la regimul de încetare a focului în Ucraina. Consiliul a aprobat un text redactat de Ucraina, căruia Rusia nu i s-a opus, în finalul unei reuniuni cu ușile închise. Membrii Consiliului și-au „exprimat îngrijorarea profundă cu privire la deteriorarea periculoasă a situației din estul Ucrainei și impactul acesteia asupra populației civile”, condamnând utilizarea armelor interzise prin acordurile de la Minsk de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk. Este prima oară când Rusia nu a blocat proiectul propus de Ucraina, pentru că se referea la civili, iar o decizie de evacuare a acestora i-ar servi mai bine interesele. Criza ucraineană va fi din nou, joi, pe agenda Consiliului de Securitate.

SUA reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Ambasadorul ucrainean, Volodimir Yelcenko, s-a întâlnit cu noua ambasadoare americană la ONU, Nikki Haley, care „a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit unui comunicat al misiunii americane. „Acțiunile rușilor și pro-rușilor pot fi calificate drept crime de război, o încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva”, a declarat Yelcenko.
Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, cere reluarea imediată a convorbirilor dintre SUA și Rusia, pentru cooperarea în această zonă.  

NATO,  EXERCIȚIU ÎN MAREA NEAGRĂ

Exercițiul multinațional Sea Shield 17, programat să se desfășoare în perioada 1-10 februarie, reunește 2.800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina. La exercițiu participă 16 nave de luptă, un submarin și zece aparate de zbor ale României și partenerilor. În cadrul exercițiului, vor fi puse în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață. Ministrul rus al Apărării,  Serghei Șoigu, a declarat că urmărește îndeaproape exercițiile NATO în Marea Neagră. „Sperăm ca manevrele să se desfășoare într-o atmosferă cât mai sigură, fără vreo sfidare la adresa Rusiei, căci suntem pregătiți să facem față”, a subliniat Șoigu. 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...
Ultima oră
Pe aceeași temă