6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialRusia a testat cu succes o rachetă intercontinentală

Rusia a testat cu succes o rachetă intercontinentală

Armata rusă a testat cu succes, miercuri, o rachetă intercontinentală, lansată din nord-vestul Rusiei, informează Mediafax

Racheta balistică intercontinentală de tip Iars (n.red – SS-27 Mod. 2, conform terminologiei NATO) a fost lansată din Poligonul aerospaţial Pleseţk, situat la 800 de kilometri nord de Moscova, în nord-vestul Rusiei.

Testul a avut loc miercuri la ora 14.30 (13.30, ora României), a declarat, colonelul Igor Iegorov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului forţelor strategice ruse.

Racheta a atins o ţintă situată în Peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus. „Testul a avut rolul de a demonstra eficienţa rachetelor de acest tip, fabricate la o uzină din oraşul rus Votkins. Racheta a atins o ţintă din Poligonul Kura, în Peninsula Kamceatka. Testul a fost un succes total”, a dat asigurări oficialul militar rus.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, rachetele de acest tip sunt echipate cu focos multiplu de tip RS-24, care sporeşte eficienţa atacurilor balistice intercontinentale. Focosul de tip RS-24 va fi elementul-cheie al capacităţilor balistice strategice ruse, precizează instituţia.

Statele Unite au efectuat acum o săptămână, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate în România. Un obuz balistic fără încărcătură a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune – sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.

Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

 

Cele mai citite

Parada de 1 Decembrie la București. Peste 2000 de militari prezenți

Militarii se pregătesc intens pentru parada de 1 Decembrie din București, care va avea loc la Piața Arcul de Triumf. Parada de 1 Decembrie la...

Denil Maldonado și-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Denil Maldonado, în vârstă de 26 de ani, va rămâne la Universitatea Craiova pentru următorii trei ani, după ce clubul din Bănie i-a activat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă