15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia a ratat Marele Slem la patinaj artistic

Rusia a ratat Marele Slem la patinaj artistic

Jocurile Olimpice de iarna de la Torino se apropie de sfarsit, maine seara urmand a avea loc festivitatea de inchidere a competitiei care a debutat pe 10 februarie si a captat tot interesul sportiv pe plan mondial. Mai sunt putine competitii care nu si-au desemnat campionii olimpici, iar una dintre cele mai asteptate finale este cea de maine de la hochei pe gheata masculin, acolo unde titlul va reveni, cu siguranta, unei formatii europene, caci campioana (inca) olimpica din 2002, Canada, si finalista de atunci, SUA, au fost eliminate.
Pana atunci, s-a incheiat asteptatul si popularul concurs de patinaj artistic. Programul liber ales feminin, individual, a incheiat intrecerile de patinaj artistic. Marea castigatoare a competitiei a fost japoneza in varsta de 25 de ani Shizuka Arakawa, care avea al treilea punctaj dupa programul scurt. Intrata in concurs imediat dupa Sasha Cohen, prima clasata dupa programul scurt, care insa a cazut de doua ori, asiatica a avut o evolutie eleganta, expresiva si extrem de sigura, in ritmurile din Turandot. Arakawa n-a riscat prea mult, reducand numarul sariturilor triple, dar a impresionat prin piruetele spectaculoase si secventele de pasi bine alese care in final i-au adus cel mai mare punctaj din cariera, 191,34, cu care s-a instalat in fruntea clasamentului. Pentru ea insa emotiile nu au luat sfarsit decat dupa programul prezentat de ultima concurenta, marea favorita a concursului, rusoaica Irina Slutskaia, a doua clasata dupa prima zi. De sapte ori campioana europeana, Slutskaia n-a reusit insa sa reziste imensei presiuni care a apasat pe umerii sai si a cazut intr-o combinatie dubla de sarituri. Din acea clipa, sariturile ei triple au devenit duble, iar cele cateva piruete executate nu i-au convins pe arbitri, care au depunctat-o drastic, la sfarsitul competitiei rusoaica ocupand doar pozitia a treia, cu 181,44 puncte. Irina Slutskaia a ratat astfel nu numai titlul olimpic, pentru a doua oara consecutiv, ci si oportunitatea de a aduce a patra medalie de aur la patinaj artistic pentru tara sa, dupa cele de la individual masculin, dans si perechi, ceea ce ar fi reprezentat Marele Slem, o premiera olimpica.

Japonia exulta la aurul lui Arakawa

Japonia exulta vineri dimineata dupa cucerirea primei medalii olimpice de aur din istoria sa la patinaj artistic, gratie victoriei lui Shizuka Arakawa, care a salvat astfel onoarea tarii sale pana acum privata de podium la Jocurile de la Torino.

Bataie pe ziare la Tokyo

Dis-de-dimineata, functionarii din Tokyo isi smulgeau din mana editiile speciale ale ziarelor, unde puteau citi pe prima pagina: „Performanta unei regine” sau „Aur stralucitor pe gheata”. Cu o seara inainte toti iubitorii de patinaj din Japonia urmarisera cu sufletul la gura evolutia de exceptie a reprezentantei lor.
„A fost o performanta remarcabila. A fost emotionant”, a declarat primul ministru nipon, Junichiro Koizumi, telespectator asiduu al JO, care recent a marturisit ca este in urma cu somnul din cauza transmisiilor tarzii de la Jocuri cauzate de decalajul de fus orar.
Victoria lui Shizuka Arakawa este cu atat mai importanta pentru Japonia cu cat, cu trei zile inainte de ceremonia de inchidere, era pe punctul de a pleca de la JO de iarna, pentru prima data in 30 de ani de participare, fara sa cucereasca vreo medalie. Pana anul acesta, Japonia nu a castigat decat o singura medalie la patinaj artistic, argint, prin Midori Ito in proba feminina de la JO de la Albertville, in 1992.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă