23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialInterviu cu Daniel Mitrea. Cine este românul care dezvoltă ­rugby-ul în Europa

Interviu cu Daniel Mitrea. Cine este românul care dezvoltă ­rugby-ul în Europa

Daniel Mitrea a fost selectat de cel mai înalt for al rugby-ului mondial pentru a se ocupa de dezvoltarea acestui sport în Europa.

La concurs au participat 100 de candidați, iar pe lista scurtă au mai fost trei britanici și un portughez.

Pe Daniel Mitrea îl cunosc de mai bine de 30 de ani, de pe vremea când el juca la CSS Triumf, iar eu la CSS Locomotiva. Culmea, și tații noștri se știau din tinerețe, deși tatăl meu jucase fotbal, devenind apoi antrenor, iar Cristache Mitrea a fost unul dintre oamenii implicați, punându-și amprenta pe rugby-ul românesc.

Cu Daniel m-am reîntâlnit de-a lungul timpului la meciurile echipei naționale și apoi la meciurile de copii în care sunt implicate echipele pe care le sprijinim. A rămas mereu același om, indiferent de ce a făcut sau de ce poziție a ocupat. Acum lucrează pentru World Rugby și asta înseamnă foarte mult pentru rugby-ul românesc.

Mihai Duță: Cum ai ajuns Regional ­Training ­Manager?

Daniel Mitrea: În fe­bruarie anul acesta, World Rugby a publicat anunţul prin care se comunica organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de Regional Training Ma­nager pentru Europa, post vacant după ce fostul ocupant, domnul Douglas Langley, a fost promovat pe postul de director de competiţii pentru rugby în 7 la World Rugby.

După câte am înţeles, ulterior concursului, au fost depuse aproximativ 100 de CV-uri, iar pe lista scurtă au fost selecţionaţi 5 candidaţi (3 britanici, un portughez şi un român) care au fost invitaţi la Paris, la sediul Rugby Europe, în vederea susţinerii interviului final. Am avut de prezentat viziunea individuală a formării specialiştilor din rugby pentru un termen mediu. Planul trebuia să fie complex (ţinând cont de toţi factorii care sunt implicaţi în acest sistem de formare), dar şi complet (pentru toate categoriile implicate – an­trenori, arbitri, preparatori fizici, cadre medicale, formatori/educatori  şi formatori de formatori/traineri).

Ce înseamnă o zi de lucru la Rugby Europe?

D.M.: Aş face referire mai degrabă la o lună de lucru, pentru că astfel răspunsul meu ar fi mai complet. Aşadar, mai mult de 3 săptămâni pe lună sunt plecat pentru a organiza diferite activităţi de formare şi perfecţionare în diferite ţări din Europa, dar şi pentru a stabili legături între diferite federaţii. Numărul mailu­rilor şi telefoanelor s-a multimplicat exponenţial cu numărul provocărilor ce apar cotidian, iar comunicarea este elementul esenţial al acestui job. Ca volum de muncă, ar fi acelaşi pe care l-am avut de 14 ani încoace, lucrând pentru Federaţia Română de Rugby, adică aproximativ 10 ore pe zi, 7 zile din 7. În activitatea sportivă, nu cred că poţi avea foarte multe pauze. Activitatea este permanentă.

Cum vezi dezvoltarea rugby-ului în Europa?

D.M.: La Rugby Europe, sunt afiliate la ora actuală 48 de ţări (incluzând cele 6 naţiuni). Printre cele 48 de ţări, în mod evident, există o discrepanţă enormă în dezvoltarea jocului de rugby. Sunt ţări care au introdus acest sport în ultimii ani (fiind federaţii foarte “tinere”), dar sunt şi ţări în care rugby-ul are o lungă tradiţie (cum sunt ţările britanice, Anglia, Ţara Galilor, Scoţia, Irlanda).

Dezvoltarea jocului nostru a cunoscut în ultimii ani o perioadă de înflorire, mai ales după ce a fost introdus rugby-ul în 7 (atât la feminin, cât şi la masculin) în programul Jocurilor Olimpice de vară.

Dacă la rugby XV masculin sunt organizate competiţii pe 6 divizii (în afară 6 Nations), ar fi interesant de ştiut că Rugby Europe organizează competiţii şi la nivel feminin de rugby XV, de rugby în 7 la seniori şi senioare (pe 3 divizii), precum şi la nivelul juniorilor şi junioarelor atât la XV, cât şi la 7. De asemenea, World Rugby şi Rugby Europe au creat un program de dezvoltare a jo­cului (“Get Into Rugby”) ce urmăreşte răspândirea va­lorilor şi practicarea jocului de rugby în toate mediile ­sociale (şcolar, universitar, familial etc.). Numărul celor ce ating balonul oval a crescut enorm în ultimii ani în toate ţările, Europa ­ocupând un loc fruntaş faţă de celelalte continente.

Care este imaginea echipei României la ­Rugby Europe?

D.M.: România este o naţiune majoră din punct de vedere al Europei, fiind alături de Georgia singurele două ţări care pot concura cu echipele din 6 naţiuni. De fiecare dată România s-a calificat la Cupa Mondială, făcând parte dintr-un cerc select de 12 naţiuni, care au participat la toate cele 8 ediţii ale acestei competiţii majore. Din punct de vedere al rugby-ului în 7, atât la masculin, cât şi la feminin, rezultatele nu sunt la nivelul aşteptărilor, însă sunt speranţe că în anii următori, dacă se va investi cu precădere în perfecţionarea acestor sportivi, să facă şi ei pasul spre marea performanţă. Nu trebuie uitat că totuşi România este la ora actuală pe locul 16 la nivel mondial (din 103 ţări în care se practică rugby-ul) şi pe locul 8 la nivel european (din 48 de ţări).

Ce părere ai despre ­evoluţia Stejarilor în ­perspectiva Cupei ­Mondiale din Japonia?

D.M.: Jocurile din această toamnă vin să confirme forma foarte bună a jucătorilor noştri, iar staff-ul tehnic a ştiut cum să întine­rească lotul, fără a se simţi în performanţele echipei. Cred, la ora actuală, că Lynn Howells şi colaboratorii săi au clar în minte atât componența echipei, cât şi strategia cu care vor aborda campania de calificare ce va începe în februarie 2017. Mai mult decât atât, am speranţa că, odată calificaţi, în Japonia vom putea încerca obţinerea a minimum două victorii în faza grupelor, fapt ce ne va permite calificarea directă la următoarea Cupă Mondială din 2023.   

Curiculum Vitae

Daniel Mitrea (43 de ani) a fost timp de 10 ani antrenor federal – coordonator tehnic al loturilor naționale de rugby, iar în ultimii trei ani a ocupat funcția de manager de înaltă performanță al FRR, participând la toate proiectele legate de antrenament și formare organizate de către World Rugby.

Printre cele mai importante referințe ale sale:

– antrenor nivel III FIRA – AER

– formator de antrenori – IRB

– formator de formatori – IRB


absolvent al World Rugby Academy of Sport – Manchester Business School


director regional de dezvoltare pentru Europa Centrală (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia, Moldova, Cehia, Polonia, România) FIRA – AER


antrenor federal – coordonator tehnic al loturilor naționale de rugby (U17, U18, U19, U20, U21, seniori, rugby7)

 

Daniel Mitrea, pe stadionul Wembley, în staff-ul tehnic al Stejarilor  de la Cupa Mondială din 2015 

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă