CLUJ-NAPOCA. Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala din Cluj-Napoca a facut, ieri, cunoscute rezultatele cercetarii privind relatiile interetnice la nivelul orasului. Intitulat „Clujul multicultural”, sondajul de opinie a fost realizat in colaborare cu Primaria, intre 8-20 mai.
Proiectul a fost propus si finantat de fundatia germana „Friedrich Ebert”. Esantionul ales a numarat 818 de persoane, iar pentru etnicii maghiari, 337. Marja de eroare este de 3.4 la suta, dupa cum a anuntat directorul Centrului de Resurse, Salat Levente.
„Romanii si maghiarii au evoluat bine in ultimii ani, poate si din cauza unei schimbari in cadrul autoritatilor locale, odata cu venirea noului primar”, a afirmat sursa citata. Increderea reciproca a romanilor si maghiarilor este mai mare ca in urma cu cinci ani, chiar daca exista unele nuante diferite la aceeasi problema din chestionar, precum discriminarea pe baza etnica, politici locale de administratie etc.
Rezultatele sondajului vor fi evaluate de fundatia germana, care a pornit acest proiect in mai multe locatii din sud-estul Europei, din Romania fiind ales orasul Cluj-Napoca, mai mult sau mai putin intamplator. Evaluarea va fi corelata cu alte sondaje si va fi transmisa forurilor europene, dar si autoritatilor municipale, pentru o serie de dezbateri privind dezvoltarea locala, dupa care vor fi propuse Consiliului Local o serie de initative legate de relatiile interetnice si multiculturalitatea orasului.
„Ceea ce marcheaza multiculturalitatea unei comunitati urbane este, in primul rand, limba”, a adaugat Salat Levente, neexcluzand si aportul confesiunilor religioase. In final, acesta a afirmat ca, in urma acestor rezulate, spera ca municipiul Cluj-Napoca va deveni, in curand, un oras multicultural in adevaratul sens al cuvantului.