24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii,indrazneti - patru medalii

Romanii,indrazneti – patru medalii

Cea de-a 36-a editie a Campionatelor Mondiale de kaiac-canoe, competitie care a incepe astazi la Duisburg, in Germania, a batut primul record inca inainte de a se da startul in prima cursa.

Nu mai putin de 852 de spor- tivi, din 90 de tari, se vor lupta pana la finalul acestei saptamani atat pentru medaliile mondiale, cat si pentru obtinerea biletelor de participare la Jocurile Olimpice de la Beijing de anul viitor. In ciuda concurentei acerbe, obiectivul delegatiei Romaniei la aceasta competitie este mai mult decat indraznet: obtinerea a doua medalii in probe olimpice, doua in probe neolimpice si calificarea in cat mai multe probe la JO din 2008. "Este un obiectiv indraznet, dar daca vom reusi sa-l indeplinim, mai ales in ceea ce priveste obtinerea accesului la Jocurile Olimpice din 2008, ne vom putea apoi pregati linistiti pentru Beijing. Cred insa ca la Duisburg va fi mai greu ca la Olimpiada, unde apreciez ca putem obtine calificarea in patru sau cinci probe. Daca vom lua medalii acum, cele de la Beijing vor fi ca si asigurate. Cele mai mari sanse sa urce pe podium le au echipajul feminin de kaiac 4, pe distanta de 500 m, precum si cele de canoe dublu si canoe 4 si chiar cel de kaiac 4 masculin, tot la 500 m", a declarat Ioan Barladeanu, presedintele Federatiei Romane de Kaiac-Canoe.

Optimismul sefului FRKC pare usor exagerat pentru ca la Campionatele Europene reprezentantii nostri nu au obtinut rezultate spectaculoase, mai exact au revenit in tara cu o singura medalie – bronz, intr-o proba neolimpica. "Anul trecut am cucerit cinci medalii la Europene si am ratat la Mondiale, acum ne-am concentrat intreaga atentie pe Duisburg, pentru ca este in joc si calificarea olimpica, si am tratat Europenele ca pe niste intreceri simple, de verificare", a explicat Barladeanu.
Lotul Romaniei pentru Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Duisburg este format din 20 de sportivi: Florica Vulpes, Mariana Ciobanu, Lidia Talpa, Alina Chirila (kaiac – feminin); Florin Mironcic, Iosif Chirila, Andrei Cuculici, Loredan Popa, Ciprian Popa, Catalin Costache, Nicolae Flocea, Silviu Simioncencu (canoe); Marian Baban, Alexandru Ceausu, stefan Vasile, Florean Mada, Lehel Ercsei, Alin Anton, Ionut Anghel si Marian Sevici (kaiac – masculin).
La feminin, sportivele noastre vor concura in proba de kaiac 4, iar la masculin Romania va fi reprezentata in probele de kaiac dublu si kaiac 4, precum si in cele de canoe simplu, canoe dublu si canoe 4. Finalele probelor vor avea loc sambata si duminica.

CALIFICARI
Bilete pentru Olimpiada

Primele sase echipaje clasate in fiecare proba la Campionatele Mondiale de la Duisburg vor obtine accesul la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Beijing. Sportivii care nu vor reusi sa prinda un loc pentru JO din 2008 in cadrul Mondialelor din Germania vor mai avea sansa sa ajunga la Olimpiada daca vor ocupa unul dintre primele doua locuri la Campionatele Europene din mai, anul viitor, de la Milano.

Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă