17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia vrea zece medalii la Mica Olimpiadă

România vrea zece medalii la Mica Olimpiadă

La Trabzon, în Turcia, a avut loc ieri deschiderea oficială a celei de a  11-a ediţii a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), competiţie rezervată celor mai valoroşi juniori de pe Bătrânul Continent, cu vârste între 14 şi 15 ani.

Peste 1.700 de sportivi din 38 de ţări europene vor avea parte în această săptămână de un prim contact cu spiritul olimpic, deoarece competiţia cunoscută sub numele de „Mica Olimpiadă”, care se desfăşoară la nouă discipline, urmează un parcurs asemănător cu cel al Jocurilor Olimpice. La fel ca la JO, toţi sportivii stau în acelaşi campus, facăra olimpică arde pe tot parcursul întrecerilor, iar sistemul competiţional este cel olimpic la toate disciplinele.

România este reprezentată de o delegaţie condusă de Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv, în componenţa căreia se regăsesc 48 de sportivi – 20 de atleţi, şapte înotători, 12 judoka, şapte gimnaşti şi doi tenismeni – obiectivul fixat fiind de a cuceri cel puţin zece medalii. „Consider că sportivii noştri vor putea obţine cel puţin zece medalii, iar când afirm acest lucru mă bazez pe faptul că, exceptând tenisul, toţi ceilalţi componenţi ai lotului s-au format în centrele noastre olimpice de juniori”, a spus şeful COSR.

„Ori în ultimii opt ani s-a demonstrat că în sportul românesc singura strategie viabilă a fost cea pe care a promovat-o Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Până acum am reuşit, depăşindu-ne cu mult atribuţiile, să menţinem activitatea sportivă pe linia de plutire, inclusiv la nivel de juniori. Din păcate, îmi pare rău că o spun, acest lucru nu se va mai putea întâmpla dacă politica de subfinanţare a federaţiilor naţionale sportive va continua în ritmul din ultimii ani. Riscăm ca după Jocurile Olimpice de la Londra să nu mai avem cu cine participa la competiţiile de anvergură, iar această ediţie a FOTE să fie printre ultimele la care să ne putem gândi la rezultate onorabile”, a adăugat Ioan Dobrescu.

Ligia Grozav, purtătoarea drapelului

Principalele discipline de la care aşteptăm medalii sunt ca şi până acum, gimnastica, atletismul şi judo. Una dintre favoritele la obţinerea unei medalii este chiar cea care va fi şi purtătoarea drapelului României la festivităţile de deschidere şi închidere ale competiţiei, Ligia Grozav. Campioană mondială la săritura în înălţime la întrecerile lumii rezervate sportivilor sub 17 ani, Ligia Grozav este cotată cu mari şanse să cucerească aurul la Trabzon. De asemenea, n-ar fi de mirare dacă la Trabzon, în proba feminină de aruncarea ciocanului, va urca pe podium Roxana Perie, medaliată cu bronz la Mondiale. Interesant, Roxana este sora mai mică a Biancăi Perie,  considerată demnă urmaşă a Mihaelei Melinte, fosta de-ţinătoare a recordului mondial la aruncarea ciocanului. La judo, toate speranţele la medalie se îndreaptă spre Alexandra Larisa Florian, campioana europeană la U 17.

Gimnastica, din nou în pole-position

De la gimnastică  aşteptăm cele mai multe medalii, mai ales că la Tampere, în 2009, repre-zentanţii noştri au cucerit zece medalii (două de aur, şase de argint şi două de bronz). La Trabzone, în întrecerile feminine vom conta pe Larisa Iordache, Maria Balea şi Georgiana Gheorghe, în timp ce la masculin ne vom baza pe Andrei Groza, Alexandru Avram, Daniel Rădeanu şi Adrian Ianculescu. Toţi ochii vor fi aţintiţi însă asupra Larisei Iordache, considerată o potenţială nouă stea a gimnasticii ro-mâneşti care, în cazul în care va confirma aşteptările, va putea fi coptată în lotul olimpic pentru Londra. Extrem de interesant va fi de urmărit duelul dintre româncă şi rusoaicele Anastasia Grishina şi Anastasia Sidorova, anul trecut, la Europenele de juniori, Larisa şi Grishina împărţind prima treaptă a podiumului în finala de la sol.

Oricum, pentru toţi participaţii noştri, FOTE ar putea fi o rampă de lansare spre marea per-for-man-ţă, multe dintre numele de rezonanţă ale sportului românesc cum ar fi Camelia Potec, Diana Mocanu, Maria Olaru, Sandra Izbaşa sau Amelia Racea, cucerind  medalii strălucitoare la Mica Olimpiadă. 

>>La cele zece ediţii anterioare, România s-a plasat de două ori pe locul al treilea în clasamentul pe naţiuni, în 1995, la Bath, şi în 2003, la Paris. În 2007, la Belgrad, România a ocupat locul 8, iar în 2009, la ultima ediţie a FOTE, desfăşurată la Tampere (Finlanda), ţara noastră s-a aflat pe locul 9, cu un total de 16 medalii cucerite.

Cele mai citite

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale: „Candidatura mea vreau să însemne un mesaj de încredere şi speranţă“

Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, și-a anunțat luni candidatura la alegerile prezidențiale din acest an. El va reprezenta alianța politică formată din Partidul...

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă