Organizatia neguvernamentala americana Global Integrity a dat aseara publicitatii raportul sau pe 2006. 43 de tari, printre care si Romania, au fost supuse unei radiografii internationale la capitolul "anticoruptie", iar tara noastra a iesit extrem de bine, chiar daca acest lucru s-a datorat partial unor promisiuni neindeplinite, precum ANI. In plus, am devansat, la acest capitol, Bulgaria, chiar daca vecinii nostri de la sud au facut si ei suficiente progrese pentru a fi primiti in Uniunea European.
In clasamentul general, Romania a iesit pe locul al doilea, nici mai mult, nici mai putin, chiar daca nu a concurat decat cu alte 42 de state, definite – ca si tara noastra – astfel: "tari care se numara printre principalii parteneri comerciali si aliati diplomatici ai Statelor Unite, importante economii emergente si unele dintre cele mai sarace tari de pe glob". Era si normal sa fie selectate pentru studiul anticoruptiei mai ales tari unde coruptia reprezinta o mare problema. De aceea, campioana mondiala la necoruptie, Finlanda, si alte fruntase in domeniu nu au fost luate in calcul, insa vecina noastra de geografie si pe harta coruptiei, Bulgaria, da.
Strategia "batul si zaharelul" a dat roade
"La noile membre UE Romania si Bulgaria se constata o discrepanta moderata la nivelul mecanismelor anticoruptie in general, Romania avand o performanta superioara celei a Bulgariei. Datele statistice confirma insa ca abordarea de tipul "batul si zaharelul" folosita in procesul de aderare la UE s-a dovedit eficienta, in ambele tari, in stimularea reformei institutionale", se arata in sectiunea dedicata concluziilor raportului.
Trebuie precizat ca nu este vorba despre un index arbitrar al perceptiei coruptiei, pentru ca la acest capitol stam destul de prost in lume si cel mai prost dintre toti in Europa, dupa cum rezulta din topul intocmit de Transparency International. Pe un alt plan, Global Integrity ne ofera un index global a ceea ce numeste "integritate". Clasamentul a fost realizat folosind criterii care evalueaza politicile si practicile anticoruptie la nivel national. Asadar, un top al eficientei leacurilor din dulapior, nu al bolilor pentru care ne-am inzestrat cu gramada de medicamente.
Domenii si criterii
Clasamentul studiaza tarile analizate folosind 6 categorii definite dupa modul de abordare. La capitolul "Societatea civila, informarea populatiei si mass-media", scorul Romaniei, 84 (bun), a fost tras in jos de calificativul slab acordat mass-media de la noi. Celelalte categorii au fost: "Alegerile", "In ce masura pot fi trase la raspundere ramurile guvernamantului – Executivul, Legislativul si Justitia", "Administratia si corpul functionarilor publici", "Mecanismele de control si de reglementare" si "Legislatia anticoruptie, agentia anticoruptie, domnia legii si accesul la justitie".
In clasamentul global, o medie a clasamentelor pe categorii, Romania se afla pe locul al doilea (dupa Statele Unite), cu un "scor puternic" (calificativ acordat de coordonatorii acestui studiu), iar in topurile pe categorii, tara noastra primeste calificativele "foarte puternic" si "puternic", cu o singura exceptie – o nota "moderata"- la categoria "masura in care guvernamantul poate fi tras la raspundere".
Promisiunea ANI ne-a marit scorul
Global Integrity ofera acces pe net si la chestionarele completate pe baza carora s-au intocmit clasamentele. Aflam astfel ca Romania a primit un calificativ care o plaseaza pe locul 2 dupa criteriul "Legislatia anticoruptie, agentia anticoruptie…", in special gratie faptului ca s-a raspuns cu "da" la intrebarea: "Exista, potrivit legislatiei, o agentie sau un grup de agentii cu mandatul legal de a se ocupa de coruptie?", precum si la alte intrebari decurgand din prima. Evaluatorul noteaza ca la data finalizarii chestionarului (14 august 2006) exista un proiect de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Acum, dupa aproape 5 luni, proiectul ANI a fost diluat, in pofida eforturilor eroice, dar cvasisolitare (in guvern) ale ministrului Justitiei, Monica Macovei. Cu toate acestea, chiar daca legea ANI ar fi fost deja emasculata in august anul trecut, tara noastra tot ar fi ocupat un loc fruntas in indexul Global Integrity, multumita scorurilor intrunite dupa celelalte criterii.
Ce este indexul Global Integrity
Clasamentul Global Integrity evalueaza existenta si eficacitatea mecanismelor anticoruptie care stimuleaza integritatea publica. Indexul Integritatii este generat de 290 de indicatori punctuali ai integritatii, organizati in 6 categorii principale si 23 de subcategorii.
In fiecare tara a existat un "cercetator principal", ale carui constatari au fost evaluate "in orb" de experti din tara si din strainatate. Indicatorii evalueaza, pe langa existenta legislatiei, reglementarilor si institutiilor care au menirea de a combate coruptia, aplicarea legilor si eficienta institutiilor, precum si calitatea accesului la aceste mecanisme al cetateanului de rand.
Monica Macovei: "Stam prost la tragerea la raspundere a magistratilor"
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, e destul de multumita de raportul Global Integrity. Ea ne-a declarat ca "locurile fruntase ocupate de Romania in domeniile legislatiei privind finantarea partidelor politice si a celei de protectie a persoanelor din autoritatile si institutiile publice care semnaleaza incalcari ale legii (asa-numitii avertizori de integritate) sunt o incurajare binevenita". Monica Macovei a subliniat ca "este important sa vedem cum vor fi aplicate aceste legi si efectele pe care le vor produce in timp. Sa speram ca si aceste doua legi, precum si alte masuri anticoruptie vor fi aplicate in mod corect si constant pentru a crea diferente vizibile in viata oamenilor".
Pe de alta parte, ministrul Justitiei a constatat ca se confirma ceea ce afirma de la inceputul mandatului, anume ca Romania "sta inca prost la tragerea la raspundere a magistratilor".