UPDATE 14.45: Un bărbat din Iaşi a murit din cauza expunerii la căldură, el fiind găsit pe câmp când deja prezenta convulsii, cu o temperatură de 42 de grade. Un alt ieşean este în stare critică la spital, după ce a muncit pe câmp în condiţii de caniculă, potrivit Mediafax.
”A fost oprită o ambulanţă care l-a preluat, era comatos, prezenta convulsii, medicul de pe ambulanţă l-a intubat. A ajuns în UPU unde s-a instalat stop cardiorespirator, temperatura centrală era şi pentru acest pacient de 42 de grade Celsius. Nu a răspuns din păcate la manevrele de rescucitare combinate cu scăderea temperaturii centrale, prin manevre de răcire internă şi externă şi a fost declarat decesul.”, a spus Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.
UPDATE 12.30: Primarul Gabriela Firea a convocat comandamentul de urgență pentru a interveni, în București, pe perioada caniculară. De asemenea, șeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.327 apeluri de urgenţă, 157 de persoane având nevoie de îngrijiri pe stradă.
"În ultimile 24 de ore, 1327 de persoane au apelat la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, dintre acestea, 733, urgenţe de cod roşu şi cod galben. Dintre urgenţe, 157 de cazuri în loc public, 35 lipotimii şi 29 sincope. Deficitul de personal se cunoaşte, este de 46%. Dar nu asta este, noi suplimentăm. Astăzi am suplimentat cu 11 echipaje, astfel că avem 55 de echipaje în teren de urgenţă, echipaje de consultaţii şi echipaje de transport. Sigur, la Ambulanţă lucrează oameni, şi ei suferă din cauza căldurii, şi ei au afecţiuni cronice, astfel că a crescut numărul concediilor medicale. Doar din data de 1 până astăzi, au intrat în concediu medical 17 persoane", a declarat Alis Grasu pentru MEDIAFAX.
"Cele 19 spitale ale muncipalităţii sunt pregătite să facă faţă în această perioadă. Am suplimentat numărul de personal la gardă şi în program aşa încât cei internaţi să beneficieze dar şi cei care pot veni la medic să poată fi preluaţi", a spus Gabriela Firea.
În ceea ce priveşte disconfortul în mijloacele de transport în comuni din Bucureşti, edilul a anunţat că "este ultima vară în care nu se va mai putea circula civilizat", precizând că din cele o mie de autobuze doar, doar 500 au aer condiţionat.
"Suntem în procedură de licitaţie pentru cumpărarea a 400 autobuze, 100 tramvaie şi 100 troleibuze ultramoderne am putea spune. Probabil această achiziţie trebuia să fie făcută cu ani în urmă. Pentru mijloacele de transport prevăzute cu aer condiţionat să se ia toate măsurile ca aparatele să funcţioneze la paramentri necesari", a mai spus Gabriela Firea.
UPDATE 10.30: Un nou incendiu a izbucnit în Parcul Natural Domogled. Pompierii au identificat un singur focar. La faţa locului au fost trimise două autospeciale cu apă şi spumă.
UPDATE 10.10: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, face apel la autorități pentru a fi vigilente, în această perioadă, cu persoanele vulnerabile, îndemnându-i să ia toate măsurile necesare pentru ca valul de căldură să nu facă victime.
"În ceea ce privește persoanele vulnerabile, vă rog să luați măsuri, să nu existe persoane fără adăpost care dorm pe unde nimeresc fiindcă este un pericol foarte mare. Avem centre sociale, unde aceste persoane pot fi duse. Rog poliția municipală, împreună cu polițiile de sector să sesizați orice cetățean care se află în această situație. Luați măsuri împotriva părinților iresponsabili care ies la cerșit cu copiii, pe caniculă. Salvăm acești copii, salvăm niște vieți prin intervenția noastră.
Operatorii de salubritate trebuie să țină cont ca în această perioadă să evite perioada de vârf de caniculă atunci când își efectuează activitatea, să luați măsuri în ceea ce privește deșeul menajer", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
UPDATE VINERI, 09.00: Meteorologii au emis cod roșu de caniculă pentru 12 județe din vestul țării și cod portocaliu de căldură în restul țării. Atenţionările sunt valabile vineri şi sâmbătă iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 39 şi 42 grade.
Vineri şi sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade, anunţă meteorologii.
În aceeaşi perioadă este în vigoare şi un cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
Un cod roșu de caniculă va fi în vigoare vineri și sâmbătă, în 12 județe din vestul și sud-vestul țării, în timp ce în restul teritoriului va fi cod portocaliu de caniculă, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
UPDATE 16.09: Canicula a făcut prima victimă. Un bărbat de 60 de ani din Galați a murit, pe stradă, după ce a suferit un stop cardio-respirator.
"Apelul a fost în jurul orei 13.00 şi s-a semnalat că un bărbat, de aproximativ 60 de ani, este căzut pe stradă, în faţa blocul M2, de pe strada George Coşbuc. La faţa locului, s-a deplasat un echipaj medical cu autospeciala SMURD de tip B, s-au efectuat manevrele de resuscitare, dar bărbatul, aflat în stop-cardiorespirator, nu a mai putut fi salvat", a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă.
Potrivit meteorologilor, vineri și sâmbătă, valul de căldură va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.
În zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade Celsius.
În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia va fi un cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
Temperaturi extreme în Europa
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în sud-estul Franței, în perioada 3 – 6 august 2017, că vremea este caniculară și există pericol de incendii.
MAE a emis avertizări și pentru alte țări, precum: Ungaria, Italia, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația.
Scăderea de temperatură, efect al încălzirii globale
Șefa Centrului Național de Prognoză Meteo de la ANM, Gabriela Băncilă, a explicat pentru RL, că există o frecvență mai mare a episoadelor cu treceri bruște de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scăzute.
„Această succesiune de fenomene nu se întâmplă în acest an în mod excepțional. În ultimele veri am tot avut astfel de episoade. Se remarcă, într-adevăr, o frecvență mai mare a episoadelor cu treceri bruște de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scăzute, într-un interval scurt de timp. Acest lucru nu este valabil numai pentru sezonul cald, ci și pentru sezonul rece. Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul încălzirii climatice, sunt efecte ale încălzirii globale. Încălzirea globală care părea foarte departe de viața noastră, încălzirea accelerată a climei va duce la o frecvență mai mare și la o intensitate sporită a fenomenelor meteo extreme. Aceasta ar putea fi explicația pentru o frecvență mai mare și o intensitate ridicată a fenomenelor meteo extreme. Trebuie să ne gândim că și furtunile, cât și valurile de căldură, valurile de frig se înscriu în categoria acelor fenomene meteo extreme, care suferă o intensificare, în urma creșterii temperaturii medii globale”, a atras atenția Gabriela Băncilă.
DSU: Nu lăsați copiii în mașină! Când temperatura unui copil atinge 40 de grade organele interne încep să cedeze
În contextul avertizărilor meteorologilor, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) recomandă cetăținilor ca, în caz de caniculă, să nu lase niciodată copiii singuri în mașină, întrucât temperatura în aututurisme poate fi mortală. De exemplu, la 26 de grade Celsius în exterior, temperatura din mașină ajunge, după 20 de minute, la 43 de grade, după 40 de minute, la 48 de grade, iar după o oră, la 51 de grade.
„Pe timpul caniculei, copiii sunt cei mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât un adult. Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul. În soare, mașinile se încing foarte repede. De aceea, se pot petrece tragedii mai repede decât vă imaginați”, precizează DSU.
În zilele caniculare, specialiștii recomandă ca temperatura aerului condiționat să fie cu cinci grade mai mică decât cea din exterior, a precizat managerul Serviciului de Ambulanță București Ilfov, Alis Grasu.
ISU: Sfaturi practice pentru cetățeni
Într-un ghid al cetățeanului pentru situații de urgență, ISU sfătuiește cetățenii ca, înainte de declanșarea codurilor de caniculă, să verifice funcționarea corectă a sistemului de aer condiționat și să izoleze ferestrele. O altă recomandare este să monteze temporar, între ferestre și perdele, un sistem de reflectare a căldurii, precum folie de aluminiu. Totodată, căldura în casă poate fi redusă cu 80% prin acoperirea ferestelor cu draperii, jaluzeze, obloane.
În perioada de caniculă, cetățeni sunt sfătuiți să rămână în casă și să limiteze expunerea la soare. O altă opținue este să își petreacă zilele călduroase în clădiri publice, precum biblioteci, școli, teatre sau malluri.
„Mâncați regulat, echilibrat și ușor. Evitați utilizarea sării. Beți multă apă. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricționare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reținre a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a crește aportul. Limitați consumul de băuturi alcoolice. Purtați haine ușoare, răcoroase, colorate deschis, care acoperă cât mai mult pielea. Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi. Evitați muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei”, mai spune ISU.
Mai puțin de jumătate din autobuzele Regiei Autonome de Transport din București au instalații de aer condiționat funcționale.