5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialEuropa, în fierbere. sub cod de caniculă. Meteorologii români avertizează: Temperaturile extreme...

Europa, în fierbere. sub cod de caniculă. Meteorologii români avertizează: Temperaturile extreme din ultima perioadă, efect al încălzirii globale

Valul de căldură din România nu este ieșit din comun, temperaturile din această perioadă fiind similare cu cele din anii anteriori, a precizat meteorologul de serviciu Oana Catrina, pentru România Liberă. Cu toate acestea, temperaturile extreme din ultima perioadă, cu o alternanță între caniculă și frig, reprezintă un efect al încălzirii globale, potrivit șefei Centrului Național de Prognoză Meteo de la ANM, Gabriela Băncilă.

Dacă miercuri au intrat în vigoare un cod galben și un cod portocaliu de caniculă, nu este exclus ca, în weekend, România să fie vizată de un cod roșu, întrucât valul de căldură se va intensifica. Totodată, de săptămâna următoare, ar putea să apară și fenomene de instabilitate atmosferică, iar masa de aer tropical să fie înlocuită cu una de aer mai rece. 

În ceea ce privește riscurile de incendii, meteorologul a precizat că, până acum, România nu s-a confruntat cu astfel de situații. Totodată, Oana Catrina a mai explicat că și în primele luni de toamnă, vremea s-ar putea menține caldă, peste valorile medii.

Mai multe județe din România, sub cod galben și portocaliu de caniculă

Un cod portocaliu de caniculă a intrat în vigoare, miercuri dimineața, în 15 județe:  Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Mureş şi Bistriţa Năsăud. Pe parcursul zilei, cât și joi, disconfortul termic va cuprinde întreaga țară. Și alte țări din Europa sunt vizate de alerte de caniculă.

„Este vorba despre o masă de aer cald din nordul Africii, care afectează, în principal, țările aflat în partea de sud, țările central-sudice și din partea de vest a Europei”, a spus Oana Catrina.

Potrivit șefei Centrului de prognoză din ANM, nu este exclus ca, sâmbătă și duminică, România să fie vizată de un cod roșu de caniculă. 

„Nu este exclus, în condițiile în care vineri și sâmbătă apreciem că valul de căldură se va intensifica. Pe de altă parte vobim despre o persistență semnificativă a acestui val de căldură peste regiunile vestice, o persistență la o intensitate destul de mare”, a spus Gabriela Băncilă.

Cu toate acestea, meteorologul de serviciu susține că românii nu ar trebui să se alarmeze, întrucât și în anii anteriori au fost perioade cu temperaturi de până la 38-39 de grade Celsius.

„Ar trebui să se alarmeze în special țările din Europa centrală și sudică, unde au mai fost incendii de vegetație. Noi încă nu ne-am confruntat cu așa ceva (n.r -incendii de vegetație). Valuri de caniculă au mai fost pe teritoriul țării și în alți ani. Nu ar trebui să ne alarmăm foarte tare pentru că, dată fiind și poziționarea țării noastre pe glob, mai în toate verile ne confruntăm cu perioade în care valorile de temperatură depășesc 35-36 și chiar 39 de grade. Nu este nimic anormal pentru țara noastră ca în plin sezon de vară să ne confruntăm cu aceste valuri de căldură și temperaturi ridicate”, a explicat meteorologul de serviciu.

Specificul sezonului cald din 2017 este, însă, că „alternează zilele cu temperaturi ridicate cu cele în care furtunile sunt severe”.  Cu toate acestea, din punct de vedere strict termin, „nu este un an excepțional”, a mai spus ea. „Dacă ne uităm în urmă și la 2005, 2007, 2015, 2016, au fost ani în care valorile de temperatură au depășit 38-39 de grade”, a mai spus meteorologul ANM.

Pe de altă parte, șefa Centrului Național de Prognoză Meteo de la ANM, Gabriela Băncilă, a explicat pentru RL, că există o frecvență mai mare a episoadelor cu treceri bruște de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scăzute.

Scăderea de temperatură, efect al încălzirii globale

„Această succesiune de fenomene nu se întâmplă în acest an în mod excepțional. În ultimele veri am tot avut astfel de episoade. Se remarcă, într-adevăr, o frecvență mai mare a episoadelor cu treceri bruște de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scăzute, într-un interval scurt de timp. Acest lucru nu este valabil numai pentru sezonul cald, ci și pentru sezonul rece. Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul încălzirii climatice, sunt efecte ale încălzirii globale. Încălzirea globală care părea foarte departe de viața noastră, încălzirea accelerată a climei va duce la o frecvență mai mare și la o intensitate sporită a fenomenelor meteo extreme. Aceasta ar putea fi explicația pentru o frecvență mai mare și o intensitate ridicată a fenomenelor meteo extreme. Trebuie să ne gândim că și furtunile, cât și valurile de căldură, valurile de frig se înscriu în categoria acelor fenomene meteo extreme, care suferă o intensificare, în urma creșterii temperaturii medii globale”, a atras atenția Gabriela Băncilă.

 De săptămâna viitoare, temperaturile în România vor fi în scădere

De săptămâna viitoare, însă, românii scapă de caniculă, iar temperaturile vor reveni la normal, însă se preconizează că și lunile următoare vor fi călduroase, cu valori termice ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei, în special în sudul, sud-estul și sud-vestul țării”.

„Acest val de căldură va ține până la sfârșitul prezentei săptămâni. De săptămâna viitoare, treptat valorile de temperatură vor începe să coboare, pe partea de sud să mai rămână temperaturi ce vor atinge valul de caniculă de 35-36 de grade, iar din 10 august, se mai răcorește, la nivelul întregii țări. O să ne așteptăm la temperaturi apropiate de cele normale. Nu vom vorbi de temperaturi foarte scăzute. Nu vor scădea temperaturile de la 37-38-39 la 15 grade celsius. Temperaturile vor coborî treptat în partea de nord, nord-vest, centru, dar și în partea de sud, începând cu 10 august, dar scădere nu va fi atât de bruscă. Nu vom vorbi de scăderi de temperatură de până la 15 grade de la o zi la alta. E foarte posibil ca și în următoarele luni să se înregistreze temperaturi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei, în principal în sudul, sud-estul și sud-vestul țării”, a mai spus meteorologul Oana Catrina.

Nici secvențele de instabilitate termică nu sunt excluse, a precizat Gabriela Băncilă.

„Nu sunt excluse manifestările de instabilitate atmosferică severe pe anumite porțiuni din țară, în urma înlocuirii masei de aer tropical cu una de aer mai rece. Deocamdată, suntem în curs de desfășurare cu acest val de căldură. Lucrurile vor evolua în următoarele zile, în sensul de persistență și intensificare a acestui val”, a precizat șefa Centrului de prognoză din ANM.

Franța, Italia, Ungaria, sub cod roșu de caniculă

România nu este singura țară europeană afectată de valul de caniculă. De exemplu, în mai multe regiuni din Ungaria, Italia şi Franţa, temperaturile depășesc 40 de grade, astfel că autoritățile au decretat codul roșu de caniculă. Totodată, în Polonia, Cehia, Austria și în statele din Balcanii de Vest este un cod portocaliu de căldură.

Și Ministerul de Externe al României a emis alerte de călătorie pentru mai multe state, precum Muntenegru, Croaţia sau Bosnia şi Herţegovina.

SABIF: 79 de persoane care se aflau în locuri publice au avut nevoie de asistență medicală

De la intrarea în vigoare a codurilor portocaliu și galben de caniculă, 458 de persoane au sunat la 112, în București și Ilfov.

„458 de persoane au avut nevoie de ambulanță de la opt dimineața și până acum, iar 242 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și cod galben. Dintre urgențe, 79 se aflau în loc public, 11 au prezentat lipotimii și 11 sincope”, a explicat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, pentru RL.

DSU: Nu lăsați copiii în mașină! Când temperatura unui copil atinge 40 de grade organele interne încep să cedeze

În contextul avertizărilor meteorologilor, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) recomandă cetăținilor ca, în caz de caniculă, să nu lase niciodată copiii singuri în mașină, întrucât temperatura în aututurisme poate fi mortală. De exemplu, la 26 de grade Celsius în exterior, temperatura din mașină ajunge, după 20 de minute, la 43 de grade, după 40 de minute, la 48 de grade, iar după o oră, la 51 de grade.

„Pe timpul caniculei, copiii sunt cei mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât un adult. Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul. În soare, mașinile se încing foarte repede. De aceea, se pot petrece tragedii mai repede decât vă imaginați”, precizează DSU.

Afecțiuni declanșate de caniculă

În condiții de caniculă, se pot declanșa diferite afecțiuni, precum arsuri, crampe, epuizare, accident vascular cerebral.

Arsurile se manifestă prin înroșirea pielii și dureri, posibil bășici, febră și durere de cap. Recomandare: Faceți un duș, folosind săpun pentru curățarea porilor. Folosiți îmbrăcăminte uscată, curată și consultați un medic.

Crampele se manifestă prin spasme dureroase, de obicei în mușchi de la picioare și cel abdominali, transpirație greoaie. Recomandare: Duceți vctima într-o încăpere răcoroasă. Masați ușor mușchii afectați pentru a dispărea spasemele. Dați-i să bea câte o jumătate de pahar de apă rece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupeți starea lichidelor dacă victima are stare de vomă.

Starea de epuizare se manifestă prin respirație greoaie, dar pielea poate rămâne rece, palidă sau roșiatică, puls slab. Este posibil ca temperatura corpului să fie normală, dar să înceapă să crească. Sunt posibile stări de leșin, amețeală, vomă, oboseală sau dureri de cap.

Recomandare: Așezați victima culcată într-un spațiu răcoros. Scoateți-i hainel. Puteți-i haine răcoroase și umede. Duceți victima într-un spațiu cu aer condiționat. Dacă victima este conștientă, dați-i să bea apă. Asigurați-vă că o bea în înghițituri mici. Dați-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă la fiecare 15 minute. Întrerupeți administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă. Dacă victima începe să vomite, solicitați imediat ajutor medical.

Accidentele vasculare cerebrale se manifestă prin temperatură a corupului foarte mare, piele fierbinte, roșie și uscată. Recomandare: Sunați la 112 sau duceți victima de urgență la spital.

În cazul în care victima are puls rapid și slab, respirație rapidă și posibilă stare de inconștiență, victima trebuie mutată într-un spațiu răcoros. Introduceți-o într-o cadă cu apă rece sau udați-i capul cu cârpe reci. 

ISU: Sfaturi practice pentru cetățeni 

 Într-un ghid al cetățeanului pentru situații de urgență, ISU sfătuiește cetățenii ca, înainte de declanșarea codurilor de caniculă, să verifice funcționarea corectă a sistemului de aer condiționat și să izoleze ferestrele. O altă recomandare este să monteze temporar, între ferestre și perdele, un sistem de reflectare a căldurii, precum folie de aluminiu. Totodată, căldura în casă poate fi redusă cu 80% prin acoperirea ferestelor cu draperii, jaluzeze, obloane.

În perioada de caniculă, cetățeni sunt sfătuiți să rămână în casă și să limiteze expunerea la soare. O altă opținue este să își petreacă zilele călduroase în clădiri publice, precum biblioteci, școli, teatre sau malluri.

„Mâncați regulat, echilibrat și ușor. Evitați utilizarea sării. Beți multă apă. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricționare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reținre a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a crește aportul. Limitați consumul de băuturi alcoolice. Purtați haine ușoare, răcoroase, colorate deschis, care acoperă cât mai mult pielea. Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi. Evitați muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei”, mai spune ISU.

La ce temperatură să setăm aerul condiționat

În zilele caniculare, specialiștii recomandă ca temperatura aerului condiționat să fie cu cinci grade mai mică decât cea din exterior. 

„Specialiștii recomandă ca temperatura AC să fie setată astfel încât să nu fie o diferență mai mare de cinci grade între temperatura din interior și cea din exterior. Chiar dacă, inițial, este foarte cald afară și nu putem sta cu aparatul la 35 de grade, inițial în lăsăm la 30 de grade, după care, pe măsură ce ne obișnuim cu incinta răcoroasă, mai scadem puțin temperatura. Nu mai jos de 22 de grade. Optim ar fi un 24-25 de grade”.

 

Măsuri luate la nivelul întregii țări

Compania Națională de Aeroporturi București a luat măsuri pentru protejarea pasagerilor și angajaților care desfășoară activități în exterior în perioada caniculei, amplasând dozatoare de apă în terminalele de pasageri și asigurând funcționarea la capacitate maximă a sistemelor de climatizare din aeroport.

Totodată, circulația autovehiculelor cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone este restricționată până la ora 20.00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează cele 15 județe din vestul țării, unde a fost instituit un Cod portocaliu de caniculă, a anunțat Compania Națională a Administrării Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Totodată, CFR Călători a anunțat că viteza trenurilor a fost redusă cu 30 de kilometri.

În Capitală, Primăria a amplasat 10 containere de prim ajutor în zonele importante ale orașului, unde oamenii afectaţi de caniculă se pot refugia pentru a se răcori sau a fi ajutaţi de personal medical.

Cele mai citite

Amenzi record în industria alimentară: ANSVSA a aplicat sancțiuni de 1,6 milioane de lei

Controalele au fost desfășurate în luna octombrie, la nivel național și s-au soldat cu peste 300 de sancțiuni contravenționale și avertismente Inspectorii Autorității Naționale Sanitare...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă