In 2008, Romania a primit fonduri europene in valoare de 2,66 miliarde euro, care aproape echivaleaza cu dublul sumei cu care Bucurestiul a contribuit la bugetul european, potrivit analizei Comisiei Europene pentru bugetul alocat statelor membre in 2008. Grecia, Bulgaria, Polonia si Ungaria au primit fonduri mai mari decat Romania, fiind beneficiari neti, in timp ce marii contributori – Franta, Germania si Italia – au primit mai putin decat au dat pentru bugetul UE.
Guvernul de la Bucuresti a primit anul trecut fonduri europene in valoare de 2,66 miliarde euro, plasand astfel Romania pe locul 10 dupa valoarea sumelor acordate, potrivit Raportului financiar asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2008, publicat ieri de catre Comisia Europeana. Contributia Executivului roman, in total, in 2008, a fost de 1,2 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,1% din veniturile totale ale Uniunii Europene. Astfel, avand in vedere suma primita si contributia avuta la bugetul UE, Romania a realizat un profit de aproape 1,5 miliarde euro, al cincilea ca marime din UE. Pe langa Romania, alte 12 state au fost beneficiari neti ai fondurilor europene, primind mai multi bani decat sumele cu care au contribuit. Spre deosebire de aceste 13 state, pentru marii contributori raportul este tocmai invers.
De pilda, Germania, statul care trimite cele mai mari sume la bugetul UE, a dat, in 2008, 22,2 miliarde euro in vistieria Bruxelles-ului, dar a primit in schimb numai 11 miliarde euro. Printre statele care au primit cele mai mari sume de la UE se numara, in afara Germaniei, si Franta, cu 13,7 miliarde euro, Spania, cu 12 miliarde euro, si Italia, cu 10,3 miliarde euro.
Romania este a saptea tara din UE in ceea ce priveste numarul de locuitori, dar era, anul trecut, doar pe locul 17 dupa dimensiunea economiei, calculata in functie de valoarea Produsului Intern Brut. Cele 2,66 miliarde euro destinate Romaniei au fost alocate pentru opt mari directii: competitivitate, coeziune, resurse naturale, libertate si justitie, "UE ca actor global", administratie si compensatii. Suma cea mai mare, adica un miliard de euro, a fost platita in domeniul managementului resurselor umane.
Raportul Comisiei Europene atrage atentia ca "jumatate din statele membre au esuat in valorificarea deplina a potentialului fondurilor structurale si de coeziune pentru perioada de programare 2000-2006". Romania a primit 36,4 milioane de euro pentru competitivitate si 648,5 milioane de euro pentru coeziune.
Adrian Ciocanea, fostul sef al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), a amintit, intr-o dezbatere organizata ieri de Grupul pentru Dialog Social, de lipsa de interes si deficitul de cunoastere a metodologiei de atragere a fondurilor europene la nivelul administratiei locale autohtone. De exemplu, in 2007, DAE a trimis la primariile din tara cateva mii de CD-uri continand un film care explica mecanismul de accesare a fondurilor europene, insa Ciocanea a precizat ca nu a primit nici o reactie din teritoriu. La aceeasi dezbatere, vorbind despre posibilitatea ca fondurile europene sa atenueze efectele crizei, Vasile Puscas, ministrul pentru Afaceri Europene, a spus ca acest lucru se poate intampla doar in momentul in care respectivele fonduri intra in circuitul economic.