22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialRomânia începe să ramburseze împrumutul de 10 miliarde de euro de la...

România începe să ramburseze împrumutul de 10 miliarde de euro de la FMI

De azi, România începe să ramburseze mega-împrumutul de peste 10 miliarde de euro primit de la Fondul Monetar Internaţional în perioada 2009-2011. Prima rată va fi de peste 660 de milioane de euro. În total, în acest an vom rambursa Fondului aproape 1,8 miliarde de euro, sumă ce include şi dobânzi, potrivit Realitatea.net

 

România a parafat, în 2009, un acord uriaş de finanţare externă, de 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde au fost puse la dispoziţia ţării de Fondul Monetar Internaţional. La început, acordul a fost numit centură de siguranţă, însă apoi a devenit colacul de salvare de la colaps. Acum, începem să înapoiem miliardele de euro care au ţinut România pe linia de plutire în ultimii ani.

Astăzi, ţara noastră va plăti prima rată către Fondul Monetar Internaţional, de peste jumătate de miliard de drepturi speciale de tragere, moneda internă a FMI. Cu alte cuvinte, România înapoiază peste 660 de milioane de euro dintr-un singur foc. Următoarele plăţi se vor face în noiembrie, decembrie şi februarie 2013.

În total, România va vira Fondului 1,8 miliarde de euro în acest an şi câte cinci miliarde în 2013 şi 2014. Sumele includ dobânzi totale de peste jumătate de miliard de euro, dar şi plăţi normale pe care România le face către FMI. Acesta este costul real al împrumutului cu Fondul Monetar Internaţional.

Din 2009 până în prezent, drepturile speciale de tragere, moneda FMI, s-au apreciat puternic, astfel încât BNR ar fi riscat să achite cu până la un miliard de euro în plus. Doar din curs. Surse din cadrul băncii centrale au spus, însă, că BNR s-a asigurat că nu va ajunge aici prin modificarea structurii rezervei valutare. Cu alte cuvinte, cu excepţia dobânzilor aferente împrumutului de la FMI, banca centrală nu va plăti nimic în plus.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă