O crestere economica de peste 6 la suta, o rata a inflatiei in jur de 5 procente, un deficit bugetar de aproximativ 3%. Un tablou pozitiv, in linii mari, zugravit de expertii Societatii Academice din Romania. Desigur, la conferinta annuala a SAR, desfasurata astazi la Hotelul Howard Johnson din Capitala, aceste prognoze macroeconomice, intrate deja in traditia activitatilor SAR, vor fi exprimate in cifre intregi urmate de zecimale. In cadrul celor patru paneluri tematice ale conferintei, vor fi abordate teme cum ar fi: “Dezvoltare insulara” (pe marginea discrepantelor economice regionale), “Prosperitate fara cunoastere?” (probleme legate de adecvarea sistemului educational la cerintele societatii), Romania competitiva” si “Autonomie energetica sau piata europeana?”.
Intre moderatorii discutiilor se numara Anca Boagiu, Misu Negritoiu, Mihai Tanasescu si Ionut Popescu, iar printre cei care prezinta temele de discutie se numara Sorin Ionita (director de Cercetare SAR) si Alina Mungiu-Pippidi. Presedinta Societatii Academice din Romania ne-a declarat ca, prin acest demers, SAR incearca doua lucruri distincte: sa arate ca se poate avea o discutie profesionala despre postaderare, despre politicile publice, iar nu numai despre politica.
Asta la nivelul tuturor partidelor democratice, cautandu-se identificarea problemelor concrete, care nu au solutii de dreapta sau de stanga.
Temele – a precizat Alina Mungiu-Pippidi – se refera, in general, la problemele structurale, cele care pot pune in pericol dezvoltarea pe termen lung, in ciuda ritmului bun de crestere din prezent – pentru ca nu vom putea sustine apropierea nivelului de trai din tara noastra de cel din Uniunea Europeana cu acest gen de economie bazata pe munca ieftina.
Cuvantul de deschidere al conferintei de anul acesta a Societatii Academice din Romania urma sa fie rostit de presedintele Traian Basescu.