17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia este pe primul loc în Uniunea Europeană, după nivelul inflaţiei

România este pe primul loc în Uniunea Europeană, după nivelul inflaţiei

România s-a menţinut în aprilie pe prima poziţie în Uniunea Europeană (UE) după inflaţia anuală, cu cea mai accelerată creştere a preţurilor, de 8,4%, de peste două ori mai mare decât media din spaţiul comunitar, potrivit datelor anunţate, astăzi, de Eurostat, biroul de statistică al UE, relatează Mediafax.

România a avut în martie o inflaţie anuală de 8%, de asemenea cea mai ridicată din UE.

La nivelul Uniunii, inflaţia anuală a fost de 3,2% în aprilie, în urcare de la 2,7% în martie. În zona euro, creşterea preţurilor a fost de 2,8%.

Pe poziţia a doua în funcţie de inflaţia lunii aprilie s-a situat Estonia (5,4%), iar pe trei Lituania şi Ungaria (ambele cu 4,4%). Cea mai lentă creştere a preţurilor s-a înregistrat în Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) şi Suedia (1,8%).

Inflaţia anuală s-a accelerat în 16 state membre (din cele 27), a rămas stabilă în două ţări şi s-a redus în opt. Marea Britanie nu a raportat date pentru aprilie.

În cele mai mari trei economii din zona euro inflaţia a fost peste nivelul UE, respectiv 2,7% în Germania, 2,2% în Franţa şi 2,9% în Italia.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008.

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă