19.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialRomania, banuita de minciuna, risca amanarea aderarii la UE

Romania, banuita de minciuna, risca amanarea aderarii la UE

Parlamentari britanici si-au exprimat indignarea fata de presupusa existenta a unor inchisori secrete ale CIA in Europa si in special in Romania, dupa publicarea unui fax interceptat de serviciile secrete elvetiene care mentioneaza acest lucru.

Purtatorul de cuvant pentru afaceri sociale al grupului laburist din Parlamentul de la Londra, Claude Moraes, crede ca Romania nu spune adevarul in scandalul CIA si risca amanarea aderarii la UE pana in 2009 sau chiar pe termen nedefinit, relata ieri „The Daily Telegraph”. „Romania nu va marturisi niciodata. Dar daca sunt prinsi, risca cel putin amanarea aderarii pentru 2009 sau, in cel mai rau caz, suspendarea aderarii pe termen nedefinit”, a subliniat el.
Moraes a declarat ca Romania, ca tara candidata, are deja serioase probleme cu coruptia si saracia, fiind mult mai vulnerabila in fata unor eventuale sanctiuni din partea UE decat alte state deja membre ale organizatiei, precum Polonia. „Exista un grup de lobby in Parlament care este de parere ca Romania nu a indeplinit anumite criterii de aderare, in domenii precum drepturile omului, coruptia si sis-temul judiciar”, a explicat Moraes.

Tariceanu, suparat

Seful Guvernului de la Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca priveste „cu multa suparare” ultimele informatii privind ipoteticele baze CIA din Romania si ca autoritatile romane isi mentin decizia de a pune la dispozitie toate datele care vor fi solicitate in timpul investigatiei ce urmeaza sa fie efectuata de catre Consiliul Europei.
Desi Egiptul nu a confirmat autenticitatea faxului, parlamentarii britanici l-au calificat drept „un pas extrem de important”, in conditiile in care autoritatile elvetiene au confirmat ca scurgerea de informatii s-a bazat pe o comunicatie interceptata prin satelit de un sistem de supraveghere foarte performant, denumit Onyx. „Este o proba reala, care sustine ceea ce credem multi dintre noi – ca nu ne putem baza pe dezmintirile emise de unele state membre UE si tari candidate la aderare”, a declarat Lady Ludford, parlamentar liberal-democrat britanic. Chiar si fara dovezi, noua scurgere de informatii reprezinta inca o veste proasta pentru Romania, care ar urma sa intre in UE in 2007, dar a carei aderare face obiectul unei nemultumiri tot mai mari din partea statelor deja membre, comenteaza „The Daily Telegraph”, adaugand ca, daca acuzatiile privind incalcarea conventiilor drepturilor omului s-ar adeveri, sanctiunile vor fi severe pentru fostele state comuniste dornice sa se alature UE.

Casa Alba tace

Un senator american a blocat aprobarea „Intelligence Authorisation Act”, o lege care reglementeaza activitatea serviciilor de informatii, ceea ce permite Casei Albe sa evite sa dea explicatii in scandalul inchisorilor CIA, relata publicatia „The Herald”. Mai multe surse au declarat ca CIA si Casa Alba sunt decise sa nu permita alimentarea acuzatiilor lansate de state europene, potrivit carora suspecti Al-Qaeda s-ar afla in inchisori secrete din Polonia si, posibil, Romania.

Cele mai citite

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Acțiunile chinezești înregistrează cea mai mare creștere din 2008, stimulate de măsurile economice ale Beijingului

Acțiunile chinezești au înregistrat luni un avans spectaculos, marcând cea mai mare creștere din 2008, pe fondul optimismului că pachetul de stimulente economice și...
Ultima oră
Pe aceeași temă