31.7 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialRomânia are nevoie de 400 de operaţii de TRANSPLANT de ficat pe...

România are nevoie de 400 de operaţii de TRANSPLANT de ficat pe an.Tehnologii avansate pentru tratarea cancerelor. Vezi care sunt

La congresul mondial al  Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASCO), deschis miercuri la Bucureşti,  250 de renumiţi chirurgi şi oncologi din 35 de ţări  îşi  prezintă descoperirile şi tehnologiile avansate ( laparoscopia şi chirurgia robotică) în tratarea cancerelor  gastro-enterologice.

 

Potrivit profesorului doctor Irinel Popescu, preşedintele congresului mondial IASGO,  Modelul specific Asociaţiei  noastre  este cel de abordare multidisciplinară. In mod particular, in cancerele digestive, participarea chirurgului, gastroenterologului si oncologului in actul terapeutic este esentiala pentru rezultat. Vor fi abordate cancerul de esofag, de stomac, de intestin subtire si rect, de ficat si pancreas. Un concept nou si care este din ce in ce mai actual in chirurgie este cel de medicina personalizata, bazele acestui concept fiind expuse in cadrul Congresului IASGO.  

Nu in ultimul rand, vor fi prezente tehnologiile avansate, cu componenta in special chirurgicala: chirurgia minim-invaziva, laparoscopica, sub toate formele ei, incluzand chirurgia printr-un singur orificiu, ultimele achizitii in materie de abord laparoscopic al tumorilor digestive, si terminand cu robotica.”.

 

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu  “România va fi reprezentată de un număr important de specialişti care vor expune experienţa acumulată în oncologia digestivă. Astfel, vom încerca, la fel ca de fiecare dată, crearea de punţi şi de colaborări cu specialişti şi reprezentanţi ai unor centre de renume din strainatate”.

 

Conferinta inaugurala de la Deschiderea Oficiala a Congresului Mondial IASGO va fi sustinuta de Prof. Victor Velculescu, figura remarcabila a cercetarii stiintifice internationale, un specialist cu contributii originale in studiul genomului, profilat pe cercetari care incearca sa descifreze originea cancerului la nivel genomic.

 

În afară de  prof dr Irinel Popescu, presedintele Congresului Mondial IASGO, la coordonarea lucrărilor participă  prof. dr. Cristian Gheorghe – vicepresedintele Comitetului Ştiinţific al Congresului Mondial IASGO, prof. dr.  Masatoshi Makuuchi – preşedintele IASGO, prof.dr.  Nikolaos Lygidakis – Secretar General IASGO.

 

Pionierii transplantului hepatic la nivel mondial, prezenti la IASGO 2013

 

 

Anul acesta se implinesc 50 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din lume, de catre Prof. Thomas Starzl, in 1963 la Denver (SUA), moment aniversat in cadrul Congresului Mondial IASGO. Prof. Thomas Starzl  a transmis  congresului un mesaj-video in care vorbeste despre inceputurile eroice ale acestui tip de operatie.

 

 

Transplantul de ficat reprezinta unul dintre punctele de interes maxim de pe agenda Congresului Mondial IASGO, la eveniment fiind prezenti cativa dintre pionierii acestei operatii la nivel mondial, savanti care constituie istoria vie a transplantului de ficat: şi anume prof. dr. Cristoph Broelsch – a introdus transplantul de ficat de la parinte la copil; prof. dr. Masatoshi Makuuchi – a introdus transplantul de ficat de la adult la adult; prof.dr.  Henri Bismuth – a introdus transplantul cu ficat redus si a avut contributii importante in transplantul cu ficat impartit, precum si in alte tipuri de transplant. 

 

Prof dr Irinel Popescu a realizat 500 de operaţii de transplant de ficat în România

In România, primul transplant de ficat a fost realizat de prof.dr Irinel Popescu. “Din 1997 până în 2000 am mai făcut trei operaţii, în urma cărora din diverse motive, unele fără legătură cu operaţia, bolnavii nu au supravieţuit.

În 2000 am făcut prima operaţie care a salvat pacientul şi de atunci până acum am făcut aproape 500. Până în 2006 s-au făcut sub 20 de operaţii pe an, fiindcă erau donatori puţini, abia după înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant lucrurile au început să se mişte“ ne-a relatat prof.dr Popescu.

 

România are nevoie de aproape 400 de operaţii de transplant de ficat pe an pentru a-i salva pe cei bolnavi

 

În Romania, ACUM,  ar fi necesare 17 operaţii de transplant de ficat la un milion de locuitori ; România are nevoie de un număr estimat de operaţii de transplant hepatic situat între 300 si 400 pe an; s-a ajuns, în present,  la 81 de operaţii de transplant hepatic (până la 12 august 2013), care este probabil una dintre cele mai mari cifre la nivel european în momentul actual; rata de supravieţuire este  de circa 93%; în 2013, prof dr Irinel Popescu spune că ar fi necesare realizarea a peste 100 de transplanturi.

Bucuria profesorului Popescu: întâlnirile periodice cu cei transplantaţi, care acum îşi trăiec normal viaţa. La aceste întâlniri, cei care îşi manifestă fără reţineri iubirea faţă de profesor sunt copiii salvaţi prin operaţii de transplant de ficat.

Cele mai citite

VIDEO. Ciolacu anunță o analizare a modificărilor pentru e-Factura,e-Transport și e-TVA

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în şedinţa de Guvern de astăzi, vor fi analizate modificările legislative în privinţa e-Factura, e-Transport şi e-TVA, subliniind...

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte...

AUR, despre donarea sistemului Patriot Ucrainei: “Un adevărat act de trădare!”

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat trimiterea unui sistem Patriot către Ucraina, iar reacțiile au curs lanț de atunci. Lilian Scripnic, deputat...
Ultima oră
Pe aceeași temă