21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRitmul luptei anticoruptie a incetinit

Ritmul luptei anticoruptie a incetinit

Lupta impotriva coruptiei in Romania si-a incetinit ritmul, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman (foto), intr-un interviu acordat agentiei Hotnews.

Ambasadorul american Nicholas Taubman a constatat ca lupta impotriva coruptiei in Romania si-a incetinit ritmul, pentru ca "o multime de alte lucruri au deturnat atentia Guvernului si a populatiei", spre bucuria coruptilor. "Trebuie sa va alegeti obiectivele si sa va concentrati pe ele", a subliniat Taubman. Legea trebuie sa fie egala pentru toti, indiferent "cine esti si cata influenta, cati bani ai", a declarat ambasadorul, dand exemplul SUA, unde trei congresmeni care l-au sustinut pe presedintele George W. Bush au ajuns in inchisoare pentru coruptie. "Daca esti corupt si gresesti, mergi la inchisoare. Repede, nu peste cinci ani sau poate niciodata. (…) Daca nu se intampla asta, atunci oamenii pot spune: «stim ca exista un peste mare in tara asta, care ia toti banii, noi de ce nu am face la fel?»", a argumentat Taubman.  

Asigurarea unui climat corect pentru afaceri si investitori este o parte importanta a luptei impotriva coruptiei, a afirmat ambasadorul american, care, inainte de a intra in diplomatie, a fost un om de afaceri de succes. El a declarat ca este atras de ideea de a investi in Romania cand nu va mai fi ambasador si dupa ce va trece perioada de interdictie prevazuta de regulile americane.

Taubman a respins ideea ca admiterea Romaniei in programul Visa Waiver ar fi conditionata de reluarea adoptiilor de copii romani in SUA, aratand ca legea adoptiilor este o reglementare interna care trebuie respectata. In legatura cu cazul Teo Peter, ambasadorul SUA a spus ca aceasta este, "probabil, singura chestiune bilaterala dureroasa" si a dat asigurari ca au fost luate "toate masurile posibile ca sa nu se mai intample niciodata asa ceva".
Nicholas Taubman a subliniat ca tot ce a spus si a facut a fost "in calitate de prieten al Romaniei" si ca a incercat sa intareasca parteneriatul dintre cele doua tari. "Romania are o democratie puternica, nu am vrut niciodata sa las impresia ca e altfel. (…) Constitutia trebuie sa fie un lucru viu si trebuie sa se adapteze nevoilor poporului si tarii, dar numai prin indicatiile oamenilor tarii, prin reprezentantii alesi", a precizat ambasadorul SUA.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă