Ziarul Adevărul scrie, luni, despre cum se pierde limba română în şcolile din Ungaria. ”Vă provoc să găsiţi un liceu românesc în care să n-auziţi deloc „deci“, „naşpa“, „chestie“, „fiţă“, „mişto“, „gen“ sau „epic“, nici măcar în pauze. L-am găsit noi: Liceul „Nicolae Bălcescu“ din Gyula (Jula, cum îi spun românii), un oraş din Ungaria aflat la 12 kilometri de graniţa cu România. Dintre cei 32.000 de locuitori, 974 s-au declarat români la recensământul din 2011. Aici, în oraşul acesta curat şi parcă prea liniştit, în care n-ai voie să fumezi dacă te afli la mai puţin de 25 de metri de staţia de autobuz şi-n care cei câţiva şoferi dau prioritate bicicliştilor care-s foarte mulţi, este capitala comunităţii româneşti din Ungaria. ”
Curentul titrează, luni, că proprietarul ”autocarului ucigaş“ din Muntenegru a scăpat de amenda de 36.000 de lei, iar ancheta ”s-a împotmolit” în traduceri: ”Ştefan Grigore a contestat în luna iulie procesul verbal de sancţionare prin care firma a fost sancţionată cu o amendă de 36.000 de lei, pentru mai multe nereguli în activitate. Potrivit cererii de chemare în judecată, reprezentanţii firmei care i-a dus la moarte pe turiştii români în Muntenegru au cerut judecătorilor să desfiinţeze procesul verbal de sancţionare ca nelegal şi abuziv întocmit, sau în cazul în care constată că a fost corect întocmit, să înlocuiască amenda cu un avertisment.”
Tot Curentul scrie, luni, că Guvernul a dat primăriilor încă 4,5 milioane de euro pentru ”cheltuieli urgente în sezonul rece”: ”Guvernul a alocat din nou bani pentru unităţi administrativ-teritoriale, de această dată în cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente în sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administraţiei Publice, din Fondul de rezervă bugetară. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, fără ca aprobarea actului normativ să fie anunţată de Executiv.”
Ziarul Evenimentul Zilei notează, în ediţia de luni, că bolnavii de cataractă din România riscă să-şi piardă vederea aşteptând ca statul să le plătească operaţiile: ”Asigurarea medicală nu are nicio valoare în spitale pentru bolnavii cu cataractă sau alte afecţiuni oftalmologice severe, deloc puţini la număr. Un pensionar medieşean în vârstă de 67 de ani, operat de trei ori la ochi, a fost nevoit să scoată din buzunar aproape 1.000 de euro într- un spital public. Mai mult, spune că nu a primit nici bon fiscal şi chiar a fost ameninţat că nu i se face externarea până nu achită nota. În replică, doctorul aruncă vina pe subfinanţare şi spune că în toate spitalele de oftalmologie, pacienţii suportă costurile consumabilelor.”
Ziarul Gândul titrează, luni, ”Guvernul a aprobat discret INSULA LUI DRAGNEA unde se va face turism fără frunză: «Plaja există, dar nu sunt căsuţe să vină omul cu soţia, cu amanta»”. ”O insulă şi un braţ de pe Dunăre au trecut miercuri, prin semnătura premierului Victor Ponta, de la Guvern la Consiliul Judeţean Teleorman. Oficial, în scopuri turistice: un aquapark, un complex turistic şi sportiv, cu hotel, bazine de înot şi pensiuni, o tabără cu plajă ar urma să răsară la Teleorman, în comuna Seaca, una din cele mai sărace din zonă, acolo unde Nicolae Ceauşescu a început, în 1981, o hidrocentrală împreună cu bulgarii.”
Ziarul Financiar notează că şeful de la CEC Bank va fi audiat peste o săptămână în Parlament. ”Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat cu o săptămână înainte de audierea în Parlament că „nu s-a încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi nici normele interne ale băncii“ în cazul creditului acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu, iar directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a avertizat cu privire la pericolul unor „vorbe aruncate în vânt“ de politicieni privind presupuse ilegalităţi la o bancă, care pot duce la „mişcări de fonduri“.”
Ziariştii de la Cotidianul susţin că un jurnalist din TVR a devenit recent şef de filială al Partidului Mişcarea Populară. ”O banală căutare pe net legată de deplasarea la Chişinău a preşedintelui Traian Băsescu ne-a „trimis” pe Facebook, unde, surpriză, l-am descoperit pe coordonatorul filialei din Republica Moldova a Partidului Mişcarea Populară. Surpriza constă în faptul că respectivul şef de filială PMP este un jurnalist. Este vorba de jurnalistul Doru Dendiu, despre care se ştia că este corespondent al TVR de la Chişinău.”