Ziarele de miercuri scriu despre umilinţele îndurate de ofiţerii ‘Doi şi-un sfert’ care au îndrăznit să-şi denunţe şefii la DNA, dar şi despre vizita lui Dacian Cioloș în Italia, despre cum dispar orașele, pe fondul natalității scăzute.
Adevărul scrie despre „Umilinţele la care au fost supuşi ofiţerii ‘Doi şi-un sfert’ care au îndrăznit să-şi denunţe şefii la DNA”: „Fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, s-a înfuriat atunci când procurorii DNA au percheziţionat instituţia pe care el o coordona, în baza unor denunţuri făcute de subordonaţii săi. Pentru a-i descoperi şi pedepsi pe „turnători“, a decis un control intern abuziv. Cei care au avut curajul să vorbească cu procurorii au fost „pedepsiţi”.
Denunţurile făcute de mai mulţi ofiţeri din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, mai cunoscut sub numele de „Doi şi-un sfert“, au fost decisive în ancheta privind deturnarea fondurilor de către şefii instituţiei. Este vorba despre dosarul de la DNA în care au fost puşi sub acuzare ultimii trei şefi ai DIPI: chestorul Gelu Oltean (aprilie 2012 – iulie 2014), chestorul Gheorghe Nicolae (august 2014- februarie 2016) şi comisarul-şef Rareş Văduva (februarie 2016 – august 2016)”.
Evenimentul Zilei titrează „Momente sfâşietoare în Italia. Mii de oameni participă la funeraliile de stat din Amatrice. Reacţia lui Dacian Cioloş după ce s-a întâlnit cu trei românce rănite în cutremurul devastator”, iar Gândul ne spune „Cum dispar în fiecare an câte două oraşe din România. Datele care confirmă cea mai gravă problemă a ţării noastre” şi explică „România a pierdut peste 110.000 de locuitori în ultimul an, marcând a doua cea mai mare scădere a populaţiei din Uniunea Europeană din ultimul an, după Italia. Scăderea natalităţii şi plecarea la muncă în străinătate a forţei de muncă sunt principalele cauze ale acestui fenomen care are impact direct în economie. Practic, două oraşe dispar în fiecare an, iar tendinţa este una constantă. Potrivit estimărilor, România va rămâne până în anul 2050 cu o populaţie rezidentă de aproximativ 16 milioane de persoane, iar asta fără a fi luată în calcul migraţia.
Cotidianul scrie despre „Nostalgia Războiului Rece”, în vreme ce Hotnews ne anunţă că accţionarii RCS&RDS au fost convocati in 3 octombrie pentru aprobarea contractarii unei finantari depana la 600 milioane euro pentru restructurarea datoriilor prezente.
Wall Street publică o nouă poveste de succes „Doi tineri arhitecti au investit intr-un business cu litere luminoase. Zeci de clienti si profit inca de la inceput”, iar Libertatea titrează „Momente grele pentru Alexandru Arșinel și pentru soția sa. A fost operat din nou, la coloană!”.