17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialREUŞITĂ. Azi încep, la Bruxelles, discuţiile privind liberalizarea regimului de vize în...

REUŞITĂ. Azi încep, la Bruxelles, discuţiile privind liberalizarea regimului de vize în UE pentru cetăţenii Republicii Moldova. Eliminarea vizelor, preconizată în primăvara acestui an

Cetăţenii celui de-al doilea stat românesc vor putea să călătorească fără vize în Uniunea Europană chiar din primăvara acestui an. Semnele bune, în acest sens, vin de la Bruxelles. Cu atât mai mult cu cât azi problema aceasta va fi tema de discuţie în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European. Cu această ocazie, după cum anunţă portalul moldova.org, raportorul comisiei, Tanja Fajon, va prezenta propunerea oficială privind eliminarea mecanismului prin care cetăţenilor Republicii Moldova li se impun vizele, pentru a călători pe teritoriul Uniunii Europene. Propunerea vine în condiţiile în care Bruxelles-ul vede de pe acum în Republica Moldova o adevărată campioană printre ţările Parteneriatului Estic, având în vedere că ţara de dincolo de Prut îndeplineşte deja toate cerinţele Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize.

Bruxelles-ul susţine Moldova

Urmează ca această comisie să discute, în următoarea lună, situaţia Moldovei, iar un vot preliminar să fie dat spre sfârşitul lui februarie. Dacă în comisie totul merge bine, atunci urmează, cel mai probabil în luna mai, votul final, cel din plenul Parlamentului European. Nu va fi nevoie, în acest caz, decât de o majoritate simplă care să decidă chestiunea eliminării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Referindu-se la acest subiect, raportorul Tanja Fajon a dat o scurtă declaraţie pentru site-ul moldova.org, din care cităm – „mă aştept la o dezbatere pozitivă, deoarece există un consens politic puternic în ceea ce priveşte statutul Moldovei, de a deveni următorul stat vecin al Uniunii Europene care să beneficieze de regim liberalizat de vize, pregătind calea Moldovei de a-şi continua drumul spre UE”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă