Tarta picantă cu dovlecei este delicioasă și se pregătește în mai puțin de o oră, cu doar câteva ingrediente de sezon.
Ingrediente (8 porții):
Blat
200 g făină
1 ou
140 g unt
sare
Umplutura:
400 g pulpă de dovleac
100 g cașcaval ras
2 ardei iuți roșii
150 ml vin alb sec
1 cățel de usturoi
2 linguri ulei de măsline
3 fire de pătrunjen
sare
piper
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu un praf de sare și se adună sub formă de grămăjoară pe planșetă. Se face o gropiță la mijloc, se sparge în ea oul și se presară de jur împrejur fulgi de unt. Se frământă rapid aluatul cu mâinile, se modelează sub formă de bilă și se înfășoară într-o bucată de folie transparentă, iar apoi se pune la frigider aproximativ 30 de minute.
Pont: Ungeți-vă mâinile cu puțin ulei înainte de a începe să frâmântați aluatul
Se încinge cuptorul la 200 de grade. Se unge cu ulei o formă de tartă cu un diametru de circa 20 cm. Se scoate aluatul de la frigider și pe o planșetă presărată cu făină se întinde o foaie de aluat mai mare decât forma de tartă. Foaia de aluat se așează apoi în formă.
Se curăță usturoiul și se călește în ulei de măsline. Dovleceii se spală și se taie felii subțiri. Ardeii iuți se spală și se curăță, apoi se taie rondele. Feliile de dovlecei și rondele de ardei se adaugă în tigaie peste usturoi. Se stinge cu vin. Se sărează și se lasă să fiarbă aproximativ 5 minute.
Legumele se scurg și se repartizează în forma cu aluat, se presară piper și se adaugă pe deasupra cașcaval ras. Tarta se pune la cuptor pentru 30 de minute.
Se spală pătrunjelul și se toacă mărunt. După răcirea tartei se folosește la ornare.
Tarta poate fi servită cu un pahar de bere sau de vin la masa de prânz de duminică.