Materialul de faţă este adresat atât amatorilor de ciocolată, cât şi celor care o evită din diverse motive. Dacă vă place ciocolata, nu o căutaţi de Paşte pentru că nu aţi face decât să sporiţi cererea pentru un produs care ajunge pe piaţă mai greu din cauza crizei din Coasta de Fildeş, principalul producător de cacao la nivel mondial. Dacă nu vă place, aveţi un motiv în plus să o ştergeţi de pe lista de cumpărături, problema venind tot Africa: exploatarea prin muncă a minorilor puşi să adune recolta de cacao.
Să le luăm pe rând.
Oul de ciocolată şi mitraliera
Un material publicat de cotidianul britanic The Telegraph în februarie, atunci când luptele interne din Coasta de Fildeş erau în toi, avertiza că preţul internaţional pentru cacao crescuse cu 14 la sută pentru că nu mai puţin de 300.000 de tone de materie primă erau blocate în depozitele din ţara vest-africană.
Situaţia politică nu a fost total dezamorsată până în prezent, chiar dacă forţele fostului preşedinte ivorian Laurent Gbago au pierdut lupta, iar acesta s-a văzut obligat să predea puterea pe care o populaţia i-o luase prin vot, toamna trecută. Capitala comercială, Abidjan, era încă afectată, joi, de contrele dintre rămăşiţele grupărilor loiale lui Gbago şi trupele preşedintelui de drept, Alassane Ouattara, potrivit BBC.
În condiţiile în care Coasta de Fildeş acoperă 40 la sută din producţia globală de cacao, dacă situaţia din ţară nu va permite exportul acestui produs, devine doar o chestiune de timp până când ţările consumatoare vor rămâne fără stocuri.
Scumpiri record: 140 la sută
Iar subţirimea ofertei duce la creşterea preţului. Publicaţia britanică The Guardian avertiza, la sfârşitul lunii martie, că ouăle de de ciocolată costă, în medie, cu 20 la sută mai mult faţă de 2010. În cazurile extreme, unele astfel de produse s-au scumpit şi cu 140 la sută.
De altfel, mai mulţi analişti ai pieţei de dulciuri avertizează de ceva timp că, în 10-20 de ani, ciocolata va ajunge mai scumpă decât aurul pentru că sistemul de recoltare şi producţie din prezent se va prăbuşi.
Copiii sclavi
Judecând din perspecitvă umană, această prăbuşire ar putea fi chiar salutară dacă în acest mod s-ar stopa fenomenul copiilor-sclavi.
Sub îndemnul „kilogramele în plus să fie preţul răsfăţului, nu al exploatării minorilor”, ziarul australian National Times a publicat joi un articol, al câtelea pe acest subiect?, în care atrage atenţia cu privire la practicile inumane ce stau în spatele producţiei de ciocolată.
În 2007 şi 2008 – scrie National Times, citând un studiu realizat de Tulane University din New Orleans, SUA – aproape două milioane de copii africani au fost folosiţi în afacerile cu cacao din Ghana şi Coasta de Fildeş. Jumătate dintre aceşti minori s-ar fi plâns că au suerit răni în urma acestor activităţi. Mai rău, o parte dintre copii ar fi fost vânduţi de familiile lor pentru a fi exploataţi în numele ciocolatei. Ei trebuie să mânuiască macete şi să folosească pesticide, iar zilele lor de muncă sunt foarte lungi.
Publicaţia australiană dă câteva exemple de producători „etici” de ciocolată – Fairtrade şi UTZ Certified – care garantează că materia primă folosită nu este obţinută prin exploatare. Însă, în încheiere, o statistică ce dă de gândit: maximum 3 la sută din rezervele mondiale de cacao sunt etice.