17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRetea jihadista "made in USA"

Retea jihadista „made in USA”

Sapte persoane au fost arestate luni, in statul american Carolina de Nord, acuzate ca au sustinut si incurajat persoane din strainatate pentru comiterea de atacuri teroriste, in afara teritoriului SUA, in special impotriva Israelului. Cei sapte, care urmeaza sa fie pusi sub acuzare astazi, au fost arestati de FBI luni dimineata, a precizat Departamentul Justitiei SUA, intr-un comunicat preluat de AFP. Este vorba despre sase cetateni americani si de o persoana cu drept de rezidenta in Statele Unite, cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani, avand domiciliul in Raleigh, Carolina de Nord. Potrivit FBI, cei sapte ar fi sustinut din punct de vedere material actiuni teroriste si o serie de comploturi pentru uciderea, rapirea sau mutilarea unor persoane in strainatate, fapte pentru care risca inchisoarea pe viata.

 

Cel mai in varsta dintre suspecti, Daniel Boyd, considerat liderul retelei de tip terorist, a urmat un "antrenament de tip militar in tabere teroriste" din Pakistan si Afganistan, intre anii 1989 si 1992. Dupa ce s-a intors in Statele Unite, intre anii 2006 si 2009, Boyd ar fi adunat fonduri, ar fi organizat antrenamente pentru manuirea armelor si cursuri de strategie militara pentru ceilalti sase suspecti, doi dintre acestia fiind fiii sai, in varsta de 20 si 21 de ani. Politistii americani sustin, de asemenea, ca toti cei sapte retinuti s-au antrenat pentru executarea de atacuri sinucigase, efectuand  numeroase calatorii in Orientul Mijlociu, dar si in Pakistan si Kosovo, cu scopul de a organiza atentate.

 

Comunicatul Departamenului Justitiei precizeaza ca cei sapte vor fi pusi sub acuzare pentru participare "la jihad prin sprijinirea si organizarea de activitati teroriste in zone specifice din afara Statelor Unite si prin comiterea de crime, rapirea si mutilarea unor persoane". Gruparea lui Boyd nu este prima organizatie jihadista descoperita si dezmembrata in Statele Unite. In luna mai, cinci persoane au fost arestate si puse sub acuzare pentru complot terorost. Cei cinci intentionau sa arunce in aer Sears Tower, cladire-simbol a orasului Chicago.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă