2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialResursele de petrol si gaze ale Romaniei ne mai ajung doar 15...

Resursele de petrol si gaze ale Romaniei ne mai ajung doar 15 ani

Directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti, sustine ca pana in 2024 resursele de petrol si gaze ale Romaniei vor fi epuizate. In schimb, rezervele nationale de carbune sunt suficiente pentru urmatorii 30 de ani.

Romania mai are resurse de petrol si gaze naturale doar pentru urmatorii aproximativ 15 ani, iar rezervele de carbune pot acoperi consumul intern pentru inca aproape 30 de ani, potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti. seful ANRM a spus, potrivit Mediafax, ca in prezent rezervele de gaze sunt de 185 miliarde metri cubi, iar cele de petrol sunt de 74 milioane tone. Productia anuala de gaze naturale, asigurata de Romgaz Medias si Petrom, ajunge la 12 miliarde metri cubi, iar cea de petrol – la cinci miliarde tone. Romania nu isi acopera necesarul de energie nici acum numai din resursele proprii. O treime din necesarul de gaz este importata din Rusia, iar cele doua reactoare ale Centralei Nucleare de la Cernavoda acopera alte 18% din necesarul de energie electrica. In aceste conditii, Guvernul mai are in plan construirea a doua reactoare la Cernavoda si a unei centrale nucleare care va fi plasata cel mai probabil in judetul Mures.

 

Autoritatile mizeaza si pe centralele eoliene care ar trebui sa fie gata pana in 2012 si a caror capacitate ar fi echivalenta cu cea a celor doua reactoare functionale de la Cernavoda. Alexandru Patruti a mai precizat ca, desi rezervele de huila ale Romaniei sunt de 755 milioane tone, numai 100 milioane tone sunt exploatabile industrial. Tinand cont de faptul ca in Romania productia este de peste trei milioane tone anual, aceste rezerve vor fi asigura consumul inca 30 de ani. Directorul ANRM s-a ferit insa sa precizeze cat de mari sunt rezervele de uraniu ale Romaniei, limitandu-se doar sa spuna ca aceasta resursa mai ajunge doar pana in 2017 pentru productia de electricitate de la Centrala Energetica de la Cernavoda. O varianta luata in calcul pentru continuarea functionarii centralei de la Cernavoda este achizitionarea uraniului prin contracte pe termen lung, fie din rezervele proprii, fie prin import sau prin concesionarea de zacaminte in afara tarii.

Romania a castigat in februarie 9.700 kilometri patrati de platou continental si zona economica exclusiva in Marea Neagra, in urma conflictului cu Ucraina transat la Haga. In aceasta zona obtinuta de Romania, expertii sustin ca s-ar afla resurse uriase de hidrocarburi, care ar asigura independenta energetica a Romaniei timp de cel putin 30 de ani. Astfel, potrivit lui Bogdan Aurescu, avocatul Romaniei la Haga, aceste resurse sunt estimate la circa 70 miliarde metri cubi de gaz si 12 milioane tone petrol. Desi cantitatile par impresionante, exploatarea hidrocarburilor este foarte dificila din cauza lipsei unei evaluari exacte si a costurilor foarte mari ale instalatiilor de extractie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă