» Marti, 3 ceasuri… bune. In ultimele 3 ore de tranzactionare, indicele DJIA a rupt granita rationalului si s-a insurubat intr-o crestere agresiva care a atins in final aproape 11%. Déjà-vu?
» Macroeconomic, vestile sunt proaste; economia americana s-a contractat cu 0,3% anualizat in trimestrul trei, iar estimarile pentru umatorul indica o scadere chiar mai accentuata.
» Nimic nu scade la infinit, nici macar bursa romaneasca. Scurte momente de revenire sunt posibile oricand, in ciuda balbelor din politica interna ori a notelor date de agentiile de rating internationale.
Cresterile agresive, pe un trend descendent, atrag repede noi vanzari, cei care inca mai detin actiuni fiind tentati sa profite de aceasta oportunitate. Am avut de mai multe ori (cel putin 4), in acest an, reveniri importante la bursa, dar de fiecare data, dupa o anumita perioada, indicii au atins noi minime.
Cum ar arata o revenire credibila? Bursa ar trebui sa experimenteze, mai intai, o perioada de acumulare, in care actiunile sa evolueze intr-un canal de pret ingust.
Apoi sa urce usor, cu 1-3% zilnic, pe volume in crestere treptata, cu marcari de profit care sa nu duca preturile sub cele de la care s-a pornit noul trend. Inertia miscarii crescand, aprecierile mai mari vor aparea abia in fazele de mijloc si spre sfarsitul noului trend. Revenirile bruste urmate de scaderi la fel de bruste nu fac decat sa descurajeze investitorii care mai au cash la dispozitie.
Dupa ce te-ai fript de doua-trei ori incercand sa prinzi din urma trenul profitului la bursa, nu prea te mai incanta sa vanezi oportunitati. Din acest motiv, avem nevoie de mai multe panici la vanzare, urmate de altele la cumparare care sa vlaguiasca investitorii si sa ofere pietei ocazia de a urma un trend liniar.
Chiar daca nimic bun nu s-a intamplat in economia reala care sa justifice entuziamul investitorilor (ba, din contra, pe plan intern S&P a redus ratingul Romaniei, iar pe plan extern stirile "macro" ce vin din SUA sunt in continuare proaste – vezi GDP si increderea consumatorilor), asta nu inseamna ca nu vom mai avea cresteri la bursa. Nimic nu scade continuu, iar piata are nevoie de momente de revenire de unde sa poata, eventual, sa coboare mai mult.
Dupa alegerile din SUA vine o perioada in care raportarile macroeconomice si corporatiste se raresc si am putea vedea un mic raliu, inaintea sarbatorilor de iarna, care sa ofere suficienta "carne" pentru scaderile din 2009.
Pentru ca economia reala abia incepe sa simta ecourile crizei financiare, economiile dezvoltate s-ar putea confrunta mai multi ani cu o incetinire economica, in anumite cazuri chiar recesiune.
Firesc, de vreme ce economia globala vine dupa o lunga perioada de prosperitate si de umflare irationala a pretului activelor.
Este usor sa ne bucuram de micile reveniri, insa investitorii trebuie sa ramana constienti de contextul agitat si de posibilitatea unor scaderi pe viitor. Statele Unite au anuntat contractie economica in trimestrul III, iar recenta decizie a autoritatilor americane de reducere a ratei dobanzii de referinta arata ca problemele inca nu s-au terminat." Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest