4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialReşiţa, sub ape

Reşiţa, sub ape

Oraşul a fost afectat de vijelie, iar mai multe şantiere şi imobile au fost inundate.

 
După trei zile de caniculă cu temperaturi ce au ajuns şi la 40 de grade în centrul oraşului, luni seară o ploaie torenţială s-a abătut din senin asupra municipiului Reşiţa. Vântul a spulberat totul în cale, iar ploaia deasă a redus vizibilitatea la nici 30 de metri. Trăsnetele şi fulgerele au brăzdat cerul, iar grindina a căzut, din fericire, pe suprafeţe mici. Cel puţin la Reşiţa, fiindcă norii erau ameninţători spre Câlnic şi spre Bocşa.

În câteva minute, ploaia a transformat parcările şi străzile oraşului într-o mare de bălţi. Canalele nu au putut prelua cantitatea imensă de apă ce s-a scurs din cer.

Din cauza apei, circulaţia a fost îngreunată pe mai multe artere ale oraşului, mai exact, toate părţile mai joase ale Reşiţei. S-au format nelipsitele bălţi de la Triaj, cele de la intersecţia Kaufland şi nu putea lipsi balta din pasajul CSR.

Oraşul vechi a devenit Veneţia Banatului

Circulaţia a fost dată peste cap şi în oraşul vechi, fiindcă apa a inundat parţial  pasajele de trecere. Apa a inundat şi surprins câteva şantiere în lucru de pe Calea Caransebeşului. Acolo, angajaţii s-au chinuit efectiv să scoată utilajele pe urscat, fiindcă prognoza meteo anunţă alte ploi.

„Cel mai grav a fost în spatele blocului 25 de pe Bulevardul Republicii, unde apa, fără a exagera, a ajuns la aproape jumătate de metru. Cu toate că acolo sunt două canale pluviale, acestea nu au putut prelua o cantitate aşa de mare de apă. Din păcate, o mare parte din ea s-a scurs în subsolul tehnic al blocului”, spun autorităţile locale.  

Vântul a rupt mai multe crengi, iar în faţă la „Vânătorul şi Pescarul” vijelia efectiv a spintecat un tei de aproximativ 25 de metri înălţime. Din fericire, fiindcă era vijelie, nu era nimeni pe alee, iar evenimentul nu a avut alte urmări nedorite. 

Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, împreună cu angajaţii de la Serviciul pentru Situa­ţii de Urgenţă din subordinea municipalităţii au mers în mai multe zone ale oraşului, cele cu probleme. El a decis ca, acolo unde este cazul, să intervină cu forţe proprii din cadrul Primăriei.

„La pasajul CSR am pus un om care să oprească şoferii pentru a le spune că în pasaj există apă şi se circulă cu viteză redusă, în Govândar am cerut ajutorul celor de la Spaţii Verzii pentru a tăia copacul pentru a elibera aleea, la fel am procedat cu crengile rupte, unde am putut am desfundat capacul canalelor colectoare şi, în rest, am aşteptat ca apa să se retragă, fiindcă, din fericire, ploaia s-a oprit la timp. Dacă va fi nevoie, vom interveni pentru ca oamenii să poată scoate apa din subsolul blocului”, spune Vasile Ganţolea, de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă.  

Vijelii şi caniculă

Meteorologii spun că, în aceste zile, fenomenele meteorologice vor alterna. Astfel, este posibilă apariţia unor noi vijelii cu ploi torenţiale, iar spre sfârşitul săptămânii ar urma reinstalarea caniculei. Prognoza este valabilă pentru cele mai multe judeţe din Transilvania şi din Banat.

Cele mai citite

Neymar se întoarce acasă! Brazilianul, împrumut la Santos pentru 6 luni

Neymar revine la echipa sa de suflet, Santos, într-un împrumut valabil pentru următoarele șase luni, după ce tatăl său a reușit să obțină acordul...

Prognoză: Câștigul salarial mediu net va crește cu 6,2% în 2025

Românii vor câștiga, în medie, 5.355 lei net lunar în 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 6,2% comparativ cu anul precedent, conform Prognozei...

Ucraina deschide un nou front împotriva Rusiei, linguşindu-l pe Trump

Liderii mondiali s-au grăbit să fie de partea lui Donald Trump, la realegerea sa ca președinte al SUA, probabil nici unul mai mult decât liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă