Deşi au trecut aproape patru luni de la ruperea sa, responsabilii nu au ridicat nici un kilogram de pământ pentru repararea breşei. Primarul va cere despăgubiri în instanţă de la ANIF, proprietarul construcţiei.
În zonă s-au realizat o serie de canale prin care apa s-a scurs din incinta inundată, dar creşterea debitului Dunării poate în orice moment să ducă la re-inundarea a aproximativ 5.000 de hectare, teren de pe urma căruia locuitorii din Gârliciu şi Ciobanu îşi duc traiul de zi cu zi. „Parcă se face dig pe Lună”, a spus, nemulţumit, primarul din Ciobanu, Ioan Suciu. Acesta ne-a declarat că a scris la toate ministerele, cerând ajutor şi că de la Comitetul pentru diminuarea efectelor inundaţiilor din cadrul Ministerului Mediului (singurul minister care a catadixit să răspundă solicitărilor) i s-a răspuns că este de competenţa ANIF să rezolve situaţia. „Am să dau ANIF în judecată să scoată apa din incintele noastre. Pentru că noi dacă luăm o cană de apă de la ei, o plătim. Oamenii sunt disperaţi.” Aşa că celor de la ANIF li s-a făcut şi nota de plată. Astfel, dacă de pe un hectar de teren din zonă un proprietar scotea produse în valoare de aproximativ 200.000 de lei vechi, de pe 3.000 de hectare, cât are inundat Ciobanu în zonă, ar trebui ca despăgubirile să se ridice la 600.000 lei.
Suciu a precizat că, din schimbul „de hârtii”, a înţeles că abia acum s-a încheiat expertizarea tehnică a digului şi a breşei şi că acum vor fi demarate procedurile pentru organizarea unei licitaţii pentru repararea spărturii. „Undeva, prin mai anul viitor va fi reparat digul. Păi, până atunci ne inundăm de trei ori. Problema este că, dacă incinta va fi reinundată, terenul acela nu va mai fi bun pentru agricultură. După ce am pescuit pe el când a fost inundat, o să fie reacoperit de ape şi o să mai faci agricultură peste 50 de ani”, a mai precizat primarul din Ciobanu ,care a specificat că din 1978 este agronom. Suciu a mai precizat că zilele următoare va depune acţiunea pe rolul instanţelor constănţene, după ce se va consulta cu un avocat.
Inundaţii în iulie
În iulie, autorităţile au fost sesizate despre producerea unei breşe în digul Gârliciu-Ciobanu, aparţinând ANIF. ISU Dobrogea a intervenit în zona afectată din Gârliciu, cu două autospeciale, o barcă şi 20 de subofiţeri de la Staţia de Pompieri Hârşova şi s-a dispus deplasarea în cele două localităţi a zece subofiţeri şi a două bărci din cadrul Detaşamentului Palas Constanţa şi a unui camion cu zece subofiţeri şi o barcă din cadrul Detaşamentului Cernavodă. Totodată, Primăria Gârliciu a mobilizat 300 de voluntari, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa a avut echipe în teren cu 2.000 de saci pentru realizarea digului. De asemenea, la această acţiune au fost prezenţi jandarmi şi poliţişti de frontieră.