12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRenate Weber se vrea Comisar al Poporului

Renate Weber se vrea Comisar al Poporului

 ”Vai de mine! Mi-au înroșit telefonul. Eu, de când sunt în funcția asta, nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulți erau din PNL. M-au sunat să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. Chiar așa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înțeleagă că nu am motiv de neconstituționalitate.

Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu. Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea pentru fiecare celelalte categorii: la SRI, la toate celelalte.”, a transmis Renate Weber, în emisiunea lui Ionuț Cristache.
 
Doamna Renate Weber, aproape revocată, ne spune că nu mai are motive de neconstituționalitate să atace legile adoptate de Parlament și  nici de discriminare.

Să ne amintim că, anul trecut, Avocatul Poporului a atacat o prevedere care ținea tot de pensiile speciale și, anume, legea de impozitare a acestora.
Se găsise că s-a încălcat articolul 16, privind nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale și articolul 56 din legea fundamentală, în baza căruia Avocatul Poporului a identificat o discriminare prin dubla impozitare a pensiilor  speciale.
Anterior, Camera Deputaților votase impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, mai mari de 7.000 de lei, ale magistraților, polițiștilor, militarilor, diplomaților, mai puțin ale parlamentarilor.

Renate Weber ”rezistă” în funcție

Un caz similar este în Polonia, unde Ombudsmanul, Adam Bodnar, a reușit să rămână în funcție și să se opună timp de 6 ani majorității conservatoare, aflată la putere.

Ne întrebăm de ce Renate Weber nu a mai atacat, cu zelul obișnuit, manifestat de la numirea în funcție, și legea eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Nu s-a mai găsit nici o discriminare cu pensiile speciale ale polițiștilor, militarilor, diplomaților sau cu pensiile de serviciu ale magistraților care rămân valabile?
Se pare că domnia sa s-a hotărât să respecte, pentru aceste categorii, principiul de bază al dreptului care spune că prevederile speciale sunt de strictă interpretare și nu se pot aplica prin analogie, deci fiecare categorie cu drepturile ei.
Mai mult, în cazul magistraților, a intervenit și CCR care a găsit fundament constituțional pentru pensiile de serviciu ale acestora.

O declarație a Avocatului Poporului din emisiunea amintită a trecut aproape neobservată.
Renate Weber s-a referit la cazul similar din Polonia, al Comisarului pentru drepturile omului, Adam Bodnar, omologul domniei sale, care ”rezistă” de aproape 6 ani în funcție.

În vârstă de 44 de ani, Adam Bodnar este din septembrie 2015 comisarul pentru drepturi civice în Polonia, drepturi pe care acesta le-a considerat, uneori încălcate, de guvernul conservator venit la putere câteva săptămâni mai târziu.

Adam Bodnar a fost mereu în centrul atenției, în ultimii ani, ca un opozant al guvernării conservatoare, fiind distins pentru aceasta, în anul 2018, și cu premiul Fundației norvegiene Rafto:
”De când Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile din octombrie 2015 în Polonia, s-a folosit de majoritatea sa din Parlament pentru a adopta legi care reduc independenţa instanţelor şi centralizează puterile statului. Adam Bodnar s-a remarcat ca un avocat pentru democraţie, un apărător al minorităţilor şi al drepturilor fundamentale”, sublinia fundația.

Renate Weber joacă prudent. Nu este indiferentă magistraților, la fel ca omologul polonez. Nu vrea să riște nimic atacând la CCR legea eliminării privilegiilor parlamentare, ca nu cumva CCR să dea o decizie ce poate afecta magistrații.
Dar mai speră că actuala majoritate nu va găsi motive solide de revocare și, prin acest gest de abținere, îi va înmuia pe unii din parlamentarii puterii să nu voteze revocarea.

În apărare invocă și decizia CEDO în cazul Laurei Codruta Kovesi, care a atacat la instanța europeană schimbarea din fruntea DNA, deși, în 2018, Renate Weber, ca europarlamentar, aplauda schimbarea din funcție a acesteia.

E limpede. Doamna Weber vrea să reziste în front. De nu va mai fi Avocat al Poporului, măcar a luptat precum Comisarul Poporului… din Polonia.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă