15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialReguli noi in navigatia romaneasca

Reguli noi in navigatia romaneasca

Transportul naval este reglementat prin Ordonanta 42/1997. Guvernul a aprobat de curand o ordonanta pentru modificarea acestui act. Principalele modificari se refera la constructia navelor, la agentiile de plasare a marinarilor si la rolul capitaniilor de port.In primul rand, orice nava care este construita in afara Romaniei, dar care urmeaza sa arboreze la finalizare pavilion romanesc, va trebui supravegheata in timpul constructiei de catre Autoritatea Navala Romana sau de o organizatie agreata de catre aceasta.
Ordonanta prevede ca au dreptul de a arbora pavilionul tricolor navele maritime si de navigatie interioara, proprietate a persoanelor juridice sau fizice romane, persoanelor fizice care au cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, dar si firmele care au sediu in UE sau Spatiul Economic European, cu filiale, sucursale sau agentii pe teritoriul Romaniei. Acest drept va fi acordat si navelor maritime sau de navigatie interioara proprietate a firmelor sau persoanelor fizice straine, inchiriate prin contracte de tip bare-boat ori leasing pe perioade mai mari de un an.
Dreptul de arborare a pavilionului romanesc se acorda de ANR, prin capitaniile de port, care inmatriculeaza nava in registrele matricole si emit actul de nationalitate. Valabilitatea acestor acte este de cinci ani si poate fi prelungita pe perioade de inca cinci ani, cu conditia ca certificatele tehnice sa fie valabile.

Pericol de radiere

Dreptul de a arbora pavilionul romanesc se retrage daca nava a fost retinuta de doua ori intr-o perioada de 12 luni de autoritatile din portul sub a carui jurisdictie se afla nava, sau daca nava a fost distrusa ca urmare a unui naufragiu, esuari, incendiu, scufundari, abandonari sau daca a fost dezmembrata. Navele carora le-a fost suspendat dreptul de arborare a pavilionului romanesc si ai caror proprietari nu se prezinta pentru reconfirmarea actelor de nationalitate pana pe 20 octombrie se vor radia din oficiu.
Ordonanta aduce si precizari referitoare la rolul capitaniilor de port. Acestea pot interzice iesirea din porturi si/sau continuarea navigatiei in apele nationale navigabile a navelor, indiferent de pavilionul pe care il arboreaza, daca acestea constata ca actele de bord sau certificatele tehnice ale navei lipsesc sau nu sunt valabile. Firmele romanesti cu capital majoritar strain, care la 1 august 2003 erau autorizate sa efectueze transport public fluvial de marfuri, pot efectua aceasta activitate pana la 1 ianuarie 2007. Capitania de port are si rolul de a aproba, in zona de jurisdictie, operatiunile de scafandrerie.

Garantii pentru agentiile de plasare

In ceea ce priveste personalul navigant, acesta este constituit din totalitatea persoanelor, indiferent de cetatenie, care poseda un brevet sau un certificat de capacitate, obtinut sau recunoscut in conformitate cu prevederile legale.
Brevetele, certificatele de capacitate, precum si certificatele de con-ducator de ambarcatiuni de agrement se obtin dupa promovarea unui examen sustinut in fata unei comisii stabilite de ANR sau, dupa caz, prin echivalare, la cerere. In ceea ce priveste agentiile de furnizare a personalului navigant, acestea sunt obligate, printre altele, sa constituie garantia stabilita pentru a asigura plata drepturilor banesti neachitate la termen si cheltuielile de repatriere a membrilor echipajului, in cazul in care proprietarul sau operatorul navei nu isi indeplineste aceste obligatii.

Cele mai citite

Prognoza meteo: Temperaturile scad ușor în noiembrie, dar vor crește la începutul lui decembrie

Meteorologii anunță pentru săptămâna 11-18 noiembrie 2024 o ușoară scădere a temperaturilor față de valorile normale ale perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce...

Vânzări record de Black Friday: Peste 2,37 milioane de produse cumpărate în primele ore ale campaniei

Campania de Black Friday 2024 a înregistrat un început fulminant, cu 2.371.000 de produse achiziționate în primele șapte ore de la start. De asemenea,...

Răzvan Lucescu, dezamăgit după înfrângerea suferită de PAOK în fața lui Manchester United!

PAOK Salonic a pierdut cu scorul de 0-2 partida disputată împotriva lui Manchester United pe Old Trafford, în a patra etapă a fazei grupelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă